Aurora hasne
Jay Kristoff , Amie Kaufman
Konec je zatraceně blízko. Třetí díl série Aurora od autorů Illuminae. Co se stane, když požádáte partu ztroskotanců, aby zachránila galaxii před prastarým zlem? Prastaré zlo samozřejmě zvítězí. Počkat… ne tak rychle. Když se Jednotka 312 naposledy zapletla do mezigalaktické bitvy, všechno se strašlivě pokazilo. Ale jak se ukazuje, ne všechny konce jsou vážně konce. Je v silách týmu navazovat spojenectví, nandat to nepřátelům a tvořit historii ve velkém stylu? Jistě. Ale skutečná záchrana galaxie? Na to bude potřeba zázrak.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , CooBooOriginální název:
Auroras End, 2021
(SPOILER) Nejúžasnější a nejzábavnější sci-fi série všech dob. Amie a Jay jsou skvělá dvojka a dokázali opět vytvořit naprosto geniální příběh plný zvratů, humoru, lásky, přátelství, promyšleného prostředí a cestování časem!!! Ani chvilku jsem se u čtení této série nenudila. Poslední díl byl zlatou třešničkou na dortu. Naprostá pecka! Vyvíjení postav od prvního dílu taky parádní, dokázala jsem se do každého z nich vcítit a prožívat tu jízdu s nimi. Mou nejoblíbenější postavou však již od prvního dílu zůstává Finian de Karran de Seel. Tech kterého potřebuje každá správná jednotka, skvělý kámoš, vtipálek, sarkasmus mu taky nechybí a hleďte, dokonce i romantik. No a pak je tady samozřejmě Saedii Gilwraethová... Nezlomená drsňačka jak má být, ale někde hluboko uvnitř se ukrývá i srdce ze zlata. A kdopak si ho asi získal? ;) Miluju to. Za mě prostě tato série vyletěla na první příčku mého žebříčku TOP knižních sérií.
Závěrečný díl téhle trilogie mě asi bavil nejvíce. Autoři tam přidali nejen cestování v hyper-prostoru ale i v čase a tak popustili ještě více stavidla své fantazie na plno. Byla to dobrá jízda, mělo to super nápady, spád, dynamiku a nečekané zvraty. Také se tam objevily i některé celkem zajímavější a hlubší myšlenky . Za mě jako čtenáře tedy poměrně veliká spokojenost (jak s celou sérií tak obzvláště s posledním dílem) a zábavné počtení - sice drobné výhrady bych měl k těm "romantickým linkám", což úplně nevyhledávám, ale zase vzhledem ke zbytku příběhu a hlavně s ohledem na cílovou věkovou skupinu se tyto "zápory" asi dají snadno přejít a akceptovat.
Asi nejvíc mě zaujala ta neustále se resetující a zkracující časová smyčka, kterou řešili Zila, Fin, Scar a Nari - to bylo jak v nějaké super počítačové hře se "samoučící se živou neuronovou sítí". Poslední díl série jsem četl jako klasickou papírovou knihu (po delší době mi zase kniha šustila pod rukama a musel jsem sedět pod lampou na což jsem si už tak trochu odvykl díky e-knihám a čtečce).
Myslím, že někdy v brzké budoucnosti si od autorů přečtu i jejich předchozí sérii Akta Illuminae.
Páni. Tohle je přesně závěr, který si tato kniha a vlastně i celá série zaslouží. Po tom jak skončil předchozí díl jsem byla napjatá jak kšandy jak to skončí a jak to ti dva vymyslí. No a vymysleli to naprosto skvěle.
Moc se mi líbilo, že jsme celou dobu sledovali tři dějové linky. Každá se svým problémem. Každá s jiným řešením, každá s novými, ale i starými postavami. Děj prostě pořád ubíhal. Nikde se netáhl a když skončila infarktová situace v jeden moment tak začala úplně od začátku v jiné části.
Postavy jsem si oblíbila ještě mnohem víc. Ze všeho nejvíc asi Finianna. Moc se mi líbil vývoj všech postav. V knížce rozhodně nechyběl moment, kdy jsem měla na krajíčku. Krásně to tam sedlo. Bylo prostě vidět, že to tam musí být. I když je pravda, že jsem z toho měla celkem husinu.
