Anjel v podsvetí
Juraj Červenák
Stein a Barbarič / Kapitán Stein a notár Barbarič série
"Kapitán Stein a notár Barbarič pátrajú po diabolskom vrahovi v Plzni V Prahe vyčíňa mor a cisár Rudolf II. sa aj s celým dvorom presťahoval do Plzne. Povesť tohto mravopočestného, panovníkovi oddaného mesta však ohrozuje séria zločinov. Najprv sa záhadne stratí synovec ruského vyslanca Vlasjeva, ktorý prišiel vyjednávať v mene cára Godunova. Pod hrozbou škandálu radnica poverí hajtmana Leopolda Steina, aby mladíka našiel. Prípad je však zložitejší a stopy vedú k vysokopostaveným osobám, hajtman teda požiada o pomoc svojho brata, chýrneho vyšetrovateľa Joachima Steina. Kapitán prichádza do Plzne so seržantom Jarošom po boku. V meste ich však čakajú hrozné správy a rozbieha sa nebezpečné pátranie, v ktorom nechýbajú umučení anjeli, tajné bratstvo zhýralých kacírov, dvojtvárni alchymisti, vražední špióni a démon, čo loví duše v labyrinte podzemných chodieb pod Plzňou."... celý text
Detektivky, krimi Literatura slovenská Historické romány
Vydáno: 2022 , Publixing , Slovart (SK)Originální název:
Anjel v podsvetí, 2020
Pecka! Jsem moc rád, že se Stein s Jarošem opět potkali s Barbaričem. Ne, že by předchozí díly byly slabší, ale střetávání se těch odlišných charakterů je nejednou zdrojem skvělého humoru. Kromě vtipu a tradičně perfektních dialogů, je stále velmi zajímavá hlavní detektivní linka s (v rámci žánru) uvěřitelným koncem. Už se moc těším na další díl.
Opět skvělé. Ano, jak už zde kdosi poznamenal, Barbaričův příjezd do Plzně je tak trochu do očí bijící "mus", ale to neva. Úžasně zkažená Plzeň přelomu 16. a 17. století to s přehledem přebije. Nejbáječnější postava, krom obvyklých podezřelých: Arcikníže Maxmillián! Jeho jedovatostí vůči císařským dvořanům jsem si užívala nejvíce. :-)
Musím napsat, že to bylo zase velice příjemné. Doufám, že se dočkáme ještě dalších dílů.
Táto séria je taká dobrá, že sa neviem rozhodnúť ktorá časť je tá najlepšia. Juraj znova nesklamal.
Jsou dobré knihy, jsou skvělé knihy a pak jsou tu knihy, které mě po dvou probdělých nocích, strávených u postýlek nemocných dětí donutí třetí noc číst hluboko přes půlnoc. A do třetí kategorie určitě spadá i Anděl v podsvětí. Pátrání po dvou ztracených zavede Steina, Jaroše a znovu i Barbariče do nejtemnějších i nejzhýralejších míst Plzně. Klid na práci ale rozhodně nemá, protože se musí zase jednou vyrovnávat s intrikami nejmocnějších mužů říše. A dokonce se setká i se samotným císařem, kterého moje představivost prostě nedokázala nechat mluvit jinak než hlasem Jana Wericha.
Víte, že se mi vůbec nechtělo s plzeňskými hrdiny loučit ? I když kniha není žádný hubeňour, je to perfektní mix detektivky, historie a dobrodružství a ten jedinečný mix je ještě okořeněný... Čím, to už si přečtěte sami, je to prostě SODOMA GOMORA, tak báječně to umí můj oblíbený slovenský autor Ďuro Červenák.
Bravo, pane Červenák, těším se na další setkání se Steinem, Barbaričem a Bohdanem ! Když Bůh dá ... !!
napětí,akce,tajemno. Dokonalost. Tak jsem na ní čekala a tak rychle bylo po všem. Do posledních pár stran jsem neměla tucha kdo je vrah...... A doufám ,že není pravda co je v posledních řádcích knihy.........
Tak poetický názov a tak drsný príbeh! Audioknihu číta pán Marek G. a jeho poňatie je neprekonatelné. Vo dvojici s pánom Červenákom -
jednoducho historicko-detektívkový raj.
