Auris

Auris
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466123/bmid_auris-Ax0-466123.jpg 4 108 108

Auris série

1. díl >

Na námět Sebastiana Fitzeka. Auris ( z latinského "ucho") rozpráva o slávnom forenznom fonetikovi Mathiasovi Hegelovi, ktorý sa vďaka svojim schopnostiam pričinil o uväznenie mnohých zločincov. Na veľké prekvapenie kolegov sa Hegel dobrovoľne prizná k vražde a aj ho za ňu odsúdia. Zaujímavý námet knihy sa opiera o poznatky forenznej fonetiky. Ľudia s neobyčajne citlivým sluchom dokážu podľa zakašľania zistiť pohlavie, vek, pôvod, vzdelanie, dokonca aj veľkosť obuvi podozrivého. Zistiť sociálny a regionálny pôvod hovoriaceho je úplná samozrejmosť. Práca forenzného fonetika je dosť neobvyklá, s týmto vzrušujúcim povolaním sa v literatúre takmer nestretneme.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

Auris, 2019

lucakuca
10.11.2024 3 z 5

Příjemná detektivka, která si hraje na velkého drsňáka.
Spoiler odteď:
Asi ztraceno v překladu, ale když hrdinka uvidí, že jejího bratra dělí od smrtí pár sekund, pronese: "Ach ne." To mě teda moc nepřeválcuje a strachy se netřesu, jen koulím oči a říkám si:"Tys ti zase zabila."

lucie2371
30.06.2024 5 z 5

Skvělý, napínavý thriller od začátku do konce. Škoda, že jsem měla půjčeno jako výměnný fond z knihovny. Jelikož další díly asi k půjčení nikdy nebudou v té naší knihovně nikdy se nedozvím jak to pokračovalo. Ale možná že si je nechám zaslat z jiné knihovny.
Konec knihy je totiž otevřený.
Nicméně knihu opravdu vřele doporučuji.

astra3
21.01.2024 4 z 5

Dost překombinované a neuvěřitelné.

85098211
07.11.2023 5 z 5

Kniha opravdu hodně připomíná knihy jiného autora, tedy Sebastiana Fitzeka - i když tohle je zmíněno hned v úvodu a také v anotaci. Ale jinak se domnívám, že autor se svého úkolu zhostil na jedničku. Kniha je dobře napsaná, napínavá a čtenář po celou dobu neví, kde je pravda. Slavný forenzní fonetik Matthias Hegel se totiž nechal zatknout a zavřít do vězení za vraždu jedné bezdomovkyně. Jula, která pracuje v rozhlase a vytváří tam podcasty, ovšem nechce věřit, že by tento násilný čin mohl spáchat. Sama před několika málo lety zažila traumatizující zážitek, kdy byl ovšem odhalen nesprávný pachatel. Ten se sice k činu doznal (stejně jako Hegel), ale posléze spáchal sebevraždu a nikdo tedy neměl zájem pátrat dál po skutečném násilníkovi...
Co myslíte, jak tohle všechno dopadne? ;-) Za mne určitě překvapivě a bohužel ne právě dobře... Knihu hodnotím plným počtem a další případ na mne - hlavně vzhledem k otevřenému konci - čeká už připravený hned teď ;-).

Misoso
20.06.2023 5 z 5

Kniha sa svojou napínavosťou naozaj vyrovná knihám Sebastiana Fitzeka (občas som mal pocit, že je to ďalšia Fitzekova kniha). Záver bol z môjho pohľadu nedokončený, veľmi sa teším na druhú časť. Zároveň dúfam, že sa minulosť July a Hegela vyjasnia. Prajem príjemný zvyšok dňa. :)

Hella
21.03.2023 3 z 5

Dobré, napínavé a nepředvídatelné a ten konec? No sem s dalším dílem!

TinaBookBlog
18.02.2023 5 z 5

Vždy jsem se snažila vyhýbat knižním sériím, ale nakonec jsem se k ní stejně dostala. Naštěstí jsem začala velmi dobrým dílem.
Auris byla první kniha, ve které mě opravdu bavila i předmluva. Kniha sama o sobě se četla velmi dobře, kvůli neustálému napětí. Čím více jsem četla, tím více jsem měla otázek. S každou přečtenou kapitolou jsem si říkala, že si teda přečtu ještě jednu. Nakonec to většinou jen u té jedné neskončilo. Navíc, mě velmi zaujala postava forenzního fonetika. S ničím takovým jsem se dříve nesetkala.
Doporučuji všemi deseti! Jak průběh, tak konec byly pro mě nepředvídatelnými. Rozhodně stojí za přečtení.