Za co dávám plus tak je uvedení do děje na začátku knížky. To je prostě geniální a ne všude ho můžeme najít.
Když se tito dva autoři dají dohromady rozhodně vznikne něco skvělého. Sice za mě měla tato série pomalejší rozjezd, ale o to lepší byl její závěr. Sci-fi moc nemusím, ale u těchto dvou prostě vím, že to bude vesmírný nářez.
Ze třetího dílu jsem dostala pár infarktů, poněvadž byl příběh celou dobu napínavý a nešlo přestat číst. Nenarazila jsem na žádnou část, u které bych se nudila. Tato trilogie mě tak moc bavila až mě mrzí, že je konec.
Kombinace Kristoff, Kaufman je prostě dokonalá. Stejně jako série Akta Illuminae, kterou jsem si zamilovala tak teď i série Aurora byla absolutně dokonalá. Všechny tři díly byli plné napětí, akce a humoru. Žádná slepá místa pořád se něco dělo. Když už to vypadalo, že bude chvilku klid, tak se to zase rozjelo. Hltala jsem každou kapitolu, každou stránku. Všichni hlavní hrdinové byli fajn, ale nejvíce jsem si oblíbila Scarlet a Kala. Pokud máte rádi Sci-fi tak tuto sérii určitě doporučuji a pokud ne tak si ji stejně oblíbíte.
Na začátek musím říct, že miluju Kristoffa v jakékoliv podobě. Ale už jsem si zvykla na nějaký standard, který tahle série jaksi nenaplnila. I tak si ale určitě 4* zaslouží, protože pořád je o level výš než jiné YA.
Rozjezd série byl super, trochu Akta Illuminae, ale ne tak úplně. Jako vždycky skvělé a sympatické postavy, ze kterých si snad každý musel vybrat někoho, s kým se mohl sžít. Hodně si cením i toho, že se každá postava vyznačovala svým způsobem popisu příběhu a toho se autoři opravdu poctivě drželi.
Ale na mě byla tahle kniha už moc... transcendentální. I předchozí díl byl. Trochu mi to celé připomínalo Spát v moři hvězd od Paoliniho. Kal a Aurora pro mě prostě jsou nějak nepřekousnutelní. Nemám je ráda a jejich příběhová linka mi občas skoro až vadila, i když uznávám, že jejich cesta do potenciální budoucnosti byla zajímavá.
Favoritem pro mě zůstávají Fin, Scar a Zila s jejich časovou smyčkou. Sice už ke konci byla zbytečně dlouhá, ale vždycky naplněná akcí a zvraty. Parádní.
No a Tylera bohužel jako postavu moc nemusím, připomíná mi Kapitána Ameriku. Zbytečně moc korektní. Ale jeho nová holka se mi naopak zamlouvá moc a řekla bych, že jsou skvělá dvojka :-)
Doufala jsem, že když se série odehrává v podobném prostředí jako Akta, dojde k nějakému menšímu propojení (například Megellan klidně mohl využívat původní skript Spira, ne?), ale třeba se ještě dočkáme nějaké další série tohohle spisovatelského dua (prosím, prosím, moc prosím), která všechno spojí dohromady.
Sérii určitě vřele můžu doporučit milovníkům Kristoffa. Už méně milovníkům sci-fi, protože je to v podstatě typická YA slaďárna, která se prostě jen odehrává v budoucnosti, ale i to občas ke štěstí bohatě stačí :-)
Sci-fi příběhy nečtu, ale u Aurory jsem udělala výjimku. Když vyšel první díl - Aurora povstává - měla jsem přečtenou Nikdynoc od Jaye Kristoffa, a tak jsem si řekla, že to zkusím. Navíc mě hodně zaujala obálka a vlastně i anotace - jednotka odpadlíků a problémových typů? To zní jako Šest vran.
