Bílá nemoc
Karel Čapek
Základní dílo moderního českého dramatu od Karla Čapka bylo kritickou reakcí na fašizaci společnosti před druhou světovou válkou. Drama o třech aktech ve 14 obrazech. Šesté vydání.
Příběh, který bude aktuální v každé době. Opět mistrovské dílo, které donutí mozek o dílu/příběhu přemýšlet do hloubky.
Málo platné - takoví autoři, jako byl Čapek, se jen tak nerodí!
Mistrovsky napsané, lidské charaktery jsou popsané dokonale, každý přece známe nějakého dvorního radu, jen těch Galénů je, žel bohu, pomálu…
Tuto knihu mám v knihovně už delší dobu ale přečtení jsem odkládala a popravdě se i trochu bála že se bude hůře číst.
Pustila jsem se do ní kvůli čtenářské výzvě a velmi mně bavila, Karel Čapek píše způsobem že se člověk nemůže odtrhnout.
Na knize mně trochu děsilo jak moc zní reálně, možná je to jen dobou ve které jsem ji četla ale mněla jsem pocit jakoby kniha byla napsána dnes, je fascinující a také velice děsivé jak kniha která byla vydána v roce 1948 neskutečně zapadá do dnešní doby.
Bílou nemoc si s radostí vždycky přečtu znovu, protože je v ní tolik myšlenek, které dnešní doba zoufale potřebuje. Dr. Galén je přesně můj typ člověka. Je to jedinec, jenž chce pomáhat lidem, bojuje za mír, ale odmítá titul hrdiny. Ke všemu kniha předpovídá i slavnou koronavirovou pandemii, jelikož Čapek píše, že se v Číně skoro každý rok vynoří nová zajímavá choroba. Dříve to byly chřipky, ať už španělská, ptačí nebo prasečí, dneska bojujeme s něčím jiným. A pokud se situace nezmění, přijde z Číny nemoc další.
Vynikající počin Karla Čapka, u jehož čtení člověk nemůže a také nezůstane klidným. V této hře dává Karel Čapek zcela na srozuměnou, jaký postoj má k nesmyslnosti a krutosti válek.
Obdivuji cílevědomost a důslednost Dr Galéna. A nesnáším pseudovlastence. Troufla bych si říct: Tolik k dnešní době.
I když se mluví o tak staré knize
Poučné (bohužel ne pro všechny), nadčasové (rozhodně).
Více než doporučuji.
---
úryvek:
MARŠÁL: (...) Člověče, jste blázen – nebo takový hrdina?
DR. GALÉN: Ne, prosím, já – Hrdina jistě ne; ale já byl na vojně... jako lékař... a když jsem viděl tolik lidí umírat... tolik zdravých lidí, že ano –
MARŠÁL: Já byl také na vojně, doktore. Ale já jsem tam viděl lidi bojovat za vlast. A já jsem je přivedl zpátky jako vítěze.
DR. GALÉN: To je právě to. Já jsem viděl spíš ty, které... které jste už nepřivedl zpátky. To je ten rozdíl, pane... Vaše Excelence.
Z Číny sa do sveta šíri pandémia, na ktorú umierajú najmä ľudia 45/50 + ... Zaujímavé :)
Bílá nemoc je dielo, ktoré som si prečítala v správnom čase a rozpoložení, ale o ktorom sa nazdávam, že by sa mi páčilo aj v inom čase a rozpoložení, čo sa o mnohých dielach povedať nedá. Jednoducho – nadčasová, literárne i ľudsky veľmi dobrá klasika, o ktorej sa zrejme nedá napísať už nič nové, ale aj tak som rada, že priebežne sa k nej (nielen na tomto portáli) vyjadrí vždy niekto nový – dôkaz, že čitatelia nestrácajú záujem a vkus.
Dost silně pochybuji, že tato kniha potřebuje nějaké komentáře. Jednoduše brilatní dílo, u kterého budete přemýšlet, jestli ten Čapek neměl stroj času. U děje si na jednu stranu odpočinete, na druhou stranu ale budete trnout hrůzou. Toto dílo rozhodně do povinné literatury patří a to z hodně dobrého důvodu.
