Alicina síť

Alicina síť
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394644/bmid_alicina-sit-vFl-394644.jpg 5 453 453

Rok po vypuknutí první světové války, v době, kdy byly ženy podceňované a svázané společenskými normami, se Eve Gardinerová zatoužila vymanit konvencím a přispět k válečnému úsilí své vlasti více, než umožňovala typická ženská úloha ošetřovatelky. Když se jí tedy naskytla jedinečná příležitost, nezaváhala a stala se špionkou. Následně byla vyslána do Němci okupované Francie, kde byla vycvičena samotnou „královnou špehů“ s krycím jménem Alice a poté zaujala nebezpečnou úlohu v rozsáhlé síti tajných agentek, které získávaly choulostivé informace v srdci nepřátelského velení. Druhá rovina příběhu se odehrává v roce 1947, během zmatků a dozvuků druhé světové války. Americká studentka vysoké školy Charlie, která má od života jiná očekávání, než by se na dívku z jejích vrstev slušelo, neplánovaně otěhotní, leč jaksi postrádá manžela, což je v dané době nepřípustné. Její bohatá rodina se rozhodne poslat dívku do Evropy, kde se má zbavit svého „menšího problému“. Charlie toho využije a zamíří do Londýna, pevně odhodlaná vypátrat, co se stalo s její sestřenicí Rose, která za války zmizela v nacisty okupované Francii. Jediná stopa, již má, ji zavede k ženě, která je zahořklá a pomalu se upíjí v ústraní ve svém rozpadajícím se londýnském domě, a tou ženou není nikdo jiný než Eve Gardinerová…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)

The Alice Network, 2017

AlenaF
20.10.2021 5 z 5

Kniha mě velmi zaujala. Napínavá, zajímavé téma, dobře se četla. Doporučuji.

Ráčkajda
15.10.2021 5 z 5

Bylo to naprosto super, krásně se to četlo, děj ubíhal, byl fascinující, takže přečteno během krátké chvíle. Úžasný pravdivý příběh, krásně napsaný. Navíc miluju prolínání minulosti a přítomnosti.

Gibis
11.10.2021 5 z 5

Silný příběh ženských špionek za 1.světové války, inspirovaný skutečnými osobami. Ani se mi nedostává slov. Můžu jen vyjádřit respekt a hluboký obdiv k těmto ženám a čtení velmi doporučit!

limetka2008
06.10.2021 5 z 5

Wow! Tahle knížka byla jízda! Už dlouho se mi nestalo, abych se nemohla od nějakého příběhu odtrhnout, musela jsem to dočíst i za cenu velmi krátkého spánku dlouho po půlnoci. Propojení obou válek a obou žen a střídání současnosti a minulosti je mistrně zpracováno. Nebylo mi z toho úplně dobře, některé skutečnosti jsou dost kruté, navíc když jsem se v doslovu dočetla, kolik postav a událostí se zakládalo na reálném podkladu. Jen bych to asi nezařadila do štítku "historická romance" - romance ani náhodou!

Evaho73
28.09.2021 5 z 5

Kniha Alicina sieť je brilantne napísaná a jej hodnotu zvyšuje fakt, že čitateľom približuje skutočné postavy ako napr. Lousie de Bettignies alias Lilli, ktorá existovala a jej ďalší osud je historicky zdokumentovaný tak, ako je popísaný v tejto knihe.
Veľmi oceňujem spôsob, akým autorka v príbehu prepojila postavu Eve s touto reálnou postavou, kde som týmto i Eve vnímala ako skutočnú.
Páčil sa mi aj vývoj vzťahu postáv Eve a Charlie, kde sa nakoniec ukázalo, že sú si podobné, hoci na začiatku tomu nič nenasvedčovalo.
Kniha sa končí podrobným epilógom vysvetľujúcim, ktoré z postáv skutočne existovali, a do akej miery sa príbeh odchyľuje od skutočných udalostí.

Musím povedať, že Alicina sieť na mňa veľmi zapôsobila aj svojimi popismi okupovaného Francúzska počas prvej svetovej vojny, ktoré sú veľmi pôsobivé a zanechávajú pocit silného znepokojenia. Popisy udalostí počas 2. svetovej vojny sú tiež vykreslené veľmi realistický a vháňajú slzy do očí.
Autorka opisom udalostí nešetrila, a zároveň ich zbytočne nedramatizovala.

Túto knihu môžem len odporučiť, je skvelým svedectvom jednej doby v našej histórii a dokonale vyjadruje aj náladu tej doby. Okrem toho je tu vykreslená téma žien špioniek počas 1. i 2. sv. vojny, s ktorou sa väčšina pravdepodobne ešte nestretla.

