Král krysa
James Clavell
Asijská sága série
Román z prostředí japonského zajateckého tábora poblíž Singapuru, z tábora, v němž živoří hladem, žárem a nemocemi zbytky spojeneckých armád z tažení na dálném východě - Angličané, Australané a Američané. Na pozadí prolínaného a v závěru podtrženého pozorování krysího způsobu života, kdy živí jedinci se živí mrtvými a posléze slabší živí se stávají potravou silných živých, vypráví autor příběh amerického desátníka s příznačným jménem King - Král, který se v tomto prostředí bídy a utrpení, v tomto ,"soumračném světě polomrtvých", snaží za pomoci peněz a černého obchodu na úkor ostatních přežít. Román je fikcí a chce být kritikou amerického způsobu života.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1993 , VotobiaOriginální název:
King Rat, 1962
Tato kniha mne docela zasáhla, jelikož jsem ji četl když mi bylo cca 15 let. Zajímal jsem se a zajímám o historii, válku, skutečné události, takže paradoxně mohu říct, že v knize byla vyobrazená krutost Japonců jen velmi "mírná". Ale zase kniha není encyklopedie aby to brala doslovně. Co se autorovi naprosto povedlo je příběh a boj s morálkou v prostředí, kde denně hrozí smrt. Dílo rozhodně patří do výběru TOP100.
Kniha se čte téměř sama, člověk si ani nedokáže představit, jaké to v táboře bylo. Ti, kdo tábor okusili to změnilo na celý život.
Kniha, na kterou se nezapomíná. Výborně zachycelé prostředí zajateckého tábora. Geniální vykreslení jednotlivých postav, jedna z mála knih, kde vás dialogy postav opravdu pobaví a vtáhnou do děje. Super konec, který vás překvapí a nechá spoustu prostoru pro vlastní úvahy.
Napínavá kniha z prostředí, které si ani neumíme představit. Teprve závěr knihy ukáže, jak se lidé dokáží přizpůsobit každému prostředí a co vlastně také může být "normální". Vyhovuje mi hodně dialogů, kterými autor dokáže popsat prostředí, vztahy a zákonitosti v táboře. Skvělé čtení pro každého.
Kniha, která mě napínala od začátku až do konce. Kniha, která mě nezatěžovala válkou jako takovou, ale to, co válka způsobila ..... dostaly mě kšefty, vtipné hlášky, popis jídla, vaření čehosi s čímsi, ale co mě dostalo byl promyšlený byznys s krysami :o) fakt nechutné ale tak dobré ....
Můžeš být generál nebo mistr světa, ale jakmile jsi v "Čangi" tak je ti to s malýma vyjímkama prd platné.
Zadek máš holý, moskyti tě štípou stejně a úplavici je naprosto jedno co jsi dělal na frontě .....
Šokoval mě závěr.....
Skvělá kniha, skvělé kulisy, postavy, psychologie, ale přeci jen trochu rozvleklá. Co mi dala nejvíc, bylo opravdové ponoření se do atmosféry tábora, nejlépe sesumarizované na konci, kdy vězni hledí tváří tvář osvoboditelům a ti jsou z nich vyděšení, z jejich lidské existence. Jinak se mi ale od Clavella víc líbí jiné knihy a přiznám se, že jsem vlastně ani tolik nepochopila, jestli se kniha snažila říct něco víc.
Hutná klasika, která na vás ulpí jako prach na zpocené kůži, a vy nemáte vodu, abyste ho smyli. Povinná četba!
Člověk si musí představit sám sebe, co by dělal v tom tropickém "ráji" , plném moskytů, hladu, nemocí a patolíualů, kteří jsou prostě všude. Ano jde o to přežít, všechno ostatní je nepodstatné.
Ale to bych řekl, že není to hlavní poselství, tím je přátelství v době, kdy by se většina lidí zachovala spíše sobecky, ano, chete přece přižít,to hrozné utrpení, které nevíte kdy skončí, kdy nemáte nic než svůj plechový hrnek, zbytky šatů, které sotva drží pospolu a obrovský, ano obrovský hlad. A pak příjde hostina, maso, no tje přece super, sice vůbec netušíte co jíte, ale dostáváte proteiny, a to je to nejdůležitěší. Že je to pes, nebo krysa.....
Clavell píše opravdu výborně, ale musím říci, že i když je to napsáno opravdu výorně, tak Šogun, byl o chloupek lepší. Ale i tak si tato knížka 5 hvězdiček zaslouží.
Super knížka z krutého prostředí zajateckého tábora. Drsné tropické podmínky, krutost Japonců pohrdajících zajatci, hlad a nemoci. Prostě psycho a do toho příběh idealistického Brita a Američana s ostrými lokty. Silných scén je v knížce hodně, mě však nejvíce v paměti utkvělo vaření psa. Dávám pět hvězd a konstatuji, že kdo po knižce sáhne, ten se od ní nebude moci odtrhnout.
Toto dílo mě nadchlo a pohltilo. Právem je tak vysoce hodnoceno. Jen opravdu dobré knihy ve mně dokáží vyvolat tolik emocí, že přestanu vnímat okolí a v závěru, jako bych se sám loučil s dobrými přáteli, které už nikdy neuvidím. Na knize jde poznat, že to psal člověk, co to opravdu prožil a nevycucal si to z prstu. Atmosféra tábora je popsána tak dokonale, že má člověk pocit, jakoby byl uvnitř. Silný a opravdový příběh!
Četla jsem ji dvakrát a vždycky mne naprosto pohltila.Prostě úžasná kniha, až skončím ve škole, těším se, že si ji zase přečtu. Takových hle knížek jsem zatím moc nepotkala. O to jsou pro mne cennější :-)
Tohle je srdcovka. Už je to pár let co sem tuhle knihu četl, ale pořád si vybavuju ten pocit nadšení a čtenářského zadostiučinění, který mě provázel po celou dobu četby.
druhá světová válka (1939–1945) přátelství prvotina zfilmováno americká literatura hladovění Singapur zajatecký tábor váleční zajatci válečné romány americké romány
2003 | Král Krysa |
2000 | Tchaj-pan |
2009 | Šógun |
2009 | Gaidžin |
1991 | Šógun (I. díl) |
O tom, jak americti zajatci chovali krysy a japonsti vojaci jedli kraliky. Otresny boj o preziti v japonskem zajateckem tabore. Nadherny nezapomenutelny pribeh.