Ana

Ana
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380852/mid_ana-h1u-380852.jpg 4 98 98

Vyhořelá právnička se musí postavit králům hazardu. A to ještě netuší, že se bude hrát i o její život… Právnička s temnou minulostí Ana Tramelová právě dopadla až na dno své kariéry. Před lety pracovala jako vyhledávaná obhájkyně pro nejlepší firmy ve městě. Teď už nemá koho obhajovat a své city otupuje popíjením whisky. Jednoho rána ji však z kocoviny probudí nečekaný telefonát — volá její bratr Alejandro, se kterým nepromluvila už pět let. Je obviněný z vraždy a kromě své sestry nemůže nikomu věřit. Navzdory všem pochybnostem se Ana rozhodne bratrovi pomoct. Postupně zjišťuje, že její úkol bude ještě těžší, než předpokládala. Při obhajobě musí čelit velkým hazardním firmám a navíc se ukáže, že jí bratr spoustu věcí zamlčel: dluží stovky tisíc eur, oženil se a má dvouletého syna. Ana proto osloví svoji dávnou kamarádku Conchu, která si za spolupráci vynutí slib — že Ana přestane pít. Narychlo spolu sestaví tým složený ze zestárlého vyšetřovatele na penzi, mladičké nezkušené právničky, jejímž největším úspěchem byla krádež vstupních testů na právnickou fakultu, a gamblera, který by za hrst drobných prodal vlastní matku. Šance na výhru se zdají mizivé a navíc to vypadá, že v tomto případu nepůjde jen o peníze, ale také o krk.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Host

Ana, 2017

irva
03.03.2020 5 z 5

Byla to neuvěřitelně napínavá, dlouhá a čtivá knížka.

zandu
08.02.2020 5 z 5

Knihu jsem zahlédla v knihovně a v první chvíli mě zaujala její tloušťka ???? poté jsem si přečetla anotaci a řekla si, že si ji půjčím a uvidí se. A rozhodně jsem chybu neudělala. Je to z právnického prostředí, čtivé, děj odsípá a přesto, že má kniha okolo 800 stran, vůbec jsem se nenudila.

Valeyman
16.01.2020 5 z 5

Santiago je velmi dobrý spisovatel. Krásně napsaný román. Neměl jsem dojem, že by těch stránek bylo zbytečně moc. Děj jsem hltal, především popis jednání v soudních síních. Jsem za ty léta a stovky přečtených knih alergický na hlavní hrdiny závislé na chlastu a práškách, ale tady mi to nevadilo. Nádherná knížka a zaslouženej plnej počet !

zweedy
07.01.2020 5 z 5

Knihu jsem zahlédla v knihovně a na Vánoční svátky úplně ideální počet stran. Příběh je velmi poutavý, otáčíte jednu stránku za stranou a i když se snažíte děj předběhnout a domýšlet co bude dál....jste úplně vedle. Právnička Ana mne nenechala vydechnout a bavila svým sarkastickým až černým humorem, ale i ona si denně procházela svojí závislostí na lécích a alkoholu. Kniha je o štěstí ve hře s kterým dle autora nikdy nemůžete vyhrát. Opravdu se zamýšlím zda lidé co vyhrávají statisíce si včas řeknou dost, než je pohltí závislost velmi podobná závislosti na alkoholu či drogách. Tuto knihu si musíte prostě přečíst :)

"Hodně štěstí,"popřál mi Moncada.
"Štěstí, jak všichni vědí, ale málokdy si to připouštějí, neexistuje. Je to jen neurčitý bod, kdy se protnou linie připravenosti a šance."

