Básník
Dominik Dán
Případy Richarda Krauze série
Po akci Rusalka se mladý Krauz rozhodl zůstat na oddělení vražd. To ovšem spolu s Burgerem netušili, že pár dní nato je čeká případ, který prověří nejen jejich odborné schopnosti, ale i to nejdůležitější v práci detektivů - vzájemnou důvěru. Hned v začátku své kariéry na oddělení vražd musí Richard Krauz projít tvrdou zkouškou. Jeho smysl pro spravedlnost naráží na tehdejší právní systém, na „spravedlnost" měřenou podle socialistických norem. Je podezírán z několika vražd mladých dívek a ve svízelné situaci mu jsou ochotni pomáhat pouze jeho nejbližší kolegové. Ti mu navzdory chatrným důkazům zachovají svou kolegiální důvěru, zatímco vrah na sebe upozorňuje jednou stopou - básněmi, které jim posílá.... celý text

Opět výborně napsaná detektivka. Děj nás přenáší do roku 1988, kdy se pomalu začínají 'otřásat trůny' a občas se upřednostňují zcela zbytečné akce před naléhavějším vyšetřováním. Naše známá mordparta má tentokrát co dělat s těžkým schyzofrenikem, jeho nadprůměrnou inteligencí a jeho oběťmi - mladými ženami.

Poslouchala jsem už druhou knihu (chronologicky) po sobě, slovenčina je krásná :-) A v podání herce, na jehož jméno si teď samozřejmě nevzpomenu, je to zážitek o level výš. Samotné případy nejsou nijak extra komplikované, ale život policajtů za totáče, jejich osobní životy a vazby jsou zajímavé. Navíc je Dán vtipný tím správným způsobem, suchý humor miluju. :-)

Druhá kniha tohoto autora, co se mi dostala ke čtení... a už chápu, proč se na ni v knihovně tak čeká a délka rezervací je mnohdy odrazující.
Tohle se četlo jedním dechem. Sice se konec dal trochu předvídat, tedy Richardova reakce , ale nic to nemění na tom, že tohle je dobrá kniha

Je to Dán, co nezklame, knihu musíte zhltnout téměř na posezení. Já osobně si však nelibuju ani v autenticky (rozuměj, hrubo-sprostě) popisovaném maskulinním prostředí, ani ve skutečnosti, že vrah nikdy nevzejde z několika podezřelých, na které by si čtenář mohl tipovat, ale zjeví se vždy na konci jako takový deus ex machina.

Pre mňa zatiaľ "naj dánovka" plná napätia, minulosti a ešte vzdialenejšej minulosti postáv, rôzne bočné deje a prudká čitateľnosť tohto diela, za mňa skvelé.

D.D. má renomé a umí, takže nezklame, vcelku dobré, až na tu poezii, ta je zbytečně odflinknutá.

Další z výborných "dánovek". Krauz se začleňuje do party mordýřů velice úspěšně! Za mě palec nahoru!

Svižná detektivka a troufnu si říct, že něco, co v našich vodách chybí. Dán se spoléhá na atraktivní období přelomu komunismu a kapitalismu v Československu a děj posouvá na periferii velkého města. Neopomíná ani atmosféru, která malinko připomíná severské thrillery, i když není tak hutná a je přizpůsobená specifickému československému prostředí. Hrdinové jsou sympatičtí, ačkoli typicky knižní (Krauz je prototyp odvážného hrdiny, který se vzpírá předpisům, těch asi v reálu moc nebude), sehraní a jejich osudy jsou dost zajímavé a atraktivní. Celé to má velký spád, sevřený děj, který nikam příliš neuhýbá a nestřídá několik rovin, a především strhující příběh, který je uvěřitelný, dává smysl a až do poslední chvíle není znám pachatel, což je moc fajn a vůbec nevadí, že se tam vlastně moc neobjevuje. Je samozřejmě otázka, zda to není až moc "pohádkové" vzhledem ke kontextu doby končícího komunismu a kritizovat můžeme i konec, který je spíše filmový a typicky žánrový. Jinak je ale Básník skvělé čtení se skvělou zápletkou a popisuje opravdu jen to nutné a důležité, čili je v něm minimálně vaty. 80%

Tak tohle byla velká paráda! Jsem moc ráda, že se ke mně knížka dostala - sama bych po ní nesáhla a to by byla velká škoda. Pan Dán mě opravdu hodně zaujal a ráda si přečtu něco dalšího!

Obzvlášť vyvedená dánovka, napínavá od A do Z! Nejvyšší počet hvězdiček je naprosto zasloužený!

Druhá kniha od Dána v krátké době a opět se mi líbila. Zajímavý motiv, napětí a zároveň i spousta vtipných dialogů mezi kriminalisty. Určitě si chci přečíst další knihy tohoto autora.

Moje první kniha Dominika Dána v audio verzi mě velmi bavila a "prečtenou " jsem ji měla v rekordním čase:-) Už se těším na další :-)
2016 | ![]() |
2007 | ![]() |
2005 | ![]() |
2012 | ![]() |
2013 | ![]() |
K tomuto autorovi jsem se dostala náhodou, na doporučení paní knihovnice.
Dosud jsem se věnovala severským krimi, ale tato kniha se četla sama a byla naprosto úžasná! Klobouk dolů, určitě nezůstanu jen u jedné. Netušila jsem, že na Slovensku mají tak skvělého autora.