Atómové návyky
James Clear
Atómové návyky ponúkajú overený návod, ako sa každý deň zlepšiť o jedno percento bez ohľadu na svoje ciele. Popredný svetový odborník na tvorbu návykov James Clear odhaľuje praktické stratégie, ktoré vás do detailov naučia, ako si dokonale osvojiť drobné prejavy správania, ktoré vedú k pozoruhodným výsledkom. Ak vám padne zaťažko meniť návyky, problém nie je vo vás, ale v systéme, ktorý ste si vybrali. Neopakujete zlozvyky preto, že sa nechcete zmeniť, ale preto, že ste si na zmenu zvolili nesprávny systém. Nestúpate na úroveň svojich cieľov, klesáte na úroveň svojich systémov. S Atómovými návykmi získate plán, ktorý vám pomôže vystúpiť na novú úroveň. James Clear dokáže rozložiť komplikované témy na jednoduché prejavy správania, ktoré sa dajú okamžite zaviesť do každodenného života a práce. Čerpá z biológie, psychológie a neurovied, aby vytvoril zrozumiteľnú príručku o tom, ako docieliť, aby ste dobré návyky vnímali ako nevyhnutné a zlé ako nemožné. Čitateľov inšpiruje a pobaví aj pravdivými príbehmi zlatých olympijských medailistov, oceňovaných umelcov, úspešných podnikateľov, život zachraňujúcich lekárov a hviezdnych komikov, ktorí sa pomocou umenia malých návykov vyšvihli na vrchol svojej profesie. Atómové návyky zmenia spôsob, akým uvažujete o pokroku, a poskytnú vám nástroje a techniky, aby ste sa dokázali posunúť vyššie – či už ste športovec a chcete vyhrať preteky, líder, ktorý túži zoptimalizovať svoj podnik, alebo jednotlivec, ktorý by chcel skončiť s fajčením, schudnúť, zbaviť sa stresu či dosiahnuť trvalý úspech.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2019 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Atomic habits, 2018
Výborná kniha která vám vysvětlí smysl návyků a možnosti jak návyky efektivně vytvořit. Pro člověka kterému jde o seberozvoj je tahle kniha klíčová. 5/5
Tato kniha slouží jako ideální nakopnutí k produktivitě. Obsahuje nesčetné množství tipů k osvojení nových návyků, jak z nich vytěžit co nejvíc a jak si je co nejdéle udržet. Díky krátkým příběhům ze života a praktickým ukázkám vše lépe pochopíte a snadno si tak můžete sestavit vlastní plán návyků. Mně osobně kniha přišla velmi přínosná a už se těším, až teorii vyzkouším v praxi.
Kdyz pominu americky styl psani... tak jo, libila se mi. A urcite si z ni dost beru. Poznat schemata, rozdelit nove navyky na mensi casti, jak je nabalovat na to, co uz delame, jak si usnadnit cinnosti, jaj rust... a jak se zbavit navyku nezadoucich. Doporucuju.
Můžete přečíst desítky motivačních knih a nic Vám to nedá. Tahle jedna Vám díky předešlým načteným, může otevřít oči.
Za mne je to minikrůček k velkým změnám. Ovšem pokud někdo z Vás očekává koláče bez práce, bude zklamán. Žádná kniha Vám nezmění život jen tím, že ji přečtete. Proč má tato kniha celosvětový úspěch je ovšem zjevné.
Naučit se disciplíně může být pro mnohé po letech prokrastinace velmi těžké, ale ne nemožné.
Cítím z této knihy náboj a chuť zdolávat velehory :)))
Kdo by rád na svém životě něco změnil, a hledá alternativu - tomu tuhle knihu doporučím všemi deseti. Má Vás namotivovat a nabudit, a to opravdu splňuje.
Moc tady těm motivačním knihám nevěřím. Autor vykazuje typicky účelový přístup. Ohýbá buddhismus, Nietzscheho, Sokrata, psychologii, neurobiologii ke svému účelu. V podstatě je zneužívá.
Někdy píše úplné nesmysly. Např. množstvím přečtených knížek určitě nekumulujete znalosti. To co nebudete používat, z drtivé většiny zapomenete. No prolítnu to ještě jednou, zkusím aplikovat a pak svůj skeptický pohled možná zreviduju.
Na knihu odkazuje mnoho autorů motivačních článků. Jedná se aktuálně o naprostý základ v motivační/zkykové literatuře, která čtivým způsobem přináší mnoho obsahu.
Výhodou knihy jsou krátké kapitoly, které vždycky končí shrnutím důležitých myšlenek do krátkých vět. Autor používá hodně přirovnání a příběhů.
Tolik poznámek, jako z této knihy, jsem ji ještě nevypsal nebo nepoznačil.
Tohle je knížka, na kterou odkazují snad všechny novodobé knížky o motivaci a seberozvoji a nezbývá než souhlas, že tahle knížka je základ. Přečetla jsem na tohle téma už hodně knih, dlouho jsem si z žádné neodnesla tolik jako z právě z Atomových návyků, vřele doporučuji!
Za mě asi jedna z nejlepších knih z rozvojové oblasti, které jsem četl. Žádná extra nadbytečná omáčka (ano, opakování je matkou moudrosti a i tady to platí, ale není to obtěžující, spíše užitečné), řada velmi praktických rad a tipů. Myslím, že využitelné v praktickém životě.