KudrnatáHolka
22.09.2021 5 z 5

Z počátku jsem ke knize přistupovala s opatrným nadšením, protože leckdy je anotace úžasnou vábničkou, ale kniha se člověku líbit nemusí. Během četby mě ale obě časové linie knihy, ta z 1. světové války i ta, která se odehrává po 2. světové válce, mistrovky střídané, až skoro jako filmový střih, naprosto pohltily. V obou liniích jsou velmi silné a odvážné ženy, které si navzájem pomáhají, leckdy i za cenu nejvyšší. Celý zážitek z knihy velmi umocňuje i to, že postavy jsou do velkých podrobností inspirovány skutečnými ženami (a muži). Bylo fascinující moci se ponořit do tohoto světa mně dosud neznámého a zjistit informace, o kterých se všeobecně příliš neví.

tami1
14.09.2021 5 z 5

Dokonalá směs historických faktů a fantazie povyšuje tuto knihu na dechberoucí dílo. Ženy v autorčiných příbězích nás inspirují svou silou a hrdinstvím. Zároveň se dozvídáme mnoho mrazivých informací z obou válek.
Nejvíce mě zasáhly informace o masakru Oradour-sur-Glene. Z toho mrazí i po tolika letech.

"Žádám, aby byla s Boží pomocí vykonána spravedlnost.
Vyvázla jsem živá z pece krematoria: jsem svatý svědek z kostela.
Jsem matka, která ztratila vše."

Madame Rouffancheová (soud 1953)

Josh
22.08.2021 5 z 5

S touto knihou se lze chytit jako do sítě, která nepustí dokud ji nedočtete:o)) Bylo to nejen o špionech, o špionech za 1SV, což je válečné téma opomíjené do pozadí oproti 2SV, ale hlavně o špionech ženách!! No, byli tam i muži, jasně - velitelé, jasně - padouši. Ženy mají ve válce jiné starosti – postarat se o svůj rod a přežít, nemají čas válčit. Avšak bojovat to je něco jiného!! Bojovat o svůj rod a život….

Hrdinky Lilly, podle skutečné Louise de Bettignies (klobouk dolů a smekám), Eve nebo Charlie nechají čtenáře stále uvažovat nad smyslem života, smyslem pro spravedlnost, obětování a jeho limity. ALE nenechají nikoho na pochybách, že za život, zvláště za své blízké, ne-li za svůj národ má boj smysl.

Těch statečných nebo ochotných bojovat se našlo dost a dost, jinak by války neskončily…. Vždyť jen kolik statečných lidí bylo v české obci Lidice za 2SV vs ve velmi málo známé francouzské obci Oradour-sur-Glane za 1SV, jíž je v této knize věnována pozornost – je dobře připomínat si nejen ty aktivní, ale i ty zdánlivě pasivní válkou obětované.

Snad i tato výjimečná kniha, jež mi dala další „puclík do skládačky“ o válkách ve Francii (Slavík/K.Hannah, Osvobození/I.Kealey) může napomoci zachovávat lidskost a rozum, že vše jde řešit bez zbraní. Kéž čtenáři doporučují dál :o))

Lucciella_L
15.08.2021 5 z 5

Velice poutavý příběh, který je částečně založen na skutečných postavách, určitě stojí za přečtení. Má dvě dějové linky, r. 1915 a r. 1947, hlavní postava Charlie a Eve, které mají společného nepřítele, pátrají po minulosti a zároveň budují křehkou budoucnost. Děj se pěkně prolíná a nabízí pohled na válku z úhlu ženy-špionky.

Dendyna
30.07.2021 5 z 5

Velmi přesvědčivě zpracované téma ženské špionáže na základě historických faktů. Konečně dvě záživné dějové linie. Jelikož je příběh inspirován skutečnými událostmi musela jsem si Louise, Violette a Camerona vygooglit a shlédnout podobizny :)
Autorka odvedla kus poctivé práce, spolu se Slavíkem od Kristin Hannah považuji dílo za jeden z nejlepších románů z období světových válek.

Marika Vanova
01.07.2021 5 z 5

Alicina síť je úžasná kniha o nelehkém a pro mě neznámém tématu žen špiónek z 1. světové války. Knihu i autorku doporučuji.

kopeceli
11.06.2021 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která ve většině čtenářů určitě zanechá silný dojem stejně jako ve mně. Oslovila mne hlavně šťavnatá postava Eve, ale doprovod v podobě Finna a Charlie jí zdatně sekundoval a dával jí vyniknout. Postava Lili byť asi myšlená jako hold legendární vyzvědačce mě zase tolik nezaujala. Celou knihu jsem čekala, jestli se příběh někde nezlomí a nevypluje na povrch něco, co osudy postav změní, ale i ta jedna odhalená lež vedla k nevyhnutelnému závěru, kterým nebyl ale soud s kolaborantem (i když jsem v něj doufala). Život píše neromantické příběhy, Alicina síť spojuje obojí - i to lidské i to skutečné, a to velmi čtivou formou.