Výzva 2021 - přečteno poté, co jsem dočetl Petra a Lucii. Musel jsem si spravit chuť něčím pořádným.
Vlastně je zvláštní, že obě knihy měly jasný protiválečný podtext, ale Bílá nemoc je pro mě jasně lepší, kvalitnější, zkrátka ideální na spravení chuti...:-)
A navíc v téhle době COVIDové má ten příběh nečekaný rozměr navíc - chováním lidí, jejich reakcemi, původem nemoci atd...
(SPOILER)
Táto hra ma šokovala najmä v čase pandémie, kedy sa svetom šíri – rovnako ako v diele – choroba pochádzajúca z Číny, vážnejšie postihujúca najmä starších ľudí. Taktiež správanie viacerých postáv a prístup rodiny k celkovému dianiu sa natoľko nelíši od toho dnešného. Čapkove hry, ktoré som zatiaľ čítal, všetky zdieľali túto nadčasovú kvalitu.
Dielo je temné, vážne a vo viacerých ohľadoch desivé – od začiatku až do konca. Či už počúvame opis choroby v podaní samotných malomocných, sledujeme postoje jednotlivých postáv či priznanie si doktorovho zúfalstva pred novinárom – prípadne keď sa v závere staneme svedkami smrti hlavného hrdinu a spásy zatrateného sveta, je náročné nájsť pozitívnu pasáž prípadne humor odlišný od humoru šibeničného. Bílá nemoc však predstavuje najmä prostredie pre predostrenie iných, nie zdravotníckych názorov – hra sa idealisticky vrhá do protivojnového stanoviska a liek na vražednú a bolestivú chorobu sa stáva tovarom vhodným na vyjednávanie svetového mieru. Vojnychtivý ľud je ochotný prehliadať riziká súvisiace so šíriacou sa pandémiou, len aby sa dlho očakávaná vojna konečne odohrala a prieniesla Maršálom sľubované výsledky a nastolila správne hodnoty. Avšak, akonáhle niekoho bílá nemoce postihne, jeho postoj sa otočí a strach o vlastný život, strach z bolestivého konca, donúti prehodnotiť svoj svetonázor aj tých najzatrpknutejších. Dokonca aj samotného Maršála. Miestami tak Galénov liek poskytuje konšpiračné úvahy nad tým, či náhodou celú pandémiu nespustil pre dobro sveta on sám.
Čo sa týka tejto dejovej a myšlienkovej linky, mám isté výhrady voči naivite samotného diela, nielen hrdinského doktora Galéna. Spôsob, akým Galén pracuje, aké očakávania od sľubov „veľkých ľudí“ má, to, že nikto neskúsi ho vydierať, mučiť či raziou zanalyzovať princíp, na akom jeho liečba funguje, mi nepríde veľmi uveriteľné. Pri modernejšom spracovaní by podľa môjho názoru bolo nutné do diela zasiahnuť, prípadne ho ako naivné aj prezentovať. Cieľ však spĺňa: poučí, vyvolá strach a povie, ako nezmyselná je vojna – rovnako ako to predvedú mravce v hre Ze života hmyzu.
Jsem fanda na velkého Karla. Bílou nemoc ale řadím mezi jeho slabší díla, přestože se mnou většina lidí nebude asi souhlasit. Ale, co už...
zfilmováno divadelní hry rozhlasové zpracování pandemie dramata klasická literatura
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
4,5 hvězdičky.
Musím říct, že beru zpět své zklamání, po přečtení R.U.R. před pár lety jsem si řekla, že Čapek je přeceňován a já už se znovu spálit nenechám. Přesto jsem se rozhodla dát druhou šanci a vybrala si další drama, Bílou nemoc a udělala jsem dobře. Skvělé drama, skvělý příběh, který graduje... Kritika fašismu ještě před tím vším. Výborné. A ten konec, spadla mi brada.