Babička
Božena Němcová
Božena Němcová: Babička - obrazy venkovského života. IV. vydání.
To je moje srdcovka! Nádherné popisy krajiny i každodenních činností a vesnických "rituálů". Příběhy, které babička i ostatní postavy vypráví, mě vtáhly do dění. Také jsem se chtěla procházet po krásném a svěžím lese, smočit nohy v potůčku a okusit tradiční jídlo bez konzervantů. :-D Každopádně je to kniha, kterou by lidé neměli číst v příliš útlém věku, dle mého názoru. Jinak si ji znechutíte navždy.
Strašně těžké je hodnotit tuto knihu, kterou četl snad každý, nebo o ní aspoň slyšel. Ano, na jednu stranu je to taková trochu idylická limonáda o venkovském životě. Pamatuji si, že už jako dítě mi třeba bylo protivné rčení babičky, že dobrá hospodyně má skočit pro pírko přes plot-proč jako?! Na druhou stranu některé drobné příběhy a postavy tam zahrnuté jsou nezapomenutelné-třeba Viktorka. Takže dávám zbabělé 3 hvězdy.
Myslím si, že babička by neměla být na seznamu povinné četby pro děti. Ona to totiž není knížka pro děti a člověk knihu ocení, až když má něco za sebou. Potom teprv uzří kolik pravdy, moudrosti a dobroty ta kniha skrývá. Právem je ta kniha vysoko ceněna. A nutit někoho jí číst v mladistvém věku, jí zde jen ubírá z hodnocení. Povinnou četbu jsem z principu nikdy nečetl. Mělo by se to jmenovat "List doporučené literatury", protože kniha má do života člověka vstoupit, až když je pro ní dobrý čas. A Babička je věru jednou z těch knih, za kterou budete rádi, že do vašeho života vstoupila. Ale na to musí uzrát ten správný čas....
Pro některé přeceňovaná kniha (?). Spíš nepochopená, nebo čtená v nesprávný čas...
Pro vnímavé čtenáře skvost, který má svůj význam. Díky za ty ideologické důvody, které přinesly během Protektorátu Čechy a Morava čtenářům aspoň trochu potěšení...
Jsem rád, že v naší rodině tradici Babičky uchováváme.
Žalostná ukázka velice, ale opravdu velice špatné literatury, z níž se zcela nezaslouženě (a výhradně z ideologických důvodů) stala součást "pokladnice národního písemnictví" a návazně povinná školní četba. Jako takovou jsem ji kdysi musel přečíst a dodnes ve mně přetrvává svíravý pocit znechucení nad ubohostí této slátaniny.
Babičku zná sice každý, ale podle mého soukromého průzkumu ji skoro nikdo nečetl. Je to celkem logické - styl psaní odpovídá době vzniku, takže rozhodně nic akčního a navíc odrazoval punc "povinné četby". Ze stejných důvodů jsem se k přečtení dostal až po mnoha desítkách let od školních hodin literatury, nicméně nelituji. Naopak, myslím, že tato kniha začne dávat smysl až ve vyšším věku.
Rozepisovat se o ději nemá význam, tak jen pár postřehů na okraj:
- 80% všeobecně známých citací z knihy se nachází v první cca pětině knihy, což je podle mého odhadu místo, kde knihu většina "povinných čtenářů" odložila
- pasáž s příběhem Viktorky je krásnou ukázkou variace na gotický román (za který by se ani paní Shellyová nemusela stydět) a ačkoliv její příběh notoricky známe, běhal mi mráz po zádech
- obdobně i závěr, ačkoliv známý, je hodně působivý a nemálo čtenářů či spíše čtenářek určitě zamáčkne nejednu slzu
Celkově musím říc, že ačkoliv jsem i dnes ke knize přistupoval jako k určité 'povinnosti', byl jsem velmi příjemně překvapen. Ne nadarmo patří do zlatého fondu české literatury. Jen to chce počkat až na ni 'uzraje doba'.
Snad kultovní česká kniha, kterou musí znát každý. :) Povinná četba za minulého režimu, ráda jsem si ji však přečetla i později. Má své čestné místo v naší knihovně. Plný počet hvězdiček, jinak to nejde.
Tuto knihu mám velmi ráda. Oblíbila jsem si jí na základní škole v rámci povinné četby a alespoň jednou za rok se k ní ráda vracím.
Pro četbu Babičky asi musí být člověk ve stejném psychickém rozpoložení jako Němcová, když ji psala.
Babička je klasika! Je to krásně popsaná doba 19 století, radosti i strasti obyčejných lidí na venkově, jejich láska k přírodě i sami k sobě. Myslím, že i dnes nám tato kniha má co dát.
Jen za doby protektorátu Čechy a Morava vzniklo na 40 různých vydání Babičky.
Božena Němcová dávala a dává Čechům, kteří si váží tradic a domova, naději.
Kdysi jsem v antikvariátu koupil čtyři knížky ze série 5 nejlepších knih Boženy Němcové v levném ilustrovaném vydání. Vyšly v r. 1941 a ilustroval je Josef Vodrážka. Z té série mi chybí zrovna Babička, ale mám vydání z r. 1979 od Vladimíra Tesaře.
Celkově můžu říct, že mě kniha nebavila a jediné co se mi na ní líbilo byly ilustrace, které mám ve svém vydání.
Uf, to bylo náročné čtení. Knížka je hodně popisná, nezáživná a děj se strašně táhne. Myšlenka je to pěkná, ale tím to pro mě končí. Starší čtenáři knížku možná ocení, ale středoškolským studentům ji nedoporučuji.
Poprvé jsme Babičku museli číst v 5. třídě ZŠ, ale naštěstí jen asi 5 kapitol. V dospělosti jsem tvrdila, že jsem nikdy nepřečetla Babičku celou .... až podle čtenářského deníku z 1.ročníku SŠ jsem zjistila, že jsem ji měli jako povinnou četbu na prázdniny (8 kníh na 2 měsíce!!!) a že jsem ji opravdu přečetla (čtenářské deníky jsem si vždy vedla podle pravdy :-)). Ale je vidět, že mě nezaujala natolik, abych si pamatovala detaily :-). Dávám 4* z úcty k PANÍ spisovatelce.
Klasické, avšak krásné čtení :-) Babičku jsem četla dvakrát a spisivatelky Boženy Němcové si celkově velice vážím.
19. století zfilmováno příroda venkov babička laskavost Náchodsko život na vesnici lidové zvyky láska z dětství klasická literatura
1958 | V zámku a v podzámčí |
1942 | Divá Bára |
2021 | Babička |
2002 | Povídky |
1988 | Velká kniha pohádek |
Krásna kniha plná dobroty a lásky.