Golemovo oko

Golemovo oko
https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70809/bmid_golemovo-oko-bSn-70809.jpg 4 250 250

Bartimaeova trilogie série

V pokračovaní príbehov džina Bartimaeusa a mladého čarodejníka Nathaniela môžeme sledovať rýchlo stúpajúcu Nathanielovu kariéru. Pracuje v Oddelení vnútorných záležitostí a jeho najdôležitejšou úlohou je skoncovať so záhadným Hnutím odporu. Jej členom na čele s Kitty sa však darí pred ním unikať. Nathaniel stojí pod úporným tlakom, keď Londýn začne znenazdania ohrozovať nová séria hrôzostrašných útokov. Stojí za nimi Hnutie odporu, alebo ide o niečo oveľa nebezpečnejšie? Nathaniel sa musí vydať na riskantnú cestu do Prahy, bašty nepriateľov – a, čo je možno ešte horšie, opäť vyvolať bystrého, ale neuveriteľné drzého a škodoradostného džina Bartimaeusa.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)

The Golem's Eye, 2004

hana4834
17.01.2024 3 z 5

Nějak se pořád nemůžu začíst. Trvá to než to přelouskám

JackieDecker
16.09.2023 5 z 5

Kniha byla skvělá, nádherně propracovaný příběh v předělovém díle mezi jedničkou a trojkou. Moc se těším na Ptolemaiovu bránu, potřebuji vědět kdo za tím vším stojí a za čím vším. I když se trochu obávám Nathanova vývoje a Kitty mi občas leze krkem, jsem moc zvědavá. Jednoduše důstojné pokračování Amuletu. Bartimaeus , co slovo to perla, miluju to .

kolacky
18.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Místy dost drsné. Čtenář se dozvídá, že mágové jsou většinou pěkní šmejdi plní závisti a ctižádostivosti. Odboj nemá šanci a ke všemu ten golem... Ještě že je tady Bartimaeus. Jízlivý, vtipný a všeho schopný. A ta Praha... jojo, moje srdeční záležitost.

mysimas
29.01.2023 3 z 5

Poslední třetina (od vloupání do Gladstoneovy hrobky) byla skvělá, napínavá, plná akce. Jinak mi ale příběh přišel zbytečně natahovaný a Bartimaeus měl trestuhodně málo prostoru.

evickakyticka
14.07.2022

Nějak se mi přetrhla nit a už jsem knihu nedočetla. Nemohla jsem se začíst a všelijaké bojování s démony mě nebavilo....

Luigi1
26.05.2020 5 z 5

Je to skvělé pokračování,těším se na další díl.

Cibulek
13.07.2019 4 z 5

Příjde mi, že s každým dílem autor cílí na starší publikum. Bart skvely, Praha skvělá, Natoušek mě štval ale bavil, Kittyina linie mě tolik nebavila. Honorius na *****!

Peti
31.03.2019

Druhý díl, ve kterém jsou hlavními hrdiny džin a mladý mág. Nathaniel mi je čím dál více nesympatický, jeho chování je příšerné. Bavil mě golem, Praha i Bartimaeus. Jsem zvědavá, jak to dopadne s Kitty....

denniys
27.12.2018 4 z 5

Tento díl nedosahuje kvalit prvního..pořád je to zábavné čtení, ale ztratilo něco ze svého kouzla..Jestli Nathaniel potřeboval v 1. díle trochu proplesknout, tak nyní potřebuje pořádné dělo..Bartimaeus má čím dál méně poznámek pod čarou a vytrácí se jeho humor a sarkasmus..Kitty mě moc mile překvapila a přála bych si, aby s Bartimaeusem byli přátelé :) uvidíme, co přinese závěr série..

Daydreamer
30.11.2018 5 z 5

Druhá část opět skvělá. Nathaniel leze na nervy, Kitty velice sympatická, ovšem celému příběhu kraluje samozřejmě Bartimaeus(tady si neodpustím jedno přirovnání, byť ze zcela jiného žánru, i média- role Castla(Nathan Fillion) ve stejnojmenném TV seriálu. Ten je zde rovněž zcela dominantní, skvěle hláškující, postavou - ostatní, včetně Stany Katič, jen přihrávají). Začíná mi být velice líto, že se jedná pouze o trilogii. Ani filmovému zpracování bych se nebránil :-).