jehanys
27.11.2019 5 z 5

Moc děkuji za tuto knihu. Já mám takový žebříček knih.
1. Čtu, ale dál to nejde. Těch tolik není. Snažím si je nevybírat.
2. Čtu a tak nějak se dostanu na poslední stranu ( neurazila, ale prostě tam něco chybělo). Dám na recenze a čtu. Nevadí mi.
3. Jo, tak ta byla dobrá. Kéž by jich bylo více.
4. Nemůžu se dočkat chvíle, kdy knihu otevřu a stanu se součástí děje. Těch je málo a asi je to dobře. Po poslední stránce přichází chvíle kdy si říkám, že žádná jiná již nebude taková jako tato. Nechci již nic nového číst. Naštěstí mi to vydrží tak maximálně jeden den. Ana mi to trochu nabourala. Ta pauza bude jistě delší a další kniha to bude mít u mě hodně těžký. Pane Goffo, co dělá Miko?
Knihu Ana vřele doporučuji.

babsi66
23.10.2019 5 z 5

Bez diskuze thriller, který si budu pamatovat. A nejen kvůli počtu stran. Ze začátku jsem si říkala, co mne asi čeká a pak nestačila otáčet stránky. Zvraty v ději jsou dávkovány s citem tak, že příběh nepřipomíná jízdu na horské dráze, vše je po celou dobu perfektně uvěřitelné. Dokonce i ten zásadní zvrat na konci je napsaný tak, že nemáte pocit, že to tam autor přilepil skoro násilím, jen aby předvedl své ego, a to je tedy co říct.

Postava Any je výborně vybalancovaná co do neřestí i co do právnických skills, takže nemáte pocit, že jde o superhrdinku, která je závislá na prášcích a alkoholu jen proto, že takový typ vyšetřovatelů zrovna v literatuře frčí. A i ostatní postavy jsou napsané tak, že si je dokážete představit jako lidi z masa a kostí a nejen jako kulisy hlavní hrdinky na papíře.

Přesah děje do sociálních problémů jako je gamblerství a domácí násilí jako bonus a propracované pasáže s argumentací stran sporu u soudu coby bonus druhý.

cirruska
17.09.2019 5 z 5

Kniha má přes osm set stran, což mi umožnilo pořádně se ponořit do příběhu, který určitě stojí za přečtení a není to žádná nuda. Zajímavé nahlédnutí do právnického, ale i gamblerského světa, kde se odehrálo plno spiknutí, překvapení a zvratů. Bavilo mě sledovat Anu, jak za pomocí přátel i nepřátel postupuje kupředu a přitom vše postupně odhaluje. Jak se svou zarputilostí bojuje sama se sebou i s komplikovaným případem, který z velké části zasahoval do jejího osobního života. Spisovatel dokázal uvěřitelně popsat charaktery osob se všemi jejich vlastnostmi i těmi nelichotivými, nevyjímaje hlavní hrdinku. Vedlejší postavy dostaly taktéž dostatek prostoru, tudíž nebyl problém si s nimi utvořit vztah... ano, u některých to nečekané zklamání bolelo... Celkově parádní krimi, které má přesah a tuším, že budu často doporučovat.

broskev28
05.08.2019 4 z 5

Když jsem vzala knihu poprvé do ruky a potěžkala jsem ji, zalekla jsem se: tohle budu číst aspoň měsíc! Ale jakmile jsem se začetla, už jsem nepřemýšlela o rozsahu a hltala jsem příběh. Nejsem právník a kasina znám jen zvenčí (navíc bydlím v místech, kam žádný provozovatel hazardu nezavítá ani omylem), takže nejsem schopna posoudit reálnost popisovaných situací. Ale za sebe mohu napsat, že kniha se četla dobře, postavy byly zajímavě vykreslené, dějové zvraty občas velmi nečekané až šokující.
Závěrečné kapitoly mi občas připadaly méně věrohodné, takže jsem nedala plný počet hvězd, ale přesto knihu určitě doporučuju, protože je zajímavá jak námětem, tak místem děje, a hlavně provedením - smekám před autorem, zvlášť když vím, že je to jeho dospělácká prvotina.
A pokud jsou praktiky zde popisované třebas jen z poloviny pravdivé (a já se obávám, že je to velmi pravděpodobné), potom je na místě bít na poplach a začít jednat. Nemyslím si, že možnosti a praktiky hazardních her, tedy spíše jejich provozovatelů, u nás se nějak výrazně liší od těch španělských. Koneckonců komentář VerJer to potvrzuje.
Mile mě překvapil český překlad, ve kterém mě nerušily překlepy, chyby ani jazykové neobratnosti, což je vzhledem k rozsahu chvályhodné. A moc se mi líbí grafická (typografická) stránka knihy, ta se opravdu povedla a nakladatelství Host zaslouží pochvalu! Jediným nedostatkem tak pro mě byla absence záložky, ale nakonec jsem si stejně vyrobila vlastní - tak, abych si na ni mohla zapisovat stránky, k nimž se budu chtít vrátit (183, 247, 260, 287, 311, 315, 461 . . .).

