Bezdětná
Monika Baudišová
Ilustrovaný příběh o neplodnosti a všem, co s sebou přináší – smutek, naději, bezmoc, vztek, černý humor, izolaci, předsudky i sblížení. O tom, jak se z nenormálního stává normální. Pro neplodné, aby se necítili sami. A pro plodné, aby si to dokázali alespoň trochu představit.
Rýchlo prečítané, ale je tu veľa z osobnej bolesti, takže zarezonovalo. A ako návod pre idiotov, čo sa vypytujú neustále nevhodné a netaktné otázky, by som toto normálne rozdával po meste vo forme obrovského letáku...
Ještě nejsem ve fázi života, kdy bych řešila těhotenství, ale doufám, že mě tenhle problém nikdy nepotká. V knize se zrcadlí psychický stav ženy, která si tím musí procházet a taky neohleduplnost okolí, která tomu rozhodně nepřidává. Tahle kniha by měla být v povinné četbě, aby měl každý o tomto problému alespoň drobnou představu a taky byl ohleduplnější k okolí! Za mě skvělá práce (:
Hezky zpracovaná kniha, moc dobré téma. Hvězdička dolů za trochu matoucí název, osobně bych knihu nazvala spíš "Neplodná" (n. "Neplodní"), protože je hlavně o neplodnosti a snahách ji řešit - bezdětný může člověk být i z jiných důvodů a taky to nemusí být zrovna jednoduché :-(
Krásný příběh o těžké tématu, pěkné minimalistické zpracování, opakující se věta "A víš, kdo je těhotnej?" geniálně propojuje jednotlivé fáze. Geniální.
Bezdětná je kniha, kterou považuji za jednu z těch nejdůležitějších, které jsem v životě přečetla. Je krátká a díky své ilustrované formě lehce stravitelná - ale otevírá důležité, těžké a hodně bolestivé téma, které zasahuje do života stále většímu počtu lidí. Tím tématem je neplodnost.
Autorka v tomto autobiografickém komiksu popisuje pocity, které prožívala ona i její partner, když se jí nedařilo otěhotnět... Popisuje také cestu, kterou absolvovali, aby se to podařilo (od hormonální léčby až po umělé oplodnění), a jak jim to ovlivnilo život. Zároveň dost trefně vystihuje všelijaké "hlášky" okolí, které pro nevyžádané komentáře a rady do života bohužel nikdy nejde daleko... :(
Knihu bych doporučila k přečtení všem... Nejvíce však těm, kteří si stále ještě neuvědomili, že otázka "kdy už budete mít dítě" do small talku prostě nepatří a je naprosto nevhodná. Může být totiž nesmírně zraňující - ať už proto, že se daný pár potýká s neplodností nebo se ti dva dobrovolně rozhodli zůstat bezdětní... Nikdo z nás dokonale nezná příběhy lidí v našem okolí a vždy bychom měli popřemýšlet nad tím, zda nějakou naší "nevinnou" otázkou nezpůsobíme druhému velkou bolest...
Kniha zároveň může být alespoň malou pomocí pro ty, kteří si touto situací také procházejí, a ukázat jim, že v tom nejsou sami...
Kniha plná hořké pravdy. Kniha, kterou by si měl přečíst každý, ať je na jedné nebo na druhé straně barikády. Kniha, která mi mluví ze srdce. Neplodnost je pro spoustu lidí i párů tabu a takhle kniha může aspoň trošku pomoci v tom, že v tom nejste v této situaci sami. Děkuji autorce.
Kniha mi padla do oka tady na databázi a jsem ráda, že jsem si ji koupila. Je to taková jednohubka s hořkou příchutí. Knížečka mě oslovila, i když jsem na druhé straně barikády a celý život jsem se snažila, abych těhotná už nebyla, neboť dva raubíři mi úplně stačili. Člověk vždycky nejvíc touží po tom, co nemá nebo mít nemůže.
Těžké téma, které je i v dnešní době pořád bohužel tabu. Autorka to pojala velmi kreativně a trefně, sám se samozřejmě logicky nemůžu vžít do této situace, ale držím palce všem, ženám a párům, které si tímto musí projít..
Jednoduchá kresba, úsporný text...a přitom tolik vypovídající. Skvělá kniha k těžkému tématu.
