Analfabetka, která uměla počítat
Jonas Jonasson
Druhý román autora Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel. Nombeko začala pracovat v pěti letech jako vynašečka latrín na předměstí Johannesburgu, v deseti letech osiřela. Nic nenasvědčovalo tomu, že by neměla prožít svůj život v jedné z chatrčí největší chudinské čtvrti světa a pak tu předčasně umřít, nikým nepostrádaná. To by ale nebyla Nombeko – analfabetka, která uměla počítat. Osud i její talent ji zavedou až do mezinárodní politiky, na druhou stranu zeměkoule, ke dvěma identickým a zároveň velmi odlišným bratrům. Během jejího dobrodružného putování se jí podaří zamotat hlavu agentům nejobávanější tajné služby nebo být unesená ve špinavém náklaďáku na převoz brambor. A tím to zdaleka nekončí...... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2015 , PanteonOriginální název:
Analfabeten som kunde räkna, 2013
Analfabetka se mi líbila vic nez stařík. Některé situace mi přišli až moc zvládnuté "s neuvěřitelným štěstím". Doufám jen, tema atomové bomby vyčerpal. ????
Po stoletému staříkovi, který se kamsi vytratil, nastupuje tentokrát analfabetka, jejíž životní příběh je ještě absurdnější. Autor srší humorem "za každou cenu" i kdyby na chleba nebylo.
Stařík se nám tedy vrátil, jenom doufejme, že někdy v budoucnu nepotká analfabetku - to by byla situace, která by mně asi málem přivodila další infarkt.
Ze začátku jsem se nemohla dokopat ke čtení,ale po přečtení pár stránek jsem to zhltla a furt se jen usmívala při čtení ☺️
Humorné... :) pořídila jsem si i audioknihu... Začla jsem i Stoletého staříka, ale asi byla špatná konstalace hvězd.. nechám si na později...
Analfabetka pro mě byla lepší než stařík je mnohem méně absurdnější a člověk se u ní i víc nasmějě. Ale i přesto musím říc, že touto knihou s tímto autorem končím, rozhodně jeho knihy nejsou mým šálkem čaje.
Kniha na odlehčení, nemůžete ji brát moc vážně. Občas mi přišlo, že to autor s tou "snahou o lehkovážnost" trochu přehání a vysmívá se věcem, které prostě nemůžeme brát s nadhledem. Ale na pobavení asi ujde...
Párkrát jsem se opravdu zasmála, ale celkově mě knížka moc nezaujala. Měla jsem problém jí dočíst. Je zde hodně politiky a všechno dost zdlouhavé a přitažené za vlasy.
Bohužel patřím mezi ty, pro které kniha není to pravé ořechové. Ale to už bych nebyla já, abych knihu nedočetla až do konce a nesnažila si z ní aspoň něco odnést. Kniha mi připadala krásně paralélní. Fakta doprovázela fikci. Pro mě bylo až dechberoucí, jak se šílené reálné věci mohou smíchat s šílenými věcmi fiktivními. A mezi to vše je hozen čtenář a ten se rozhoduje, čemu věří. Je normální, že na světě žijou analfabeti v chudobných podmínkách, že existují rasisti, političní fanatici a lidé souzení pro své demokratické postoje. To vše je na běžném pořádku. Proč tedy nevěřit v to, že na světě je někde utajená jaderná zbraň, že člověk se narodí, aniž by o něm úřady měly nejmenší tušení či že člověk může přežít, když skočí z helikoptery a propadne se rozbitou střechou. Svět je tak zvláštní místo a naše mysli (i myšlení) ještě víc :)
Tohle byla jedna z nejvíc ujetých knih, co jsem kdy četla (spolu s Deníčkem moderního fotra), nicméně mě to neskutečně bavilo, často jsem se smála jako blázen a ačkoli děj byl hodně spletitý, tak byl skvěle promyšlený. Za mě pecka! :)
Váhala jsem, zda dát pouhé dvě hvězdičky, protože proti bombastickému marketingu mi kniha přišla hodně slabá. Popis politického vývoje ve světě druhé půle dvacátého století v kombinaci s profesním životopisem Nombeko Mayeki. Příběh Holgerových rodičů byl úplně zbytečný, historii stačilo vylíčit ve formě flashbacku na dvou stránkách. Úplně přes čáru mi připadalo časové rozpětí příběhu - včetně uvedené rodičovské kauzy se jednalo o šedesát či sedmdesát let. To je přespříliš. Takže Nombeko pár let vynášela fekálie, pár let posluhovala na vojenské základně, pár let prodávala polštáře a pár let okopávala brambory. Super. Linie s "antilopím masem" byla sice vtipná, ovšem bohužel moc roztahaná. Jednu hvězdu dávám za humor - opravdu jsem se smála nahlas. Druhou za závěr, který vše napravil (ale pro dobrý dojem z knihy to bylo příliš pozdě). Jednu hvězdu dávám z čtenářského optimismu.
Ale mnohokrát jsem zvažovala, že knihu odložím, a to není dobrá vizitka.
Stařík byl stařík,Mombako je taky dost dobrá,prostě fajn a diky,že se mohu smát i když to je pro někoho nesmysl.
Dobré, oddychové čtení, které dle mého názoru nemůže nikoho urazit. Spíše naopak - mě příjemně překvapila a v některých pasážích jsem se velice zasmála
láska humor tajné služby atomová bomba Švédsko Jihoafrická republika monarchie
Jonas Jonasson nesklamal, dobre napísaný vtipný roman plný absurdných situácii, ktore do seba pekne zapadajú.