Volání z hlubin
Tanya Stewner
Alea, dívka moře / Alea, dievča mora série
Dobrodružství, výjimečné přátelství a tajemství ukryté v hlubinách moře! Alea odjakživa miluje vodu. Zároveň z ní má ale velký respekt. Trpí totiž vzácnou nemocí a kontakt s ledovou vodou by jí mohl způsobit smrt. Alespoň tak to prý řekla její adoptivní matce žena, která ji nechala jako malé děvčátko na pláži, a pak navždy zmizela. Jednoho dne Aleina pěstounka vážně onemocní a dívka začne pátrat po své biologické matce. V přístavu se seznámí s partou dětí, které si říkají Alfa cru. I když ví, že riskuje život, přijme pozvání na jejich starou jachtu a vyrazí s nimi na moře. Pak ale přijde bouře a ledová vlna smete Aleu pod hladinu. Všechno je najednou jinak…... celý text
Tahle kniha mě nikdy nepřestane bavit! Úžasný začátek skvělé série. Nemohla jsem se od ní odtrhnout, takže jsem si okamžitě musela přečíst druhý díl. Nevím který byl lepší. Doporučuji!
Začátek absolutně skvělé série. Děj mě vtáhl a nepustil. Přečteno během pár hodin s nemožností se odtrhnout. Hltala jsem každé slovo, čekala jsem na ty "ony" momenty a když přišly, bylo to báječně popsané. Rozhodně nevšední příběh. Líbí se mi vykreslení vody a schopnosti, které Alea postupně objevuje. Autorka si postupně otevřela dějové linky na další díly, takže po dočtení prostě chcete sáhnout pro druhý díl a vědět, jak to bude pokračovat. Celkově miluju knihy, kde je moře, téma nadpřirozena a trochu té záhady. Těším se na další díl.
Přečteno za tři dny, jsem mimo cílovou skupinu ovšem příběh mě doslova vtáhl a nepustil, doslova pohlazení na duši. Všechny děti jsou sympatičtí ovšem nejradši mám Sammyho :)
Tohle je dobrý začátek absolutně skvělé série. Pro mě osobně je první díl asi nejslabší, protože mi to přijde jako taková rozjezdovka.(Není tam tolik akce,informací o mořském světě atd...) Zároveň po znovupřečtení jsem měla celou dobu husinu z toho, jak to celé začalo a jak moc se postavy v dalších dílech změní a co všechno tahle parta spolu prožije. Celou posádku Alpha Cru mám moc ráda a tohle je jedna z nej sérií, co jsem kdy četla.
Knížka je vážně pěkná, ale ne zas tak moc, abych si ji přečetla znovu. Možná nebude problém v knížce, ale ve mně. Zápletka i motiv mi přijou dobrý a celkem i originální :-).
Příběh se mi líbil. Je velmi dobře napsaný a vypointovaný. Celkově se mi četl moc dobře.
Knížka pro náctileté od německých hranic. Nevím proč, ale nějak je to z toho cítit. :D Tak zajímaví začátek pohádky ze světa mořských panen. Tanya si celkem šikovně rozvrhla hned několik linek, které otevírají hned několik možností. Dětská parta se bude muset popasovat s dobrodružstvím a mě moc potěšilo, že konečně je zde knížka, která se nesnaží zasáhnout dospělé čtenářstvo, ale cílí opravdu na děti. I když je začátek slibný, pro starší čtenáře tam toho moc není a dál číst nebudu. Nicméně pořád hezké čtení. :)
Zavzpomínala jsem na dobu, kdy jsem četla Správnou pětku a Tajnou sedmu, kdy jsem ty tenké paperbacky úplně hltala a kdy jsme si je s holkama ve škole na střídačku půjčovaly, když vyšel nový díl, oooooo to byly časy! Alea je část průzkumu, co nabízet časem dětem, až ještě trochu dorostou. A musím říct, že jsem z ní nadšená. A jelikož jsem strašně zvědavá a ani chvilku jsem se u knížky nenudila, rozhodně potřebuji brzy přečíst celou sérii!
Audioverze
Moc se mi tu líbí vykreslení vody. A oceňuji jak přirozeným a jemným způsobem autorka poukazuje na problematiku znečištění vod.
Zbrklé chování postav a některé jejich (poněkud zabedněné) myšlenkové pochody mě v průběhu čtení postupně iritovaly. Beru, že hrdinové příběhu nejsou léty života ostřílení a moudří kmetové. Ale i tak mi některé skutečnosti přišly natolik do očí bijící, že nerozumím jak jim to mohlo nedojít/nenapadnout.
Všechny ty zvraty jsou na můj vkus trochu moc natěsnané.
Nemám v plánu pouštět se do dalších dílů, ale jako milá oddechovka si ke mě možná ještě cestu najde.
Myslím si, že být o něco mladší a nemít ještě tolik načteného fantasy, dostala by ode mě knížka vyšší ohodnocení :)
Hezká kniha pro holky, dcera je z ní naprosto nadšená. Po Pottrovi hledala co by a padla volba na Aleu. Trvalo jí to den a půl a hned se ptala na další díl. Mně se to ale taky docela líbilo. Když pominu lehkou dětskost Aley, která se naopak u Lennoxe mění ve vyspělost, Bena moc nechápu, ale vlastně mi to zas tak nevadí.
Nenásilně zakomponován i problém plastového znečištění oceánů. Tak jdu rovnou na druhý díl...
Zpočátku nenápadná fantasy pro náctileté se postupně rozvine v dlouhý příběh odehrávající se vlastně během jediných prázdnin. Autorka dobře upozorňuje na problematiku ochrany oceánů a životního prostředí obecně.
A díky nemoci jsem přečetl všech dosavadních 6 dílů během necelého týdne. Těším se na sedmý a osmý díl.
(SPOILER)
Velmi dobrá kniha s trochu smutným začátkem když Mariane dostala infarkt.
Nejlepší bylo když se Alea proměnila a nechápala co se to s ní děje. :)
Ale vážně by mně rozzuřilo kdybych musela pít furt horký čaj i v létě a pak bych zjistila že žádnou chladovou alergii nemám.
DOPORUČUJI XDD
moře a oceány lodě ochrana životního prostředí pro dívky fantasy pro děti dobrodružství osud podmořský svět
2016 | Volání z hlubin |
2016 | Barevné vody |
2020 | Poselství deště |
2017 | Tajemství oceánů |
2018 | Síla přílivu |
Tahle kniha bude mít navždy speciální místečko v mém srdci. Je to totiž kniha, která mě přivedla ke čtení. Za tu dobu, co jí mám, už ani nevím, kolikrát jsem ji četla. I přesto, že vím, co se v knize stane, to má jakési kouzlo a já si čtení naprosto užívám. Příběh se čte rychle a ty ilustrace u nadpisů kapitol jsou skvělé. Alea je úžasná hlavní hrdinka a stejně tak i zbytek Alfa Cru. Trošku mě překvapilo zjištění, kolik dílů tahle série má, ale rozhodně si ji někdy přečtu celou.