Alchymista
Paulo Coelho
Román Alchymista – největší brazilský bestseller všech dob – byl dosud přeložen do 34 jazyků a prodalo se ho na 10 milionů výtisků. Takřka pohádkové vyprávění o cestě španělského pastýře za zakopaným pokladem, vycházející z příběhu o splněném snu ze sbírky Tisíc a jedna noc, je zároveň výzvou k naplnění vlastního osudu i poznáním posvátnosti světa, v němž žijeme. Na cestě za oním dvojím pokladem, plné zkoušek a důležitých setkání, je třeba dbát všech znamení a s neustálou trpělivostí a odvahou (jako alchymista sledující proměnu obyčejného kovu ve zlato) přetvořit samu svou osobnost.... celý text
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2012 , ArgoOriginální název:
O Alquimista, 1988
Asi jsem už moc stará, ale kniha mi připadala neuvěřitelně povrchní a naivní.
"Když budeš následovat svůj příběh, celý vesmír se spojí, aby ti pomohl" je pěkná zkratka. Není ovšem už řečeno, že náš osobní příběh nemusí být jenom jeden a většinou je nejprve potřeba na svém záměru pracovat, a až pak se "vesmír spojí". (Připomnělo mi to zázrak v Káně Galilejské, na jehož vylíčení stačily tři odstavce, přestože myšlenka je stejná.)
Život chce, abychom prožili svůj osobní příběh. Musíme při tom sledovat znamení.
Zaposlouchala jsem se do příběhu pastýře, abych pomocí Alchymisty pronikla do duše světa - svého příběhu.
Zastavit řeku života je někdy nemožné. Ale tolik moudrosti na jednu knihu? V jednoduchosti je síla, a proto:
,,Naslouchejme svému srdci," jak pravil Alchymista.
,,Správně vidíme jenom srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné,“ jak pravil Malý princ.
Zlepšíme-li přítomnost, potom i to, co se stane, bude lepší. Každý den v sobě nese věčnost.
MAKTUB…
P.S: Z největší pravděpodobností, ten nejvzácnější poklad leží přímo u našich nohou.
P.P.S: Poslouchána audiokniha. Lukáš Hlavica se stal hercem proto, aby tomuto příběhu vdechnul čtvrtý rozměr. Famózní výkon. Tleskám ve stoje.
Nevelká knížka svým počtem stránek, ale velká svým až pohádkovým příběhem nutící k zamyšlení.
Tuto knihu jsem četla několikrát a vždy se slastným úsměvem na tváři. Doporučuji i jako rozhlasovou hru, kdy příběh vypráví M. Eben.
Spousta hezkých a inspirativních myšlenek.
... Když člověk opravdu něco chce, celý vesmír se spojí, aby svůj sen dokázal uskutečnit ...
... Strach z utrpení je horší, než utrpení samo ...
Knížku jsem četl jako povinnou četbu a dost se mi líbila, jediné co bych snad mohl vytknout je nekonečné opakování několika myšlenek, vím, že o tom je ta kniha, ale když to bylo na každé druhé stránce trošku mi to vadilo
Nevím, jak to mají mládežníci dnes, ale za nás se o Alchymistovi mluvilo jako o jakési Bibli mladých. Mnoho krásných myšlenek, některé používám běžně. "Největší tma nastane před úsvitem."
Některé části hodně dobré, některé slabší. Celkové vyznění o něco menší, než bych od knihy s takovouto pověstí očekával. Vzhledem k malému rozsahu se ale příběh určitě vyplatí přečíst.
Krásná kniha s moudrem a poučením na konec.Může se číst pořád a vždy se v ní najde něco nového.Skvělý konec :-)Nic v životě není zadarmo.Ale osobně se mi více líbí Putovanie Ibn Fatumu od Nagíba Mahfúze.
„To my živíme Duši světa, a země, kde žijeme, bude lepší nebo horší podle toho, jací budeme my. A záleží na díle Lásky, protože když milujeme, vždycky si přejeme být lepší než jsme.“
Stejně tak mě má Láska k této knize nutí být lepším člověkem, pokaždé, když ji čtu. Prostá a přece nese důležité poselství, je pohlazením na Duši. Takový Malý Princ v brazilském hávu.
Poprvé jsem tuto knihu četla někdy na střední škole a vzpomínám si, že se mi líbila. Teď jsem se ke knize více než po deseti letech vrátila a opět mě nezklamala. Pohádková kniha s duchovní a filosofickou tématikou o vnímání znameních, které nám pomáhají žít svůj životní příběh... Myslím si, že kdo "hledá", tak v této knize "to své najde" :-)
Kniha se čte skoro sama. Děj pěkně plyne a já osobně jsem až do konce čekal jak to bude s tím pokladem :)
Každý si z této knihy vezme to, co si vzít chce. Za mě rozhodně krásný příběh, který stojí za to ne jen přečíst, ale i zamyslet se nad tím, co se skrývá mezi řádky.
Veľmi krásna kniha. Myšlienky v nej má však nijako nedostali, pretože ich všetky poznám a v podstate tak žijem. Ale verím, že pre niekoho, kto sa hľadá, to môže byť prínosné. I tak sa mi kniha dosť páčila.
Jedna z prvních knih, které jsem četla. Příběh zajímavý, ale žádné hlubší poselství jsem si z něho nevzala. Jako pohadku-oddychovku jsem na ni nedávno narazila jako na audioknihu, kterou jsem si pustila k uklízení, proč ne.
2005 | Alchymista |
2009 | Jedenáct minut |
2000 | Veronika se rozhodla zemřít |
2014 | Nevěra |
2002 | Poutník – Mágův deník |
Rozumím tomu, proč je knížka oblíbená. Mě bohužel tento ezo/vesmírněobjímající styl nesedí, ale to není problém knížky.