mmikky
29.12.2022 5 z 5

Miluju Fitzeka a zde jsem se trochu bála, že to bude slabší, když to nepsal přímo on. Ale obavy nebyly na místě. Fitzekovina je cítit z každé stránky. Velmi zajímavý a neotřelý námět a konec opět překvapí. Mám jedinou výtku. Na knížkách nemám ráda otevřené konce a ten tady zůstal sakra otevřený. Bez posledních 15 stránek bych byla spokojenější:-)

TessaJean
28.12.2022 3 z 5

Z textu je znát, že to Fitzek nepsal, nicméně i tak jsem tam cítila jeho otisk. Uvidíme, co přinesou další díly...

knihomolka_eli
27.11.2022 5 z 5

Mathias Hegel je forenzný fonetik. Je špička vo svojom odbore. Pri mnohých prípadoch bol veľmi nápomocný. No po poslednom sa prekvapivo prizná k vražde bezdomovkyne. Odsúdia ho.
Jule pracuje v rádiu, robí podcasty. Sama nemá ľahkú minulosť. Odsúdenie Hegela jej vŕta v hlave a začne vyšetrovať jeho prípad na vlastnú päsť, hoci tým ohrozí aj seba a svojich blízkych.

Záver ostal tak strašne otvorený vo všetkých smeroch, že sa už neviem dočkať druhého dielu. Som zvedavá na Jule a takisto na Hegela a to, kým vlastne je.

Knižka bola napínavá od prvej strany a prečítaná veľmi rýchlo. Bolo z nej cítiť Fitzeka a táto spolupráca medzi ním a Klieschom je veľmi zaujímavá.

Evule *
06.11.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, příběh napínavý a čtivý. Otevřený konec přímo vybízí k dalšímu dílu, takže sem s ním..

Boriolus
01.11.2022 2 z 5

Mňa to nenadchlo. Je to príliš ploché, zjednodušené. Je to ako fast food na knižnom trhu...

Arkagas
28.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Hegel je forenzní fonetik, který díky svému nadání pomáhá s vyřešením případů napříč celým světem. Když se ale přizná k vraždě bezdomovkyně, kterou omámil a ubodal mnoha ranami, nikdo mu to zprvu nechce věřit. Mrtvá je ale nalezena skutečně u něj ve sklepě a vše dokazuje, že čin opravdu spáchal. Mladá podcasterka, která pracuje v rádiu sleduje jeho případ od začátku a je přesvědčená, že Hegel tuhle vraždu nespáchal. Je odhodlaná to dokázat a dostat ho ven z vězení za každou cenu. V její teorii ji podporuje tajný zdroj z darknetu, který ji poskytuje informace vedoucí k nevině Hegela. Byť s ní ze začátku odmítá Hegel mluvit, nakonec ho její zapálení přesvědčí a svolí k rozhovorům. V ten moment začínají chodit Jule výhružné telefony, které ji Hegel analyzuje. Ona ale postupně rozkrývá pravdu a její rodina začíná být v ohrožení.
Knížka na námět Sebastiana Fitzeka s originálním nápadem, skvěle napsaná, svižná a po dlouhé době thriller, který mě bavil a u kterého jsem si nebyla jistá absolutně ničím. Co mě ale namíchlo a za co ubírám hvězdu je otevřený konec, neb 2.díl vychází teď v listopadu. Jinak nemám co vytknout.
Moje hodnocení: 9/10

monushka
28.09.2022 4 z 5

Je samozřejmé, že když jsem si přečetla, že kniha pochází z námětu Sebastiana Fitzeka (kterého zbožňuji), nemohla jsem si jí nechat ujít. Velmi čtivá kniha. Akorát je škoda, že na další díl série si musíme počkat a nevychází v blízké době.

Šárka88
26.09.2022 5 z 5

Tak tohle jsem měla přečtené ihned. Knížka je velmi čtivá od samého začátku, až do úplného konce. Budete mile překvapeni, jak děj ubíhá a překvapeni jeho koncem. Ten kdo je fanouškem Fitzeka určitě dá zde všem komentářům za pravdu. Co se tyče příběhu samotného, tak Jula byla snad vědma, věděla co vždy stane a to mě trochu vyvedlo z míry. Měla jsem ráda postavu Elyase, ten kluk to uměl říct pěkně od plic, ale uvnitř fajn kluk. Moc doporučuji a doufám, že se dočkáme dalších dílu v češtině.

TerezaaBaarova
09.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Jsem velký fanoušek Sebastiana Fitzka! A když jsem se konečně dočkala této knihy, hned jsem ji koupila! Opravdu jsem neprohloupila! Mám ráda jeho doslovy a tentokrát napsal Předmluvu a nezklamal :)

Auris je super promyšlený napínavý psychothriller, který mě maximálně vtáhl a bavil až po poslední tečky. Jak se u dobrých knih stává, nechává tak na půl otevřený závěr, což je škoda, protože zas budeme čekat rok na další díl... Jak to je teda s Hegelem/Aurisem doopravdy? Je klaďas nebo záporák? Jak to je s Julou a jejím bratrem?

