Biela komnata

Biela komnata
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461405/bmid_biela-komnata-Ufc-461405.jpg 4 416 416

Prašina série

< 3. díl

Je sparné leto a napätie na hraniciach Prašiny rastie. Podnikateľ Klement Hrouda sa vracia do Prahy, aby sa pomstil, a na svahoch Šibeničného vrchu striehnu Krchlebčania, vedení záhadným Melicharom. Čoskoro sa davy ľudí vydajú po temných uličkách a budú hľadať stroj dávneho vynálezcu Hanuša Nápravníka. Zatiaľ čo sa v ošarpaných domoch a na prázdnych námestiach v tichosti schyľuje k poslednému stretu, rozhodne sa En vziať osud ich štvrte do vlastných rúk. Jirko sa vydáva po jej stopách. Podarí sa mu odvážne dievča nájsť, skôr než bude neskoro? Posledný diel úspešnej trilógie Prašina prináša konečné rozuzlenie, na ktoré sme s veľkým napätím čakali.... celý text

TaLu
01.02.2021 5 z 5

Možná nejlepší díl série, i když mně se líbily všechny. Napínavé, dobrodružné, plné akce a pobíhání po temných uličkách. Díky autorovi se možná pár mladých dobrodruhů "naučí číst knihy" a to není vůbec málo. Ilustrátor by zasloužil své vlastní hvězdné hodnocení !
Stále si lámu hlavu, proč Prašina je tak zanedbané a hrůzostrašné místo, když na ní mají žít jen Ti, kdo si tento způsob zvolili dobrovolně. Jenže velké ideály na sebe mají tendenci nabalovat i pravý opak. A děti v tom soukolí jsou jen nevinnou obětí. Doporučuji.

Malýmedvěd
26.01.2021 4 z 5

Chválím za tuto knihu. Dobře se čte a dětem má co nabídnout. Jsme rád, že se takové "obyčejné" knihy stále píší. Logika v příběhu trochu pokulhává, ale napínavost a tajemnost je tam stále. Jedničku a dvojku jsem dceři předčítal, trojku jsem si po vánocích od ní půjčil a jako jednohubku večer dal. Ani dospělého čténáře to neurazí.

mcabr
26.01.2021 5 z 5

Opět moc pěkné. Prašina prostě nezklamala a doporučuji přečíst.

dawson321
23.01.2021 4 z 5

Pravda, třetí díl Prašiny už poněkud ztrácí dech oproti předchozím dvěma. První část mi přijde podobná ději v předchozích knihách a nenabízí žádné větší posunutí v ději. Druhá polovina knihy to sice vyvažuje, ale ani tady děj není nikterak originální. Čekal jsem poněkud větší rozuzlení s "bílou komnatou". Nicméně i tak se jedná o povedenou knihu a pro ty, kdo četli předchozí díly je povinnost si přečíst i tento.

PanTydlitát
23.01.2021 4 z 5

První polovinu knihy jsem četla-nečetla – vůbec mě to nebavilo, bylo to takové... o ničem. Druhá polovina však byla o dost lepší, ale rozhodně nepředčila předchozí dva díly, ona se jim ani nevyrovnala. Proto dávám čtyři hvězdy.

xoxo1736
20.01.2021 5 z 5

Třetí díl opět parádní

Pavlína197
17.01.2021 4 z 5

První polovina knihy mě moc nebavila, měla jsem dojem, že se nic zajímavého neděje a že se opakuje to, co už známe z předchozích dílů. Druhá polovina ovšem nabrala spád a teď je mi skoro líto, že toto je poslední díl.

Ladis777
10.01.2021 2 z 5

První dva díly Prašiny se mi hodně líbily, takže jsem se těšil na třetí... No, bohužel, třetí díl nápadů a napětí prvních dvou nedosahuje. Na rozdíl od prvních dvou dílů se postavy chovají víc jak děti, spousta subtémat je nedořešená a nevysvětlená, neměl jsem problém četbu přerušit (zatímco první dva díly jsem přečetl jedním dechem). Celkové zakončení je takové uspěchané, je vidět, že se s ní autor už prostě chce rozloučit, ale konec už se na můj vkus příliš blíží červené knihovně. Zatímco v prvních dvou knihách bych autorovi věřil každou stránku, tady bych o přesvědčivosti textu si dovolil pochybovat. No, nejsem cílová skupina, vím, snad mládež potěší mnohem víc.

