Alchymista
Paulo Coelho
Vyprávění o cestě španělského pastýře za zakopaným pokladem, vycházející z příběhu o splněném snu ze sbírky Tisíc a jedna noc, je zároveň výzvou k naplnění vlastního osudu i poznáním posvátnosti světa, v němž žijeme. Na cestě za oním dvojím pokladem, plné zkoušek a důležitých setkání, je třeba dbát všech znamení a s neustálou trpělivostí a odvahou – jako alchymista sledující proměnu obyčejného kovu ve zlato – přetvořit samu svou osobnost.... celý text
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2005 , ArgoOriginální název:
O Alquimista, 1988
![Vendelín2000 Vendelín2000](https://www.databazeknih.cz/img/users/83_/83836/m_83836-uUg.png?v=1484059965)
Nebudu hodnotit hvězdami, protože jsem to nebyla schopna přečíst do konce. Trápila jsem se s tím snad rok. Nevím, co k tomu víc napsat. Přišlo mi to nezáživné, snad je to věkem nebo já nevím čím, prostě mi to nesedlo. :)
![Tyyynab Tyyynab](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21717/21717-gz5.jpg?v=1433421185)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Moje cesta touto knihou by se dala přirovnat k oné cestě za pokladem. V první fázi mě kniha velmi zklamala - tohle že má být tak úžasné? Kýčovitě napsaný průhledný příběh zabývající se různými filosofickými klišé. Nemohla jsem se ubránit srovnávání s Malým princem, ke kterému se bohužel tato kniha ani nepřibližuje. Přesto zde autor nastínil myšlenky, jež považuji za velmi zajímavé. Mile mě překvapil nečekaný konec, za něhož jsem přidala hvězdičku - cesta je někdy důležitější než cíl samotný...
![asfalt asfalt](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
takovou blbost už jsem dlouho necet, ode mne nula bodu, snad do hospody k pivu(nebo pod pivo?)
![Aequis Aequis](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tato kniha mi otevřela nové obzory. Bude to znít hloupě, ale snad díky této knize se mi povedlo rozhodnout se konečně podle sebe a ne podle názorů ostatních. Nikdy bych tomu nevěřila, ale vesmír se skutečně dokáže spojit proto, abychom dosáhli svého cíle. Ne vždy je jednoduché jít za svým a skutečně prožívat svůj ,,osobní oříběh" ale stojí to za to.Vřele doporučuji knihu nejen přečíst, ale alespoň se pokusit vcítit se do ní a najít vlastní chyby, pokusit se najít v sobě sílu a nebát se věřit vlastnímu srdci tak jako Santiago.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
nenadchne ani neurazi...takovy Maly princ 2, ale preco nie...aj dospeli obcas potrebuju rozpravky so stastnym koncom..:)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zarazilo mě když naše češtinářka pravila, jak se synem smála jakým je kniha jednoduchým stylem psána. Mě velice potěšila a pohladila po duši. Krásný příběh o životní cestě - hledání svého osobního příběhu, něčeho, co skutečně máte dělat, a co jste skutečně vy - hledání radosti, moudrosti a lásky v životě, hledání opravdových hodnot, na kterých záleží. Knížku jsem poprvé četla asi ve 12 letech, jako dítěti vám všechno z toho připadá jako čirá pravda., - je předci absurdí dělat nějakou činnost, práci, která vás nebaví a nenaplňuje.., ale postupem času, jak člověk stárne prodá se egu a začne věřit, že se mu nedaří, upadá do pesimismu a spokojí se se svojí nespokojeností... To, ale není správné a každý to v hluboko v sobě cítí a když se otevře lásce a pravdě, opravdu věřím, že vesmír vám vyjde vstříc. Možná si říkáš, že jsem snílek, - but I am not the only one.
![kujuduss kujuduss](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Od této knížky jsem čekala hodně, ale upřímně mě zklamala. Mám pocit, že se autor snaží akorát tak napodobit Malého prince.
![KarZu KarZu](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Na to, jak je kniha vychvalována, jsem čekala hodně víc, než starou (českou?) pohádku o pokladu, kterou mimochodem měla prababička v knize pohádek z roku 1928. Nicméně děj samotný je nepodstatný, i cesta je cíl, takže kdo chce, ten si v tom něco najde.
![Jejda Jejda](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69396/m_jejda-68o.jpg?v=1553618725)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tato kniha se nečte rozumem, ale srdcem. A ti kdo v ní vidí jen banální příběh (je to teď takový trend P.C. shazovat a kritizovat), ti nikdy nezažijí, aby se vesmír spojil...Já jsem to už zažila a fakt to funguje ;-)
![Peti Peti](https://www.databazeknih.cz/img/users/96_/9608/9608-395.jpg?v=1409750037)
Příběh, který vypráví o pastýři a naplnění jeho osudového příběhu - pohádka, která nás nutí k zamyšlení o vlastním životě.
![nemer nemer](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61767/m_61767-VAS.jpg?v=1459854941)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jako dítěti se mi kniha velmi líbila, proto hodnotím vysoko. Ale dospělé čtenáře nutno upozornit, že se jedná o pohádku. Vůbec je zajímavé, že jsem měla tohoto autora v oblibě pouze v dětství, později kouzlo pominulo.
![alcaaja alcaaja](https://www.databazeknih.cz/img/users/90_/90895/m_90895-xjA.jpg?v=1459855069)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
cetla jsem ji prvne jako povinou cetbu a hned jsem si musela od nej sehnat dalsi knihy...dokonale!
![elle.r elle.r](https://www.databazeknih.cz/img/users/72_/72286/m_72286-yj6.jpg?v=1459854948)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Tato kniha mě donutila přemýšlet a toho si velmi cením, je děsivé, jak moc je, i přes svou pohádkovost, pravdivá. Geniální a přitom tak jednoduchá myšlenka.
![tessinfinity tessinfinity](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61772/m_61772-3QS.jpg?v=1476384172)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
,,Santiago namáhavě vstal a ještě jednou pohlédl k pyramidám. Pyramidy se na něho usmály a on se srdcem plným štěstí jim ten úsměv oplatil. Našel poklad.''
Kniha ukazuje, že nejdůležitější hodnotou v životě není bohatství nebo sláva, ale láska. Líbí se mi, že Santiago se jako člověk necítí oproti svým ovcím nadřazeně a ,,rozmlouvá'' se světem. Celkově je to podle mě příběh, ze kterého by se každý měl aspoň trochu poučit.
2005 | ![]() |
2009 | ![]() |
2000 | ![]() |
2014 | ![]() |
2002 | ![]() |
Prý tak trochu "povinnost", pokud jste na Coelha už narazili :)
Nemám ani moc chuť vypisovat desítkami slov svůj komentář. Má v pořadí 3. jeho kniha a ač jsem si to nemyslela, nečekaně mi velmi dlouho po přečtení zůstala v hlavě. Zkrátka udělala dojem :) Bude jí patřit čestné místo v mé skromné knihovničce.