“an'la téli saii. I shall see you in the stars”
Pamatuju si, že mě kniha po dějové lince zase tak neohromila, dala jsem jí 3 hvězdičky. Nicméně si mě získaly postavy a z celé knihy jsem měla Guardians of the Galaxy / Strážci galaxie vibe, což je jeden z mých oblíbených Marvelovek. Druhý díl - Aurora plane - jsem hodnotila 4 hvězdičkami. A tenhle závěrečný? Uvažovala jsem nad 5, ale nakonec jsem ubrala půl hvězdy.
“This is what family is, I realize. To never be alone.”
Znáte ten pocit, kdy do ruky berete knihu, začítáte se do ní a připadá vám, že se vracíte domů? Ke své rodině, ke svým přátelům? I když bych se sakra nerada objevila ve světě Aurory, takový pocit jsem měla. Naprosto jsem si zamilovala všechny hlavní postavy a prožívala s nimi každou prekérní situaci. A že jich bylo. A děj? Ten mě neskutečně překvapil, autoři měli vše promyšlené a propracované do nejmenších detailů a všechno se najednou propojilo a začalo dávat mnohem větší smysl.
“To die in the fire of war is easy. To live in the light of peace, much harder.”
Aurora se tímto řadí mezi mé oblíbené série vůbec a věřím, že to není naposledy, co jsem ji četla. Vůbec bych se nezlobila, kdyby vyšla v audioknižní podobě.
(SPOILER) Je to promyšlené a vrcholí to stylově. I když přiznávám, že ta druhá půlka už na mě byla akční až moc, střídání postav, dějů a času... trochu nepřehledné. Jinak se mi to líbilo, nechybělo obvyklé jiskření mezi postavami a naštěstí i shledání na závěr, kromě Zily, i když i za tu se našla náhrada. Aurora naštěstí pochopí svou moc a dokáže dát přednost své lásce.
Geniální. Epické. Dokonalé. Lepší závěr série jsme si ani přát nemohli. Třetí díl krásně navazuje na předchozí dva a směřuje k velkolepému závěru. Nechyběl typický humor, Magellan ani akce. Duo Kaufmannová - Kristoff prostě funguje. Doufám, že se od nich dočkáme další povedené série.
Celá séria neskutočne prepracovaná. Dej nikde neviazol, koncept Légie Aurora skvelo premyslený, chémia medzi postavami fungovala, humor na aký sme zvyknutý z predošlých kníh a samozrejme aj to zlo bolo porazené. Veľmi kvalitné čítanie. Jednotka 312 navždy ;)
Na závěr trilogie Aurora jsem se na jednu stranu těšila, ale na druhou stranu jsem nechtěla, aby tahle vesmírná jízda skončila. Zamilovala jsem se do téměř všech postav, do příběhu a zápletky, kterou měli autoři skvěle vymyšlenou. Klobouk dolů.
Ještě před samotným dějem se v knize nachází shrnutí všeho podstatného - to bych klidně brala u každého pokračování série. A pak už to začíná. Příběh, od kterého se nelze odtrhnout.
Přestože sci-fi nepatří k žánrům, který bych nějak často vyhledávala, Aurora je naprostá bomba a hlavně těm, kteří ještě nemají tolik sci-fi načteno, bych trilogii doporučila. Myslím, že by se ale zamlouvala i znalcům, docela by mě zajímalo, jak by jednotka 312 zabodovala.
Ze všech postav jsem si nejvíc oblíbila Fina, který zdobí obálku třetího dílu. Kala jsem měla ráda jen v jedničce, poté to s ním šlo z kopce (asi hormony pracovaly) a Aurora na tom s ním byla podobně. Zbytek party byl skvělý a já bych si moc přála, abyste trilogii dali šanci.
#spoluprace @albatrosmedia
Hlavním tahounem série jsou pro mě postavy a jejich slovní přestřelky a celková chemie. Takže tím, že se tady naše parta rozdělila, jsme o tento prvek tak trochu přišli (ano, samozřejmě tam něco je, ale ne v takové míře), a proto mi tento díl přišel slabší než ostatní. Což mě neskutečně mrzí, protože dvojka měla krásně našlápnuto.
