Andílek
Lucinda Berry
Christopher a Hannah jsou šťastný pár. I po letech manželství se milují a vzájemně se doplňují. Ona pracuje jako zdravotní sestra, on se specializuje na ortopedii. Vedou spokojený život, jemuž k dokonalosti schází jediná věc – dítě. Když se v nemocnici, kde oba pracují, objeví šestiletá týraná a vážně zanedbaná holčička, Christopher si ji okamžitě zamiluje a přesvědčí svou ženu, aby malou Janie adoptovali a poskytli jí zázemí a domov. Jenže Janie není obyčejné dítě. Ukazuje se, že její těžce poznamenaná psychika je nad síly novopečených rodičů. Christopherovi je naprosto oddaná, avšak chová se znepokojivě, a veškerý svůj vztek cílí na Hannah. Ta není schopná navázat s holčičkou láskyplný vztah a dostává se pod stále větší tlak. Avšak Christopher odmítá vidět pravou Janiinu povahu. Hannah si uvědomuje, že Janie Christopherem manipuluje a snaží se mezi ně vrazit klín, přestože ona se upřímně snaží rodinu stmelit. Manželství se ocitá v krizi a Hannah je na pokraji sil. Hrozí, že dítě, jež mělo být poutem, rodinu nenapravitelně rozvrátí. Ukazuje se, že cesta do pekla opravdu bývá vydlážděna těmi nejlepšími úmysly…... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2020 , Ikar (ČR)Originální název:
The Perfect Child, 2019
Tak to byla síla. Právě dočteno, a mám toho plnou hlavu. Při čtení jsem byla z knihy dost rozhozená, fakt psycho. Autorka mě okamžitě vtáhla do děje, a nešlo to jen tak přestat číst.
Kdo má rád Torey Hayden, bude se mu Andílek - knížka o dívce s reaktivní poruchou příchylnosti - velmi líbit. Autorka je bývalá klinická psycholožka a vedoucí výzkumu zaměřeného na dětské trauma, takže předpokládám, že byť je kniha beletrizovaná, do určité míry vychází ze zkušeností. Čtivé, smutné, děsivé. Přečteno jedním dechem.
Tak jednim slovem pecka. Hodne povedena kniha, ktera se proste nedala odlozit. Tesim se na dalsi knihy od teto autorky. Doporucuji:)
Nemyslela jsem si, že bych mohla někdy cítit tak silnou nenávist k fiktivní postavě, ještě navíc k dítěti, ale Janie ve mně dokázala vzbudit neskutečný odpor. Byla jsem naprosto znechucená jejím chováním, tím, jak se snažila štvát Christophera a Hannu proti sobě, a nakonec jsem nenáviděla i Christophera za to, jak k té malé, která ani nebyla jeho, za tak krátkou dobu přilnul. Jestli jsem někdy někomu nepřála šťastný konec, tak to bylo právě Janie.
Ještě teď ve mně knížka vyvolává silné emoce. Vzpomínám si, jak jsem se při čtení bála o životy hlavních postav, jak jsem s hrůzou čekala, co malá Janie provede příště. Četla jsem se zatajeným dechem, běhal mi mráz po zádech a bylo mi zle, přesto jsem knížku nedokázala odložit. Autorka, která je původním povoláním psycholožka specializující se na dětské trauma, dokázala Janiinu psychiku tak skvěle popsat, že to celé působilo děsivě reálně. Na tenhle hrůzostrašný zážitek budu ještě dlouho vzpomínat. Ovšem jenom v dobrém!
Dost dobrá psycho kniha. Dost reálná... kdo by to řek, že i šestileté dítě může být tak kruté.
"Můžete je soudit po libosti, ale nebyli jste v jejich situaci."
Tak tohle byla jízda, vážení! Návykové, abnormálně čtivé, napínavé jako kšandy.
A vůbec mi nevadí, že je děj vcelku předvídatelný, vše odpuštěno :o))
Přečtěte si to, nebudete litovat.
Teda páni..jsem přímo nadšená z této knihy. Už dlouho jsem nebyla při čtení doslova nasraná, co si ta malá vše dovolila. Neskutečný!! A zaslepenost Christophera byla do nebe volající.
Výborná kniha, místy mi připomínala film Případ číslo 39 s René Zellweger.
Úžasná kniha, přečteno jedním dechem, takto si představuji psychologický román-thriller, mrazivý, nutí k přemýšlení, v noci nemůžete spát, pořád se k tématu v podvědomí vracíte, ráno se těšíte, až se zase začtete do děje.
Chvíli mi trvalo než jsem se začetla, ale potom už děj rychle odsypával. S tím děckem bych teda nevydržela ani týden...
Kniha byla napínavá, obdivuji trpělivost Hannah a strašně mě rozčilovala naivita a hloupost Christophera.
Knížka byla pěkná, čtivá, ale předvídatelná.Janie byla fakt spratek a už od půlky knížky jsem tak věděla jak to asi dopadne.Hannah svým způsobem byla statečná a ani se jí nedivím co chtěla Janie provést byla z ní na pokraji sil a Christopher mě svým chováním fakt štval.Fakt dobré psycho co by nikdo z nás nechtěl zažít.
Ufff! Tohle bylo vážně psycho. Knihu nejde odložit, musela jsem před odchodem na odpolední nutně dočíst, ale klid mi to tedy nedodalo. Šílené, nepředstavitelné. Z některých pasáží se mi ježí vlasy.
(SPOILER)
POZOR SPOILER:
Dávám dvě hvězdy, protože se kniha četla dobře.
Že matku zabila jsem věděla hned. Konec moc překvapující nebyl. Možná je to tím, že jsem už přečetla hodně knih a nějak jsem to "věděla". Kniha mi připomněla film Sirotek. Janie byla hodně podobná dívce z tohoto filmu. :))
Čtivé a záživné rodinné drama, které vám doslova utíká pod rukama. Vlastní děti nemám, ale můžu prohlásit, že příběh o tyranském, narušeném spratkovi je naprosto dokonalá antikoncepce. :-D
Chování Christophera bylo místy až nepochopitelné, i když hnané láskou a Hannah mi bylo líto. Hvězdu ubírám za trochu divný a urychlený konec.