Král krysa

Král krysa
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159248/bmid_kral-krysa-159248.jpg 5 2277 2277

Asijská sága série

Román z prostředí japonského zajateckého tábora poblíž Singapuru, z tábora, v němž živoří hladem, žárem a nemocemi zbytky spojeneckých armád z tažení na dálném východě - Angličané, Australané a Američané. Na pozadí prolínaného a v závěru podtrženého pozorování krysího způsobu života, kdy živí jedinci se živí mrtvými a posléze slabší živí se stávají potravou silných živých, vypráví autor příběh amerického desátníka s příznačným jménem King - Král, který se v tomto prostředí bídy a utrpení, v tomto ,"soumračném světě polomrtvých", snaží za pomoci peněz a černého obchodu na úkor ostatních přežít. Román je fikcí a chce být kritikou amerického způsobu života.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Votobia

King Rat, 1962

Eigis
17.11.2015 5 z 5

Většina příběhů z prostředí zajateckých táborů je o neutuchajícím vzdoru a plánech útěku, či mučení a krutostech věznitelů. Král Krysa je jiný. Je to příběh o snaze přežít, nezbláznit se, naplnit si břicho, ale i o přátelství a nenávisti mezi zajatci. Myslím, že nejvíc mě oslovila ta posunutá stupnice hodnot, ve které se pro nás obyčejné věci jako vajíčko, cigareta či káva stávají obrovskou cenností. Dále mě samozřejmě oslovila ta ironie, kdy Král touží po svobodě, chystá se na ni a najednou poznává, že na svobodě už není Král.

achilles
11.11.2015 5 z 5

Tuto knihu mi doporučil již v mládí táta. Říkal, ať si ji přečtu a vezmu si z toho ponaučení. Šlo o to, že na základce byl kluk, který byl Král, ačkoliv jsem nechápal proč. Táta říkal, počkej, skončí základka a bude nic. A stalo se, jeho kouzlo vyprchalo, stejně tak jeho "kralování". Dokázal být jednička pouze v jisté společnosti, jakmile se však změnily podmínky a společnost, nedokázal se už přizpůsobit.
Kniha je ukázkou lidského charakteru a vrtkavosti Osudu.

ondrej0551
09.10.2015 5 z 5

Zlatej fond pisemnictvi, kanonicky dilo..obraz cloveka, pro ktereho je osvobozeni zacatek noveho stradani, je neuveritelne silnej...prohrali vsichni, nejen King, vynikajici zalezitost, pet z peti, full house jak vysitej, prisel jsrm o iluze

Lubakus
31.08.2015 5 z 5

Ta drtivá pointa (obyvatelé věznice = .....) je hodně velký kladivo do palice.

Hrefna
07.08.2015 5 z 5

Přečetla jsem jí na druhý pokus a velmi lituji toho prvního, zmařeného na druhé stránce. Měla jsem obavu, že téma zajateckého tábora za druhé světové války mě nezaujme, ač jsme od něj přečetla již mnoho skvělých knih. Velmi jsem se mýlila. Král krysa je jedna z nějkrásnějších knih, kterou jsem četla.
Vykreslení charakterů osob v krizové situaci, zvolené způsoby přežití, morální otázky, vyrovnání se z utrpením, život v uzavřeném společenství, otázka přátelství,...všechno to hltáte, přemýšlíte kdo je vám sympatický a kdo ne a nenácházíte odpověď, protože nelze soudit nikoho, sami nevíme, jak bychom se zachovali. Je to mistr pera a znalec lidí.

lazarus
29.07.2015 5 z 5

Po Šogunovi a Tchaj-panovi moje třetí kniha od Jamese Clavella. Rozhodně je z nich nejlepší i když se děj odehrává v jiné době a je hodně odlišná. Je zajímavé, že ačkoliv je Král Krysa autorova prvotina, je taky zároveň jeho nejlepším a nejznámějším dílem.

mpb1913
24.07.2015 5 z 5

Pro současného středoevropana je Čangi úplně jiný svět, něco jako Mordor nebo Západozemí, něco co je jenom v knížkách. Přitom to není tak dávno, kdy to bylo místo které zlomí, ohne nebo aspoň pokřiví i ten nejpevnější charakter, místo kde pár zrnek rýže navíc rozhoduje o životě či smrti, a kde vejce má cenu zlata. Jen jeden člověk si dokázal podmanit tohle místo, a proto se stal Králem a to se neodpouští.

Vikina333
09.07.2015 5 z 5

Knížku jsem dlouho odládala, bála jsem se, že bude depresivní (přeci jenom je to ze zajateckého tábora..), ale nebyla až takovým mučivým způsobem. Je o něčem jiném než jen o utrpení - o lidské povaze, psychice, davu.. Do toho všeho s propracovaným příběhem/příběhy..