Jizi
06.09.2018 3 z 5

O druhém dílu se dá v podstatě napsat to samé, co o prvním - zábavné fantasy pro dospívající z alternativního Londýna (a pro nás, samozřejmě, velmi vtipně i Prahy), kde vládnou mágové za pomoci všemožných nadpřirozených bytostí. Hlavní postava je ještě méně černobílá než v prvním díle a jeho parťák, džin, znovu vtipný a hláškující a hubatý. Takže suma sumárum fajn odpočinková pohádka, tentokrát místy o poznání napínavější a opět velice zdařile přeložená.

Lila94
21.04.2018 5 z 5

Celá trilogie je výborná - děj, postavy, humor, skvělé prolnutí světa nadpřirozených bytostí a moderního světa.

Makaja
10.04.2018 3 z 5

Upřímně řečeno, kdyby tam nebyla ta Praha a kdyby nebyl Bartimaeus občas fakt vtipnej, tak bych to snad ani nedočetla. Takže je mi líto, ale průměr.

Aerine
13.01.2018 3 z 5

Narozdíl od prvního dílu mě strašně moc štvala Nathanielova nadřazenost, sobectví, podlezání a všechny jeho další špatné vlastnosti. Vlastně nevím, jestli se na něm dá najít nějaká dobrá. Kitty si čtenář oblíbí, až když pochopí... a Bartimaeovi by měl být dán větší prostor, to je prostě geniální postava ;-)

Mistr119
07.07.2017 4 z 5

Golemovo oko jen utužilo můj vztah k této trilogii, když přeneslo děj i na pražské uličky. :)) Navíc se mi líbí i sledování kariérního posunu Nathaniela. :)

any333
22.06.2017 5 z 5

Tenhle díl se mi líbil stejně moc jako ten předchozí a taky jsme tu našli spoustu spletitých záhad s vlastní uzávěrkou na konci, i když některé otázky přetrvávají do třetího dílu.
První, na co jsem čekala už od dočtení Amuletu, bylo autorovo zpracování Prahy. Docela mě překvapila ta poznámka o hřbitově na každém rohu, ale když se tak zamyslím, dost možná je to pravda. Část pátrání po golemově záhadě v Praze mě bavila z celé knihy nejvíc, ale ta poslední byla taky hezká.
A zatímco v předchozím díle mě zlobilo, že se Nathanielovu minulost čtenář dozvídal tak pomalu a prolínalo se to s ostatními linkami, tady takovým tajnůstkářem zase byla Kitty. V Amuletu jsem na ni pohlížela spíš negativně, ale tady mi nevadila.
Co se týče zbylých hlavních postav, Bartimaea a Nathaniela, opět nezklamali. Džin svými hláškami a Nathaniel zase svojí ctižádostivostí a touhou po spravedlnosti, ale zdá se to jenom mně, že se z něho mezi mágy tahle vlastnost vytrácí?
Nejvíc jsem se asi nasmála, když mluvil ifrít-kostlivec Honorius a nebo mi taky vyrazilo dech, když Bartimaeus zjistil, kdo udělal Nathanielovi ten monokl. V tu chvíli jsem ho docela litovala, ale muselo by být neskutečně komické, kdyby se tam v tu chvíli objevil.
A chystám se na třetí díl. Přece ještě zbývá vyřešit, co to Hopkins hraje za hru, ne?

Clerence
19.10.2016 5 z 5

Pokračovanie skvelého fantasy teraz smeruje do Prahy, čož samo o sebe sľubuje vynikajúcu temnú a magickú atmosféru obohatenú o miesta ktoré mnohí z nás dobre poznajú. John Mandrake s dospievaním mení aj svoj charakter avšak nemenný ironický démon Bartimaeus stále udržuje pri živote spravodlivého a slušného Nathaniela.

ElfkaEleanor
14.01.2016 5 z 5

Drzý a svérázný Bartimaeus tentokrát zavítal do Prahy. Bylo to příjemné, protože konečně se psalo o místech, která jsem navštívila a lépe se mi do děje vžilo. Koneckonců který Čech nezavítal do Zlaté uličky? Nathaniel i přes kladnou roli mi lezl na nervy, nicméně Bartimaeus vše zachránil svými hláškami.

SimonaZ
01.10.2013 5 z 5

Stejně jako první kniha i tahle byla fakt skvělá - Bartimaeus je prostě sympatický týpek, není méžné si jej neoblíbit!

pemla
02.03.2013 4 z 5

Viz. hodnocení u Amuletu. V tomhle díle mě navíc Nathaniel nesmírně leze na nervy, Bartimaeus skvělej jako vždy. Stejně jako Amulet - 4,5*. Určitě stojí za přečtení. Jen škoda, že knižní klub už prodává pouze 3 díl. Ještě bych dodala, že stejně jako na jiné na mě zapůsobila ta národní hrdost, když někdo píše o Čechách. :D