Vůbec bych nepoznala, že tento bestceller napsal Kliesch, který, snad, doufejme, půjde ve Fitzkových šlépějích a dostane významné místo u mne v knihovně. DOPORUČUJI A DÁVÁM 5!

Veju007
21.08.2022 4 z 5

Skvělý thriller na motivy Sebastiana Fitzeka? Sem s ním!

Zamotaný případ géniálního forenzního fonetika Hegela, v podstatě takového Sherlocka, který se přizná k lajdácké vraždě a podcasterky July, která se snaží všemu přijít na kloub a zároveň očistit jméno zesnulého bratra. To je v kostce Auris, ale v reálu je toho mnohem víc.

Čtivost, napínavost, promyšlený příběh, to všechno od Aurise dostanete. Poslední část knihy je pak úplně wow a budete z toho mít pěkně zamotanou hlavu.

Dela111
15.07.2022 4 z 5

Auris má spletitou a bohatou zápletku typickou pro thrillery Sebastiana Fitzeka. Zároveň je fajn, že jeho kolega Vincent Kliesch má podobný styl psaní jako Sebastian. Ten mě navíc opět pobavil svým proslovem - když nemůže mít jako autor doslov, napsal aspoň vtipnou předmluvu.
Kniha mě téměř celou dobu maximálně bavila, navíc informace o forenzní fonetice byly zajímavé. Děj je svižný, napínavý, přitom se v něm nedá ztratit, tedy do chvíle než přijde rozuzlení. Tady dojde k několika zvratům a ty mi pokazily celkový dojem. Asi z důvodu, aby čtenáři na konci údivem spadla brada, to autor docela dost zamotal, nabídl několik rozuzlení a působí to překombinovaně a něco z toho až nesmyslně. Navíc si můžete tak trochu vybrat, jak to vlastně bylo...
Řekla bych, že tohle vůbec není závěr, autor si to jen rozehrál do dalšího dílu a na skutečné rozuzlení si budeme muset počkat, jistě se dozvíme spoustu dalších věcí. Navíc případ July a jejího bratra na konci začíná...

Četlo se to výborně, ale závěr mě spíše zklamal. Kdyby další díl vycházel hned nebo aspoň v nějakém rozumném časovém rozmezí, nevadilo by mi to, ale u těchto knih je to v nejlepším případě po roce, většinou tak po dvou a více. Do té doby už nebudu vědět téměř nic, podrobnosti thrillerů v hlavě neukládám. V sériích je lepší, když mají jednotlivé díly jasné rozuzlení a uzavřený příběh. Vědět, že tohle není ten případ, ani bych číst nezačala... :-( Z toho důvodu se nepoženu ani do druhého dílu, ten taky není poslední...
70%

něcosivymysli
30.06.2022 4 z 5

Pro všechny fanoušky pana Fitzeka, kteří se bojí knížku vyzkoušet-tohle určitě stojí za to! Auris je klasicky napínavá a plná zvratů a mám-li být upřímná, kdyby Vincentovo jméno nebylo na obálce, přiřadím ji jen Sebastianovi. Každopádně oba autoři odvedli skvělou práci, nikdy jsem nechápala, jak více autorů může pracovat na jednom příběhu :).

oblakaknih
17.06.2022 4 z 5

Možnost přečíst si Auris jsem okamžitě využila a jsem za to moc ráda.
Námět knihy je velmi originální, hlavního hrdinu zde máme forenzního fonetika, což jsem ještě v žádné jiné knize neviděla, originální je ale i jeho spojení s podcasterkou, což je v dnešní době velmi originální aspekt.
Líbilo se mi, že v knize není přespříliš postav, takže každá dostala potřebný prostor a nebyl v nich zmatek. Tou nejvýraznější je samozřejmě Jula, která celý případ vyšetřuje a snaží se mu přijít na kloub. Osobně preferuji v těchto rolích skutečné vyšetřovatele, nicméně zde mi to vůbec nevadilo.
Styl psaní mi ohromně sedl! Kniha se četla moc dobře a rychle. Musím ale přiznat, že místy na mě působila až moc jednoduše.
Ze začátku nebyla kniha vůbec předvídatelná a velmi mě zajímalo, jakým směrem se bude ubírat. Bohužel konec jsem již odhadla a dokonce i pachatele.
Celkově se mi ale kniha moc líbila a od obou autorů si ještě něco přečtu!

lhaní, lži kriminální thrillery hláskování, fonetika

Vincent Kliesch
německá, 1974