Lili
05.07.2015 4 z 5

„Svět je džungle. Silný přežívaj a slabý nevydržej. Buď ty, nebo ten druhej. Tak je to. Jiná možnost není.“

„Vítr přinesl naději. Jak je psáno v koránu, člověk bez naděje není víc než zvíře.“

„Mozky se dají vždycky koupit. A když jednou člověk pozná, jakou má kterej chlap cenu, může ho využít nebo zneužít, jak se mu zlíbí. Na tom se točí svět. Existuje elita a pak ti ostatní. Já patřím k elitě. A budu k ní patřit i potom.“

carolinesbook
03.05.2015 4 z 5

Velmi zajimava kniha o sile jednotlivce ve skupine, v uzavrenem prostoru s omezenymi podminkami. Zaroven ukazuje kontrast - jeho slabost, kdyz se ma najednou ocitnout v realnem zivote sam se stejnymi podminkami jako ostatni. Stal se nezajimavym a nepotrebnym. Doporucuji si precist, patri k povinne cetbe na skolach.

jaja1989
20.04.2015 1 z 5

Vždycky tady budou lidi, co se i v zajateckém táboře vyšvihnou a umí přežít kdekoli.
Taková už je podstata lidstva a jeho povahy

cace
15.04.2015 4 z 5

Dobrá kniha. Po šogunovi druhá od Clavella a budu číst dál.

rabor
23.03.2015 4 z 5

"nebylo to vúbec špatné" jak by řekl Peter Marlowe, přesto jsem asi přehnaně očekával trochu více. Některé oblasti knihy mi přišli zbytečné a nudné, jiné zase nedořešené, i když například to, že se autor vyvaroval popisu rúzných zadostiučinění dávalo větší nádech reálnosti. Postavy byly barvité a ono dúležité morální hodnocení nechává Clavell na nás, jsem jediný komu bylo Greye trochu líto?

pif69
24.02.2015 5 z 5

Od Clavella nejslabší kniha - a přesto jí dám 100% , protože i tak je to perfektně vystavěný román .

mesr1974
24.01.2015 4 z 5

Velmi dobrá kniha ,přečtená jedním dechem.

Eli-Eli
23.01.2015 5 z 5

Skvělá kniha! Dnes ráno jsem dychtivě zhltla poslední napínavé řádky a celý den postupně zpracovávám pocity, které ve mně zanechaly závěrečné stránky - a vlastně celá kniha. Čtivé, chytlavé... barvité popisy prostředí, lidí, emocí - při každém otevření knížky jsem se po prvních přečtených slovech přenesla do Čangi, kde slovo morálka získává úplně jiný význam, než tam venku, kde se prolíná to správné a to špatné do jednoho. Ve vteřině jsem se stala jedním z důstojníků nebo vojáků, kteří se snaží přežít to, co se přežít nedá. Závěr knihy je excelentní a musí každého donutit k přemýšlení: Je špatné se přizpůsobit podmínkám? Je špatné přežít za každou cenu?
Určitě si za čas přečtu knihu znovu. :)

dva.v.1
18.01.2015

nejen že se mi líbila a často si v ní čtu.....
ale K-Kyncl k ní jedno povídal takovoý zajímavý příběh.
On to byl kdo ji přeložil do českého jazyka,ovšem nemohl publikovat a tak jako autorka překladu byla uvedená rodinná přítelkyně,která ani anglicky neuměla.
AS když byl K.Kyncl ve vězení tak si ji chtěl půjčit z tamní knihovny. Což mu ovšem vychovatel zakázal jako pro něj nevhodnou literaturu.
Jo divné jsou cesty osudu....
Prý si ti největšií kingové ve věznicích říkají kong právě na základě této knihy.
Tolik vzpomínky K.Kyncla....

martunka
10.01.2015 5 z 5

Tahle kniha se mi moc líbila a dost mě ovlivnila. Musím si ji přečíst ještě jednou !

Chipsonator
08.01.2015 5 z 5

Zaujala mě obálka a to že to bylo v topce. Dal jsem se tedy do čtení a po pár stránkách jsem vědět, že tohle je správná šálek kávy, a taky že byl. Král je frajer, sympaťák a bylo pro mě nemožné mu nefandit. Navíc celá kniha je tak skvěle popsána (a to bez jakýchkoliv zbytečností), že jsem děj viděl před očima jasně, jako kdybych se díval na film. 95%

eL13
07.01.2015

Toto je ta kniha, díky které jsem začala číst.