Biely tesák
Jack London
Knihu Biely Tesák prečíta si s rovnakým pôžitkom mladý i starý. A každý si príde na svoje. Jeden v nej nájde hľadané dobrodružstvá, druhý myšlienkové hodnoty a duchovné osvieženie a povzbudenie. Každý však nájde v knihe kus životnej pravdy, ktorú si človek v živote tak rád dáva znovu a znovu zdôrazňovať.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1946 , Bohumil BuocikOriginální název:
White Fang, 1907
![Aneta.Lesakova Aneta.Lesakova](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Knihu jsem přečetla, a moc se mi líbila.
Sice jsem chvilkama upustila slzu ale kniha byla úžasná .
![maryska09 maryska09](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/142528/m_maryska09-2sZ.jpg?v=1561578348)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mistrovsky napsaná kniha o vývoji charakteru jednoho vlka, o tom, jak moc ho ovlivnilo prostředí a lidé se kterými se setkal. Čtenář ho může sledovat od hravého štěněte, po tažného psa, strašného rváče a nakonec věrného společníka. Každý se může dovtipit, že by celý příběh nemusel být pouze o psovi
![EvikU. EvikU.](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/177264/m_eviku.png?v=1734958588)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tak tuhle knihu jsem četla jako holka a brečela jsem na konci. Dojalo mě jak velká věrnost může být mezi člověkem a psem. A myslím si, že když se dá psovi láska, tak on ji několikanásobně vrátí.
![regulax regulax](https://www.databazeknih.cz/img/users/82_/82137/m_82137-rTg.jpg?v=1459855060)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zajímavý lidsko-zvířecí příběh, který je pro čtenáře každého věku. Možná jako dítě na mě tak nepůsobil a hůře se četl, ale dnes je to pohádka o charakteru a citlivosti živého tvora.
![KarinJotova KarinJotova](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175602/m_175602-LNT.jpg?v=1484810820)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha se mi líbila. Je například zajímavé, jak autor popisuje věci, které si Bílý tesák během svého růstu uvědomuje. :-)
![SiuxBeast SiuxBeast](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56604/m_56604-QIZ.jpg?v=1485877487)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z těch "nej" knih když jsem jako kluk rád putoval po cizích krajinách za dobrodružstvím. Nečetl jsme ji už leta, tak trošku jsem na ni zapomněl. Musím ji najít a znovu si ji přečíst :)
![Elcrysis Elcrysis](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/159815/m_159815-N8v.jpg?v=1475684193)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi líbila pro její čtivost, originálnost a pro samotnou postavu Bílého tesáka. Bylo to takové milé překvapení, které se vyklubalo z povinné četby.
Ovšem někdy mi připadalo, že se některé části -slovní spojení- nadmíru opakují. Chápu, že v knize být musí, že tam mají své místo, ale někdy mi přišly až moc stejné, ku příkladu popisy Tesákovy divokosti, nezkrotnosti a jeho touhy žít. Postavy Hezouna a Jima Halla mi připadly skoro jako přes kopírák, přesto ale knihu hodnotím velmi kladně.
![stanza stanza](https://www.databazeknih.cz/img/users/53_/5353/5353-5Ui.jpg?v=1520528200)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jsem moc ráda, že jsem knihu opět po letech objevila a s velkou chutí jí přečetla. Nádherná, dojemná, co dodat doporučuji všem.
![Nemo54 Nemo54](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/152624/m_nemo54-iPR.jpg?v=1541333846)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi zase náhodou dostala do ruky, tak jsem si ji znovu "přelousknul" , je to kniha, kterou jsem četl již několikrát, ale kterou čtu stále se stejným zájmem.
![anetaany anetaany](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/174288/m_174288-Lsr.jpg?v=1484171826)
Tato kniha se mi moc líbíla ale byli tam někdy zceny ze kterých sem byla smutná ale jinak moc dobrá kniha
![ArwenAragorn ArwenAragorn](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171246/m_arwenaragorn-hae.jpg?v=1558267111)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četla jsem poprvé jako dítě, ale ke knížce se mohu vrátit kdykoli. Krásné, dojemné, prostě Jack London jak má být.
![čtenářka4 čtenářka4](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásný příběh zajímavě napsaný z pohledu zvířete. Krásný popis přírody, zvířat a vůbec světa zvířat a lidí.
![mazlak mazlak](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48346/m_mazlak-9Vm.png?v=1569668373)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Sice tento žánr nepatří mezi mé oblíbené, ale díky čtenářské výzvě 2016 jsem si ji přečetl. Je to opravdu pěkný příběh o přátelství zvířete k člověku a naopak. Velice se mě tato kniha líbila.
![honzia honzia](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49018/m_49018-WJG.jpg?v=1480359817)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
I když mi kniha přišla občas trošku zmatená a opakující se, ale příběhem, stylem a hlavně ukazující pravdou o tvorech (lidských obzvláště) se stala dokonalou a další mnou ceněnou knihou Jacka Londona, jenž měl tak skvělý přehled o světě našich mozků. Nezbývá než doporučit :)
![alnahu alnahu](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/9310/m_alnahu.jpg?v=1726943586)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Za mě také skvělá kniha, na které
jsem vyrůstala a později i mé děti. Podle mě je vhodná pro všechny generace.
přátelství, kamarádství Aljaška zfilmováno vlci dobrodružství psí zápasy příběhy o psech člověk a zvíře dobro a zlo krutostAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
1974 | ![]() |
1988 | ![]() |
Dávam 4 hviezdičky ale nie preto, že si nezaslúžila 5 ale preto lebo táto kniha mi celkom nesadla. Ak by niekto očakával ako ja dobrodružný príbeh bude sklamaný. Ako sa spomína aj v inej recenzií je to sonda do zvieracej mysli, ktorá chce byť slobodná ale zároveň skrotená ľuďmi. Možno som na túto knihu primladý (mám 17 rokov) a potrebujem k tejto knihe ešte dospieť časom. Príbeh je ale veľmi pekný a odporúčam ju, určite sa k nej ešte za pár rokov vrátim :-)