Nikola086
24.05.2021 5 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou a musím říct, že je to zatím nejlepší přečtená kniha tohoto roku!
Neskutečně čtivá, napínavá. Vypráví příběh o statečných ženách, ze kterých by se dal vzít příklad. Myslím si, že by kniha měla mít větší pozornost. A jako bonus - v knize se objevuje skutečná historická postava.

ydnac
04.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Silný příběh o silných ženách.
Eve Gardinerová dostává nabídku stát se špionkou...
Americká studentka Charlie se vydává hledat svojí sestřenici Rose, která za války zmizela...

SKVĚLE NAPSÁNO .

Napínavé, dojemné, kruté...
Každý den v nebezpečí, časté přechody přes hranice.
Nenechat se nachytat, že rozumíte německy, že máte u sebe tajnou zprávu..
Loajalita a přátelství vzniklé v Alicině síti (mezi třemi špionkami) bylo úžasné a co Eve vytrpěla...
SPOILER:
Doufala jsem, že Rose bude na živu, ale tušila jsem že ne :-(
Doufala jsem, že Bordelona najdou a doufala jsem, že ho odprásknou :-)
Doufala jsem, že Eve uvěří a ověří si, že sama kamarádku nezradila :-)

Takové příběhy v člověku dlouho zůstanou...

DOPORUČUJI !!!

kaja77
02.05.2021 4 z 5

No teda... nejvíce mě zaujalo, že většina postav v románu skutečně existovala, že Alicina síť opravdu patřila k těm nejpřesnějším a nejspolehlivějším špionům v době 1.sv.valky... čtivá kniha, kde člověk objeví zase nové informace, o kterých neměl tušení.

lištička123
01.05.2021 5 z 5

Skvělý, čtivý román.

Jenny46
29.04.2021 5 z 5

Čtivý historický román, který je napínavý, dojemný i romantická zápletka. Příběh se odehrává ve dvou rovinách rok 1915 a 1947, silné a odvážné ženy ( špionky), které bojovaly za svou vlast. Na konci knihy se dočteme od autorky, že použila historické prameny dle skutečných událostí, korespondence a záznamů ze soudního jednání.
Knihu jsem si zamilovala hned od začátku a zůstane mi dlouho v srdci, budu dlouho vstřebávat...
Moc doporučuji 5*

Johanka1956
07.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Když mi byla doporučena kniha Alicina síť hned ze mne vylétlo 2x ne,ne. První ne, protože po románu DCERY se mi hned nechtělo do takové bichle a druhé ne, protože válečná temata já opravdu nevyhledávám. Jenže, a to naštěstí, nebylo po ruce nic, co bych už nečetla a tak pár stránek než vypůjčím něco jiného...
A je z toho obrovské nadšení z krásného historického románu, kdy osudy čtyř žen spojuje jeden muž, kdy se prolíná osud mladičké špionky první světové války Louise de Bettignies ( Lilli) a Eve Gardinerové od roku1915 a mladé americké studentky Charlie St.Clairové od roku 1947, která hledá svou sestřenici Rose.
Krásné, čtivé, místy smutné a neuvěřitelně kruté, ale bohužel pravdivé. Historický román sepsaný podle skutečnosti. Doporučuji !!!

Sofonisba
17.03.2021 5 z 5

Románová fikce naprosto bravurně smíchaná s historickými fakty. Příběh o silných ženách - ale nejen pro ženy :D. Kniha na kterou si pořídíte závislost už od první stránky. Doporučuji přečíst!

broskev28
07.03.2021 4 z 5

Zajímavý nápad obsáhnout obě světové války 20. století, tady dobře vynikne, proč Francouzi nemusejí své německé sousedy. Historické prameny autorka uvádí v závěru a všem je nám jasné, že literaturu faktu bychom asi nestudovali, zatímco tohle je způsob, jak nám doručit historicky doložené údaje v dárkovém balení.
(Ludmila Vaňková dokáže něco podobného s českou historií a já jsem jí za to velmi vděčná a její literární schopnosti obdivuju.)
Takže já jsem si četbu užívala, občas jsem skřípala zuby, ale naštěstí ne nad překladem či jazykovými nešvary. Alkohol ani cigarety v těhotenství mě v roce 1947 tolik nepřekvapily, zato situace v bance ano:
"Moje vlastní peníze. Nejen prostředky, které jsem zdědila, ale i peníze, jež jsem si vydělala, a nemohu z nich získat ani pět centů, pokud nemám v závěsu svého otce. Bylo to tak neuvěřitelně nespravedlivé, že jsem stále ještě zatínala zuby, nemohu ovšem říci, že bych něco podobného nečekala."
Pokud jde o ženy, resp. o jejich samostatnost, tak mezi lety 1915 a 1947 asi nebyl tak velký rozdíl; opět mě napadá babiččin citát z knihy Bostoňanka.
A poznámka na závěr: Baudelaira jsem nikdy nijak zvlášť neoblibovala a po přečtení téhle knihy jsem tomu ráda.