Kniha je dobře napsaná. Obzvlášť se mi líbí praktické příklady, které jsou součástí celého vyprávění. Doporučuji všem, i těm, kteří si své návyky nepotřebují upevnit. Naleznete v příběhu spoustu situací i z běžného života.
Populárně naučnou četbu běžně nevyhledávám, ale Atomové návyky jsem se rozhodla koupit na základě dobrých ohlasů okolí. Kniha je čtivá a samotný text doprovází i praktické ukázky a grafy k lepšímu pochopení. Líbí se mi její strukturovanost do kapitol, kde na závěru každé kapitoly je shrnutí a někdy i doprovodné tabulky, které shrnují, jak danou metodu aplikovat do vlastního života. Mě pomohla více si uvědomit věci a opakované návyky, které dělám vlastně nevědomky. Jak jsem již zmínila, kniha je čtivá a vše je dobře vysvětlené. Určitě doporučuji všem, kteří cítí potřebu změnit své návyky, protože tato kniha Vám s největší pravděpodobností pomůže.
Další kniha pro seberozvoj, která opravdu k něčemu je a neobsahuje jenom obecnou omáčku. Každá kapitola je pěkně sesumarizovaná a k dispozici jsou i šablony ke stažení, čili se popisované změny dají lehce aplikovat do života. Určitě doporučuji, věřím, že si tam každý najde pár zajímavých nápadů a přístupů.
Není to špatná kniha a určitě jsem v ní objevil pár podnětných rad, které se pokusím aplikovat ve svém životě. Autor píše s velkou pokorou, což je příjemné. Co mě ale trochu vadilo - a není to první americká kniha tohoto žánru, kde jsem na to narazil - je neustálé opakování téhož, troufám si říct až do zblbnutí. Opravdu je to nutné?
Skvelá kniha, určite sa k nej budem vracať na pripomenutie určitých vecí. Veľmi dobre napísaná, nemám totiž rada ak sa tieto knihy snažia byť príliš múdre a dookola omieľajú to isté. Táto kniha našťastie taká nie je a ponúkla mi zaujímavé náhľady na moje (zlo)zvyky a ako narábať s časom. Odporúčam!
Tato kniha mě vážně nadchla. Je opravdu hezky napsaná, jsou tam krásné příklady ve kterých se najde snad každý. Myslím,že tuto knihu pochopí každý. Je to opravdu dobrý nástroj, jak zlepšit své návyky a zbavit své svých zlozvyků.
Úžasná publikace spoustou příkladů. Určitě si ji musím pořídit do své knihovny, ať se mohu vracet do různých kapitol.
Kniha je skvělá, pokud jste nečetli třeba 7 návyků skutečně efektivních lidí, v opačném případě se nedozvíte tolik nového. Co oceňuji je, že je kniha praktická a každý si dokáže už po předčtení pár stránek představit, co může záhy změnit. Spoustu věcí sice už třeba známe/máme uvedené do praxe, ale někdy stačí i další drobný detail a může nám do života přinést něco skvělého.
Tato kniha je skvělým průvodcem zejména pro ty, kteří mají ve svém životě trochu chaos a chtějí mu dát více řádu. Po jejím přečtení budete mít představu, jaké návyky by pro vás byly přínosné, jak je do svého denního režimu zahrnout a jak zařídit, abyste se k nim opravdu pravidelně vraceli. A nejen to, pokud naopak bojujete se zlozvyky, kterých se ne a ne zbavit, najdete tu i opačný postup, díky němuž se se svými zlozvyky můžete nadobro rozloučit.
Autor výstižne zhrnul niečo, čo sme už asi všetci vedome či nevedome tušili. Kniha do praktického života, ktorá dokáže byť užitočným pomocníkom pri správnom budovaní návykov. Tak jednoduché a zároveň tak ťažké to môže byť. Napríklad aj táto stránka mi pomáha pravidelne čítať a teda udržiavať si istý návyk. Rád si odfajknem v zozname prečítanú knihu, kde vidím nejakú štatistiku. Vyšší cieľ je niečo od knihy dostať , zabaviť sa alebo sa naučiť, mať väčší prehľad. A dostávame sa k spoluvytváraniu celkovej osobnej identity, ktorú mi poskytujú knihy - lebo aj tie sú sami o sebe pomocníkom k istému životu, ktorý chcem viesť. Budovanie návykov a ich udržanie, skladanie návykov, dvojminútové pravidlo, prehodnocovanie návykov atď. Pojmy s ktorými autor pracuje nanajvýš inteligentne a perfektnou pedagogickou formou ich predostiera čitateľovi, aby to pochopil. Výhra tejto knihy spočíva v tom, keď si po jej dočítaní, človek minimálne zrekapituluje svoje vlastné návyky a zamyslí sa, kde mu uchádza drahocenný čas a potenciál.
Kniha je popsána čtivou formu a autor každou kapitolu přiblíží příkladem z praxe. Řekl bych, že se z knihy dá mnoho odnést, no a já doufám, že si z knihy něco odnesu a zjednoduším si život :-) Doporučuji všem, kteří si chtějí zapracovat na osobním rozvoji.