Stein se ocitá v rodné Plzni, aby pomohl svému bratrovi. Setkáme se i s jeho svérázným otcem, nechybí ani Jaroš a Barbarič. Hezké čtení, i když místy trošku drsné.
Kniha se mi velice líbila. Měla vše co k dobré detektivce patří. Vlastně i mnohem víc. Je skvělou ukázkou toho, že i historické krimi, nemusí být žádná nuda, ale zcela naopak...!
Z knihovny jsem si knihu urvala jako první. A teď zas to strašné čekání na další díl. Doufám, že se Jaroš se S. a B. zase setká.
Za mě nejlepší díl serie Stein a Barbarič. Tak se mi to líbilo a dobře četlo jsem to přečetl za necelé dva dny. Plný počet hvězd. Doporučuji , velká spokojenost.
Další skvělá knížka od Ďura Červenáka. Ten chlapík holt umí pobavit. Strašně moc mě baví jeho knížky číst, a vždycky si jen povzdechnu, že už je konec.
Navíc je fajn že si dává práci i s historickými reáliemi a s různými zajímavými osobnostmi, o kterých si pak musím i něco navíc načíst.
Zde například turkobijce Michal Chrabrý, nebo poselstvo Borise Godunova ohledně sňatku.
Plzeň na prahu 17. století byla pěkně ponurým místem. Kompletní trojlístek vyšetřovatelů měl co dělat, aby vše ustál a své pověsti dostál. Pod nohy jim nebyly házeny klacky, ale přímo břevna. Při popisu pátrání v tajuplném podzemí jsem si stále musel uvědomovat, že lucerny se svíčkami měly úplně jiný dosah než dnešní baterky s ledkami či halogeny. A popisy soubojů s chladnými i palnými zbraněmi byly opět strhující. Radost z čtenářského zážitku byla ještě umocněna tím, že jsem zároveň plnil 8. úkol ČV 2021, protože dopis stál na samém počátku tohoto příběhu. Bez váhání dávám všech pět hvězd.
Kniha se četla skvěle a téma zvráceného rádobypočestného obyvatele katolické bašty Plzně je bezesporu atraktivní. Ale ty erotické scény mohl autor trochu zakamuflovat do eufemistického hávu.
Konec románu byl asi až příliš rozvleklý a zamotaný a neuškodilo by tu pár stránek ubrat, aby příběh dostal větší spád a lépe vygradoval. Autorův literární projev je ale pořád zábavný a čtivý a já si rád počkám na další díl.
Na tento díl jsem se fakt hrozně těšila, ale asi jsem neměla tu správnou náladu. Asi v něm bylo na mě příliš "smilstva" a "sodomie" i nelogičností. Minulé díly mi přišly zajímavější a uvěřitelnější.
homosexualita Plzeň mor slovenská literatura Rudolf II. Habsburský, 1552–1612 podzemí historické detektivky padlí andělé historické romány alchymistéAutorovy další knížky
2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
2009 | Strážcové Varadínu |
2006 | Ocelové žezlo |
2015 | Ohnivé znamenie |
2017 | Vlk a dýka |
Kniha sa mi čítala dobre, ale nejak ma nenadchla. Príbeh samotný mi prišiel príliš prekombinovaný, niekedy až príliš popisný a bolo tam na môj vkus až príliš veľa postáv súvisiacich s prípadom. Páčilo sa mi ale prostredie – plzeňské katakomby mi prišli veľmi zaujímavé (aj keď občas nechutné) a záhada okolo tela v podobe anjela ma udržiavala v napätí. Takisto sa mi páčilo, že sme sa niečo málo dozvedeli aj o samotnom kapitánovi a jeho rodine a aj niečo z historických faktov. Tiež som rada, že Stein opäť vyšetruje spolu s Barbaričom (a Jarošom). Rozuzlenie prípadu sa mi ale vôbec nepáčilo, čakala som trošku niečo iné. Na ďalšie časti sa ale teším, hlavne som zvedavá, že čo bude s Jarošom, tak dúfam, že nebudem musieť čakať dlho.Siedma časť historickej detektívnej série Kapitán Stein a notár Barbarič.