IreneP
05.01.2021 4 z 5

Poslední díl se mi líbil stejně jako předchozí. Nebyl tak komplikovaný a se závěrem jsem také spokojená. Kéž by takových děl bylo víc.

schedy
02.01.2021 4 z 5

Osobně mi prostě chybí dovysvětlení, jak se vlastně nakonec hlavní hrdinové dostali z podzemí a konec mi přišel trochu moc urychlený a nedotažený. Jinak jsem si 3. díl přečetla s chutí, líbila s mi nová zápletka.

mufimuf
02.01.2021 5 z 5

Kniha je zajímavá i pro dospělé. Škoda, že místa podobná Prašině mizejí.

reddwarf358
01.01.2021 4 z 5

Kvalita dolů nešla ani s třetím dílem. Konec bych chtěl jiný, ale nejsem autor ;-)

Lessana
31.12.2020 4 z 5

Bez toho, aby som prečítala jednotku a dvojku, sa mi do rúk dostala trojka. Takže pre mňa prvé stretnutie s Prašinou, jej obyvateľmi, tajomnom a záhadami.
Hoci si autor trochu pomohol pánom Foglarom (že naňho nadviazal ale znie lepšie, pravda?), dodal do príbehu o tajuplnej pražskej štvrti aj nadhodnotu. Nielenže pridal medzi chlapčenských hrdinov aj dievčenské hrdinky, ale aj pomerne zaujímavé technické aspekty. Text je vystavaný umne, so striedaním akčných scén s dialógmi, vnútornými pochodmi a opismi prostredia, postavy sú vierohodné (nielen čiernobiele, ale aj rozporuplné - napr. Jáchym), všetko je v dostatočne tajomnom opare... až do prekvapivého konca. Bola som spokojná (hoci v závere som čakala konkrétne vysvetlenie ohľadom úniku hlavných hrdinov z podzemia), a to už pár rokov nie som tzv. cieľová skupina. No a určite si trilógiu prečítam celú, nech viem, ako to všetko začalo :).

Epes
30.12.2020 4 z 5

Nemohl jsem si knihu nekoupit, ale 3. díl už vůbec nic nového nepřináší. Zase nekonečné tápání v podzemí a bloudění v ruinách. En se ještě víc chová jako pubertální fracek, avšak koneckonců je jí 14. Panu grafikovi se úplně nevyvedly některé lidské postavy, ale je jasné, že s panaromaty Prašiny už by nevystačil. Četl jsem knihy tak, jak vycházely, a tento časový odstup byl k dobru věci. Číst všechny tři díly najednou by asi mohla být nuda. Škoda, že si autor nevzal k srdci některé dobré komentáře v databáziknih - mohl se tvůrčím způsobem posunout a nezůstat u jednoho schématu. Ale rád si počkám na jeho další titul.

Netopýr_5
28.12.2020 3 z 5

Po sérii Hraničářův učeň mne 3. díl příliš nechytil a trochu jsem se ztrácel v popisech a pocitech, vzpomínkách. Proto hodnocení 3 hvězdy.

Ales04
27.12.2020 5 z 5

Konečné lehce překvapující pokračování bezva dobrodružného a napínavého příběhu z Prahy

EZ.
25.12.2020 5 z 5

Po pravdě řečeno, druhý díl Prašiny mě trochu zklamal a pevně jsem doufala, že ten třetí bude lepší. A po přečetní tohohle dílu jsem nadšená. Zajímavá zápletka (další dílo Hanuše Nápravníka), několik nečekaných zvratů... Jen si myslím, že některé postavy - např. Tonda, Dorotka a Marie - mohly dostat víc prostoru.
Mrzí mě, že tímto dílem série o tajemné pražské čtvrti končí...

Miladad
08.12.2020 5 z 5

Parádní zakončení trilogie. Rozhodně nezklamalo. Autor dokázal přidat ještě další rozměr. Bavilo mě to moc.

mySaints
06.12.2020 5 z 5

Hrozně ráda jsem se zase na Prašinu vrátila. Tenhle temný vrch za Prahou mi bude opravdu chybět. :)
Nejlépe budu vždycky hodnotit druhý díl, který je podle mě nejnapínavější a nejatmosferičtější, ale všechny knihy ode mě mají zaslouženě 5 *. Hlavně z toho důvodu, že mě vždycky odnesou do jiného světa, do jiné doby, do dětství...Díky nim nejsem pár dnů nudně dospělá, ale prožívám parádní dobrodružství.

Sahir
04.12.2020 4 z 5