"Ve skutečnosti všechno záviselo na soudci, kterému bude případ přidělen, protože jakkoli se všichni (advokáti, státní zástupci, soudci a další členové rozsáhlé právnické rodiny) vždycky oháníme tím, jak je justice objektivní, všichni zároveň moc dobře víme, že jsou to jen slova. Ve chvíli, kdy jeden muž nebo jedna žena musí rozhodnout, nebo lépe řečeno opakovaně rozhodovat o skutečnostech, lidech, zkrátka o lidské vůli, je všechno bezpochyby subjektivní."

"Dovolím si tady jedno takové rčení, se kterým nejspíš řada lidí nebude souhlasit, ale dle mého názoru bychom si je já, Concha a spousta dalších žen měly vytetovat na čelo. Je prosté a zní asi takhle: Každý má právo na druhou šanci . . . kromě parchantů, co ubližují ženám."

Hopulka
21.07.2019 5 z 5

Zajímavá hrdinka, docela sympatičtí padouši, prostředí kasín a soudu, téma k zamyšlení. Brigádničila jsem v kasínu a díky tomu jsem měla velké pochopení pro jednotlivé postavy, také u nás se v nich objevují nekalé praktiky. Klidně bych snesla ještě pár stran navíc.

MT23
16.04.2019 5 z 5

Kniha mě v knihkupectví na první pohled zaujala.. Taková bichle, tu si musím přečíst! Zaujala mě opravdu od první strany.. Miluju její zvraty.. Několikrát jsem si pomyslela: Tak teď už to musí vyjít! A vždy se přihodilo něco, co jsem absolutně nečekala.. Byla čtivá od začátku až do konce..

Torak
10.02.2019 5 z 5

Tak tohle byla hodně dobrá kniha,těch 800 stran uteče jako voda,kniha plná zvratů. Sympatická hlavní hrdinka, které fandite a s napětím čekáte,jak vše dopadne.Vřele doporučuji

Artep25
09.02.2019 4 z 5

Kniha se četla dobře ,ale rozčilovala mně hlavní hrdinka ,která neustále měnila své názory a postoje a celkové toho tam bylo tolik ,že jsem si říkala ,že to je
trochu překombinované .Některým věcem se mi nechtělo věřit a měla jsem pocit ,že kdyby v knize bylo méně dramatických neočekávaných situací ,které mi nedávaly smysl ,knize by to prospělo .Ale i tak to je dobrá krimi a hlavně překvapivě španělská a ne severská .

martina3126
04.01.2019 5 z 5

Naprosto souhlasím s hodnocením, jaké napsala LadyAnn. Musela jsem pořád číst, situace se měnila každým okamžikem.

LadyAnn
26.12.2018 4 z 5

Velmi slušný román, precizně řemeslně zvládnutý a dobře napsaný. Chvílemi mi připomínal Milénium. Hlavní hrdinka je skutečně netypická (zda sympatická či nikoliv si každý čtenář určí sám), líčení soudních kauz je pak poutavě popsáno a vysvětleno se všemi detaily a důsledky. Zajímavé! Kniha sice nemá přímo “hluchá místa”, ale mírné zkrácení rozsahu by jistě přispělo k lepší čtivosti bez újmy na kvalitě.