Bílá nemoc
Karel Čapek
Základní dílo moderního českého dramatu od Karla Čapka bylo kritickou reakcí na fašizaci společnosti před druhou světovou válkou. Drama o třech aktech ve 14 obrazech. Šesté vydání.
![St.Evelin St.Evelin](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/139534/m_139534-qMS.jpg?v=1483014080)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá ukázka toho, že kdo chce moc (zde myšleno jako vojenský termín) často nemívá nic. A že zdraví je opravdu to enjcennější, co člověk má.
Kniha ubíhala rychle. Až mě mrzí, že neměla více stran a nebyla psána více jako próza. Koncept divadelní hry asi ne každému sedne.
A geniální je ten konec - prostě naráz, šlus, hotovo, definitivní. Jako smrt.
![Sylvanas Sylvanas](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/177471/m_177471-vlG.jpg?v=1485695858)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha mě příjemně překvapila. Myslela jsem si, že příběh bude nudný, ale opak byl pravdou. Jediné, co mi na ní trochu vadilo byl autorův zvláštní styl psaní, otevřený konec a to, že byla napsána formou divadelní hry. Rozhodně je ale jednou z nejlepších, co jsem četla jako povinnou četbu ve škole.
![sarekaslukova sarekaslukova](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/11980/11980.jpg?v=1381127940)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásně napsaný, četlo se to svižně a člověk se neztrácel v množství postav. Smysl toho příběhu byl taky skvělý, jediný co mě trochu vyvedlo z mého opojení nad četbou byl konec, který byl nečekaný, moc rychlý a vůbec jsem nechtěla aby to takhle dopadlo.
![Michalka98 Michalka98](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co říct? Snad jen to, že je to výborně napsaný příběh, který kritizuje lidskou touhu po moci, válce a penězích. Ukázka společnosti, která zavrhne inteligentního a vysoce morálního doktora je smutná o to víc, že v dnešní době je to pořád stejné. Karel Čapek napsal úžasné drama, které má světu co říct i dnes. Jen škoda, že v době svého vzniku nakonec nepomohlo odvrátit hrůzy druhé světové války. Kéž by se alespoň dnes lidé poučili.
![mirektrubak mirektrubak](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/120437/m_mirektrubak-uo2.png?v=1672727242)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pro mě určitě nejzajímavější Čapkova hra (nepočítám teď Ze života hmyzu, společné bratrské dílo) s nejsympatičtější Čapkovou postavou - doktorem Galénem. Možná ještě více než u jiných Čapkových her a románů je zde přesah do dnešních dní - až z toho mrazí, jak stále dokola děláme stále stejné chyby. Jak jsme pořád stejně náchylní k tomu, dělit svět na My - Oni (přičemž My jsme vždy ti dobří a Oni ti zlí). Jak je stále snadné v nás vyvolat nenávist. Jak málo pro nás znamená lidský život, pokud to není život náš. A jak snadno by se i dnes mohlo stát to, co se stalo doktoru Galénovi, tedy že když nám chce někdo pomoct, tak ho nejdřív budeme nenávidět a potom ... .
![DadaRac DadaRac](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170867/m_dancadragneel-CWu.jpg?v=1593020745)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásné dílo, které mě ihned od začátku uchvátilo... hrozně jsem se četby bála, poněvadž jsem slyšela několik názorů, ale nakonec jsem velmi ráda, že jsem si k dílu našla cestu... Opravdu vřele doporučuji
![timelady timelady](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46654/m_timelady-Tx9.jpg?v=1554366456)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kaji se, že jsem se k Bílé nemoci dostala až teď. Je až děsivé, jak je její příběh stále aktuální.
![CarolC CarolC](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44021/m_carolc-65ecc463e6d46.jpg?v=1710015588)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Velmi povedené dílo, jen mě na tom všem mrzí, že to je napsané jako divadelní hra a ne próza.
![miska98 miska98](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48986/m_miska98-P24.jpg?v=1572774922)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Opět geniální dílo z Čapkovy tvorby. Čtyři hvězdy dávám jen proto, že Bílá nemoc je divadelní hra, která podle mě už z principu nedokáže naplno využít svůj potenciál. Chyběla mi tam ona věrohodnost, které mistr dosáhl ve Válce s Mloky. Jako román by se mi Bílá nemoc nepochybně líbila daleko víc.
![Satninka Satninka](https://www.databazeknih.cz/img/users/80_/80857/m_80857-tZW.jpg?v=1491040046)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha, jen žalostně krátká. Přečteno za hodinku a četla bych dál. I přes malý počet stran však příběh říká naprosto všechno. Po dokončení jsem chvilku jen tak seděla a bylo mi smutno. Kniha je taková krásně naivní a rozuzlení tam přichází až příliš jednoduše. Je nepříjemné, když si na to člověk při čtení zvykne a potom je vypuštěn zpátky do reality, kde je takové řešení problémů nemožné.
Určitě doporučuji, nevidím jediný důvod, proč by tuhle knihu někdo neměl přečíst.
![Zlatohlávek Zlatohlávek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Po od naivní Makropulos se Čapek dostal do reálné utopie živého pre-orwellovského typu. Nevyčerpatelné téma se silným symbolismem antitotalitarismu a antimilitarismu. Poutavý jazyk, zajímavé postavy, skvělé scény. Nemohu se dočkat až uvidím nějakou inscenaci, Čapkovských je bohužel v ČR málo.
![-Pečivo- -Pečivo-](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/177425/m_177425-Kln.jpg?v=1485676405)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zatím nejlepší Čapek. Oceňuji jeho smysl pro megalomanství, kdy stejně jako u mloků a R.U.R., příběh zahrnuje celej svět a jeho možnou zkázu bílou nemocí a válkou. Bohužel mezi bílou nemocí a válkou není nebo, a tim pádem si to Čapek zase Mirko-Dušínovsky šněruje tam, kam by to čekal i slepej.
Tentokrát se nekoná happy end, když už to vypadá, že jo, tak to Čapek utne. Jako Řecko naše tažení na Euru 2004. 8/10, protože je to přeci jen zbytečně černobílý.
![Blancheerka Blancheerka](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/148934/m_blancheerka-GfO.jpg?v=1652178086)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nejsem zvyklá číst divadelní hry, takže zvyknou si na tento styl pro mě bylo trošičku náročnější. Čapek krásně vystihl pomíjivost všeho a dokonale vepsal hlavní poselství mezi řádky
![bakjo95 bakjo95](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49294/m_49294.jpeg?v=1459854934)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co je silnější - strach ze smrti nebo touha po moci?
Čapek se v geniálně vymyšleném příběhu zamýšlí na
d lidskými hodnotami a preferencemi.
Už už jsem si myslel, že to bude Happy end, ale to by Čepek nikdy neudělala, protože ví, že by dílo takového rázu zásadně ztratilo hodnotu poslání. Doporučuji - 100%
zfilmováno česká literatura divadelní hry mezilidské vztahy rozhlasové zpracování pandemie dramata dobro a zlo klasická literaturaAutorovy další knížky
1948 | ![]() |
2004 | ![]() |
2017 | ![]() |
2009 | ![]() |
2004 | ![]() |
I když myšlenka Bílé nemoci se mi velmi zamlouvá, provedení mě bohužel velmi zklamalo a kniha mě vůbec, ale vůbec nebavila, ačkoliv Čapka mám moc ráda.