A taky už mě poslední dobou začíná ve sci-fi docela iritovat ta "ezo část", kdy se místo starých dobrých bitevních lodí, laserových zbraní a já nevím, čeho všeho, bojuje za pomoci mentálních schopností. Ano, jednou za čas jsem ochotná to tolerovat, ale už je toho na mě nějak moc.
Celá série je jedním slovem nádhera! Dokonce jsem z toho tak nadšená, že překousnu i ten maliličko divno-epický závěr. Protože ten je ve finále až na druhým místě. Na prvním jsou totiž postavy a ty já prostě miluju!!!!
Nadchází konec jedné ságy! Usaďte se, připravte si papírové kapesníčky a defibrilátor a jde se na to…
Celé završení příběhu naší posádky 312 bylo nezapomenutelné a naprosto geniální.
Tuhle sérii musím doporučit, jinak to snad ani nejde. Vykreslení jednotlivých postav a poselství příběhu je jedno z nejlepších a nejkrásnějších, které jsem kdy četla. Dokonce jsem neměla jen jednoho či dva oblíbence, ale celý tým jsem si zamilovala naprosto stejně.
Po našich ztroskopsancích se mi bude moc stýskat a věřím, že v budoucnu se k nim jednou navrátím. Kristoff a Kaufman vytvořili sérii plnou emocí, napětí i vtipu, která se každému musí propsat přímo do srdce. No nebudu lhát, ten konec mne rozeřval jako mimino (přeci jen nejsem takový drsňák jako Saedii :)
Byla to jedna velká sci-fi jízda a jsem ráda za návrat Magellana a také za to, že Fin konečně zjistil tajemství jedné staré propisky.
“V NÁSILÍ NENÍ LÁSKY”
“UVIDÍME SE VE HVĚZDÁCH”
“VÍTEJ DO RODINY”
Také musím zmínit krásné poděkování autorů na konci knihy!
Závěr série Aurora byl zlatou třešničkou na dortu! Pokud jste do teď váhali s četbou, rozhodě už nečekejte a pusťte se do toho.
*****
Po tom jak skončila dvojka, jsem se fakt děsně bála úplně o všechny postavy v knize. Autoři jim napsali takové linky, že bych se vůbec nedivila, kdyby byli ve třetím dílu všichni mrtví. Ale jednotka 312 jede dál a k nim se přidává pár dalších nepravděpodobných hrdinů, aby konečně dotáhli do konce celu tu bizární jízdu.
Místy jsem měla chuť okusovat si nehty, brečet, křičet, trhat si vlasy. Je to celé neskutečně napínavé, nepředvídatelné, geniálně promyšlené a prostě a jednoduše krásné.
Na tento díl jsem se zároveň těšila, zároveň netěšila. Samozřejmě, že jsem chtěla vědět, jak celá tato vesmírná mise skončí, ale také mi bylo jasné, že mě psychicky úplně dorazí, což se přesně stalo.
V ději byla spousta akce a zvratů už od začátku. Celý příběh každou stránkou jen víc a víc gradoval a to propojování (teoriticky) dvou světů... To byla dokonalost.
Mám pocit, že tento díl měli autoři promyšlený asi úplně nejvíce. Určitě.
Romantická linka a postavy jsou prostě napsány úplně dokonale. Žádná mi tam nepřekáží a ze všech jde cítit ta chemie.
Ten konec... Jako čekala jsem obrovskou nálož, ale rozhodně ne takovouto. Jsem snad vybrečela všechny slzy, které jsem měla. Až budete tuto knihu číst, vážně vám doporučuji těch posledních 70 stran číst někde o samotě.
Celkově: MOC A MOC A MOC VÁM CELOU TUTO SÉRII DOPORUČUJI. Je to jedna z nejlíp promyšlených a napsaných knížek. Prostě dokonalý.
4,5/5⭐
Ne-e. Cestování v časových rovinách? Vážně?... Super nápad! Za mě pomohlo příběhu ke krásnému závěru a jo, osudy ostatních členů jednotky 312 byly všechny skvělý!
Druhý nej scifi serie pro mě (hnedka po Stehlíkový) a jestli tahle dvojka ještě s něčím přijde, asi do toho vážně ráda nakouknu.