Krásně vykreslená (a to myslím jak doslovně, tak přeneseně) zpověď ženy, páru, kterým se nepodařilo otěhotnět. Je to taková sonda do jejich vnitřních pocitů, ale i do reakcí okolí, rodiny, lékařů, atd. Grafické zpracování je takové jednoduché, strohé, až dětinské a přesto mám pocit, že se k námětu absolutně hodilo a bylo i tak velmi autentické a výstižné. Komiks je určitě vhodný jak pro páry co se jim také nedařit zplodit potomka, tak rozhodně pro ostatní, kteří často používají otázky typu: neplánujete už dítě? neplánujete už 2,3,4...dítě? vy nechcete děti? atd. Za mě ráda doporučím k přečtení. 4,5*
Velmi výstižné, opravdu by si ji měl pročíst každý, a to myslím především okolí. Typické "...a víš kdo je zase těhotnej?" ...prostě věta za všechny prachy :D Knížka se kterou si najednou nepřipadáte tak naprosto odlišní od všech ostatních.
Komiks o velmi citlivém tématu - neplodnosti.
Tohle je rozhodně nejlepší kniha, jakou jsem letos četla.
Za mě by si tento komiks měl přečíst úplně každý, třeba by si pak konečně všichni rozmysleli otázku typu "Tak kdy budete mít konečně dítě?". Jasný, když se vás zeptá někdo blízký, nebo o tom začnete mluvit samy od sebe - je to v pořádku. Ale jinak je to téma úplně mimo jakékoli small talks. Nehledě na to, že často na tyhle otázky nevíme odpovědi ani my samy.
Chtělo by to méně zvědavosti a více empatie..
Děkuji spisovatele za tuhle knížku. Jako bych ji psala ja. S každou větou se naprosto ztotoznuji. Každý člověk by ji měl přečíst! Tolik citlivé a tolik bolestivé téma a přitom je nás tolik, co tohle musíme prožívat. Těžké jak pro nás, tak pro naše okolí.
Díky za knihy jako je tato!!! Díky za všechny ženský, který nemohou (nebo třeba ani nechtějí) žít podle nějakého zažitého vzorce, kdy do 30 musí být všichni v manželství, mít děti a jezdit na rodinný shopping do Kauflandu každou sobotu. Nikdo nevíme, co ten druhý prožívá a jak moc mu může ublížit pro někoho banální dotaz... Knížka se zaměřuje hlavně na ženy, které podstoupily IVF (třeba často neúspěšně), ale pro mě má teda přesah celkově. Ještě jednou díky za takové knižní počiny!
"V určité chvíli se musíš oprostit od toho, co se podle tebe mělo stát, a smířit se s tím, co se právě děje."
Neplodnost - téma v dnešní době stále více aktuální, a přesto žijeme ve společnosti, která ji jaksi nechce tolerovat, nebo úplně neví jak na to. M.Baudyšová stvořila "průvodce" psychickým stavem nejen pro neplodné, ale naopak i pro plodné lidi, kteří tento problém nehodlají respektovat. Nádherná ilustrovaná kniha, která Vám přiblíží problémy neplodných a decentně ukáže, jak se k nim máte chovat. Hormonální léčba, ivf, inseminace.. všechny tyto pojmy v knize najdete.
Smekám před M.Baudyšovou, která se nebála dílo vydat, i když primárně vzniklo proto, aby se ze svých problémů vykreslila.
Nádherná, skvěle zpracovaná kniha, kterou by měl číst každý, kdo stále nechápe, že otázky typu:„a když už budete mít dítě?" nebo „Už máte na čase, nejmladší už nejsi!" nejsou na místě ani u neplodných, ani u plodných lidí. Protože je to záležitost pouze a čistě daného páru.
Tuhle knihu by si měl přečíst každý. A lidi co se druhých neustále ptají na děti a těhotenství by si ji měli přečíst pro jistotu dvakrát.
Kniha se přečte hodně rychle. Je krásně graficky zpracována a téma objektivně vykresleno.
Čekala jsem možná něco trochu jiného, ale plně chápu autorčinu potřebu terapie a je báječné, že se s tím takto poprala a ještě je ochotna pustit to dál.
Třeba právě díky té jednoduchosti a krátkému rozsahu si ji přečte i někdo z těch "šťastnějších" a lépe pochopí, co takový pár zažívá a jak se k nim chovat.¨
A pro ty méně šťastné? Jasné poselství "Nejste v tom sami" a je normální cítit se tak, jak se cítíte.