Analfabetka, která uměla počítat
Jonas Jonasson
Druhý román autora Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel. Nombeko začala pracovat v pěti letech jako vynašečka latrín na předměstí Johannesburgu, v deseti letech osiřela. Nic nenasvědčovalo tomu, že by neměla prožít svůj život v jedné z chatrčí největší chudinské čtvrti světa a pak tu předčasně umřít, nikým nepostrádaná. To by ale nebyla Nombeko – analfabetka, která uměla počítat. Osud i její talent ji zavedou až do mezinárodní politiky, na druhou stranu zeměkoule, ke dvěma identickým a zároveň velmi odlišným bratrům. Během jejího dobrodružného putování se jí podaří zamotat hlavu agentům nejobávanější tajné služby nebo být unesená ve špinavém náklaďáku na převoz brambor. A tím to zdaleka nekončí...... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2015 , PanteonOriginální název:
Analfabeten som kunde räkna, 2013
Jednoduchá, odpočinková literatura. Při čtení prvních dvou třetin knihy jsem se bavila, občas i zasmála. Kdyby měl román méně stránek, hodnotila bych více než třemi hvězdičkami, ale ke konci už mi už připadal rozvláčný, pomalý, nudný... až jsem ho musela proložit ještě i jinými knihami. Takže, KONEČNĚ dočteno, vracet se k němu už nebudu.
Příjemné humorné čtení. Osobně nedoporučuji hned číst po Stoletém staříkovi, ten mi přijde úsměvnější a čtenář by mohl být zklamaný. Analfabetka mi v některých pasážích občas přišla nuceně humorná.
Knihy tohoto autora mají jednu velikou chybu, jsou dost podobné. Je to ale jejich největší výhoda. Lidské, vtipné, čtivé, přisvědčivé... tak trochu mám pocit, že autor musel znát Járu Cimrmana
Príjemná oddychová kniha s dávkou humoru a satiry. Odporúčam najmä na oddych určite si plánujem prečítať aj dalšie knihy tohto autora. Prajem pekný deň. :D
Nějak se neshoduji s většinovým hodnocením této knihy. Analfabetku si do oblíbených knih rozhodně nezařadím; doslova jsem několikrát při čtení tohoto příběhu usnul. Styl vyprávění mi absolutně nesedl, nejsem si jistý, zda za to může překlad, či originál je ze "stejného těsta". Čeho je moc, toho je příliš - využití prvků ironie a sarkasmu může být zdrojem zábavy, avšak když to přeženete, dopadne to takto. Příběh byl zbytečně zdlouhavý, paradoxní situace mi nepřišly zábavné, nýbrž jsem se při čtení nemohl dočkat, až otočím poslední stranu. Věřím, že si kniha najde své čtenáře, já za sebe však nedoporučuji.
Další velice vtipná a originální knížka plná absurdních situací. Tento styl humoru se mi hodně líbí.
První polovina knihy byla určitě zábavná, druhá část už byla ale moc překombinovaná a přehnaná. Stoletý stařík se mi líbil daleko víc.
Vtipná kniha zejména na začátku cca do poloviny. Příběh má nápad a opravdu mě bavil. Ale ke konci čím dál zmatenější a jaksi zrychlený, jako kdyby autorovi docházel čas, ale odmítl se vzdát všech nápadů, které chtěl do děje vložit.
Strhující děj plný humoru.Moc jsem se bavil.Oddechovka,kde není třeba moc přemýšlet.Fakt skvělé
přiznám se, že to mám jako audiknihu, ale Martin Stránský - pane klobouk dolů, už proto super, teď máme rozposlouchaného staříka, zatím mě úplně nezaujal, nicméně se domnívám, že je to tím, čím kdo začne :-)
Jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy četla. Hlavní hrdinka - Nombeko - je chytrá a s ničím se moc nemaže. Vedlejší postavy jsou úžasně propracované - každá má svojí jedinečnou povahu, historii atd.
Nikdy jsem se u knížky nenudila - pořád se něco dělo. Krásný, vtipný a originální příběh.
Trošku mi to připomínalo Forresta Gumpa. Akorát místní idioti netuší, že jsou idioti. Za to podceňují inteligenci jen proto, že ji projevuje žena a ještě navíc černoška. Našel jsem místa, kdy jsem se opravdu smál nahlas, ať už kvůli dobře vypointovaným vtipům nebo absurdním situacím. Postavy jsou jistě originální, i když Číňanky podléhají určitým stereotypům. Závěr je možná o ždibec delší než by měl být. Geniálnosti Gumpa to nedosahuje, ale je to obstojný a hlavně zábavný román, který stojí za to si přečíst.
U této knihy mě zaujal už jenom název a musím říci, že stála za to. Nejenom, že humor, jak je zde pojatý je mi velmi blízký, ale i námět je geniální. Knihu mohu jenom doporučit.
Namlsaná Staříkem jsem se pustila do druhé Jonassonovy knížky a bohužel mě Analfabetka zklamala. Možná, kdybych po ní sáhla jako po první, tak by na mě působila kouzlem originality, ale takto se nemohu ubránit srovnání - zde už mi absurdity přišly často přes moc, příběh mi přišel zbytečně praštěný a ani hlavní hrdinové mi nepřišli tak sympatičtí, jako tomu bylo u Staříka. Zkrátka a dobře na mě knížka působila dojmem, že byla napsána, aby využila popularity té předcházející, ale nic nového už nepřináší.
Jinak tedy opět skvělé načtení audioknihy celkový dojem jen vylepšuje.
Neříkám, že je to špatné. Ale můj styl humoru to není. Začátek jsem protrpěla, konec vlastně taky, prostředek byl nějak lepší. To samé jsem prožívala u Staříka před osmi lety a rozhodla jsem se dát Jonassonovi ještě jednu šanci. Nevyšlo to, kámoši z nás nebudou. :-D
Knihu mohu doporučit. Napsáno velmi čtivě i styl humoru je geniální (i když nemusí být šálkem čaje každého) Ideální knížka na odreagování na dovču. Nombeko přirostla k srdci.
láska humor tajné služby atomová bomba Švédsko Jihoafrická republika monarchie
Nevím zda se to stalo jen mně, ale nevyhnula jsem se vzpomínce na film Milionář z chatrče :) Původní život ve slumu, v těch nejhorších životních podmínkách, ale hlavní hrdina (tady tedy hrdinka) si nesl něco silného v sobě a díky různých drobným zážitkům, náhodám byl jeho příběh absurdně neuvěřitelný. Z obojího na mě šel podobný pocit - od děsu až po cosi čistého, milého...
Takže moje hodnocení Analfabetky je, že pokud máte rádi Stoletého staříka (což mám) a Milionáře z chatrče (což také mám) a nevadí vám určité opakování obojího, pak vás tato kniha nemá moc čím zklamat - leda vaším přehnaným očekáváním :)