Bílá nemoc
Karel Čapek
Popudem k napsání tohoto dramatu z r. 1937 byl podle autorových slov "konflikt ideálů demokracie s ideály neomezených a ctižádostivých diktatur". Jistou zemi napadla epidemie bílé nemoci. Lékař Galén proti ní vynalezl účinný lék. Lék vydá jen tehdy, když se vlády zaváží, že již nikdy nebudou válčit. Hlava státu, v němž bílá nemoc vypukla - výbojný maršál - chce dobývat svět a před ničím se nezastavuje. Bílou nemocí je napaden hlavní zbrojař země baron Krüg. Galén jej odmítá léčit, dokud nebudou splněny jeho podmínky...... celý text
Je vlastně úplně jedno, jestli vám děj už někdo odvyprávěl ve škole či jste se ho nazpaměť učili na písemku. Dialogy a myšlenky má tak silné, že vás vtáhnou, nehledě na to, pokolikáté příběh čtete či jak dalece ho předem znáte. Ultimátní pravda skryta ve státě, který sic fiktivní, přece existuje stále..
Miluji Čapka ... mou láskou se stal právě touto knihou ... člověčí, krásný lidský příběh, který dnes v chamtivé KLASOUVSKO-KALOUKOVSKÉ době nezažijete ... charakterní člověk bojující proti arogantní moci ... zůstává charakterní po celou dobu příběhu ... u knížky jsem prožívala emoce jako nikdy předtím (bylo mi 17) ... bulela jsem jak bulík obecný ... a poklidný živovočišný a hřejivý třes se mě držel ještě dlouho dlouho poté ... pokud se chcete očistit od dnešní politické špíny VŘELE DOPROČUJI!
Byla jsem na tom v divadle a až poté jsem četla knihu, takže to bylo spíš takové.. Tak asi proto 3 hvězdy :)
Poté, co mě zklamala Továrna na Absolutno a ani RUR mě nějak víc neoslovilo, jsem stále někde ve skrytu duše doufal, že Bílá nemoc bude tím dílem, přes které si najdu cestu k Čapkovi. Je to až k neuvěření, ale Bílou nemoc jsem si chtěl přečíst už od dětských let, kdy mi máma vyprávěla o oné scéně s bušením na hruď. Ten námět mě už tenkrát jako malého velice upoutal a divím se sám sobě, že jsem si hru přečetl až teď. Ale přečetl a jsem za to rád, protože je to dílo vskutku působivé a přestože vypravěčský styl Karla Čapka není úplně můj šálek kávy, Bílá nemoc je dílo na které budu určitě rád vzpomínat! Přečteno během jednoho dne a cca dvou hodin z noci dne předešlého.
Čapek mě nikdy moc nelákal, ale teď už zřejmě bude. Děj se mi líbil a nutil mě číst stále dál, abych se dozvěděla, jestli nakonec Galén dosáhne svého, jenže mě velice zarazil špatný konec této hry. Vůbec mi mě tento závěr nenapadl. Byla jsem celkem zaskočená.
Krátká, strhující kniha, která v sobě nese skryté poselství a po dočtení nechává člověka jako opařeného...
Monumentální dílo ze kterého až mrazí. Čapek je zcela právem srovnáván se světovými autory.
Pomalu bychom tu na dnešní politiky taky potřebovali něco ve stylu "Bílé nemoci". Skvěle napsané, čtivé, poučné. Co víc si přát?!
Skutečně mistrovsky napsaná divadelní hra. Stojí za přečtení a možná, že si to někdy přečtu znovu. Nikdo nebyl dokonalý. A i když to doktor Galén myslel dobře, přece jen se toho chopil ne úplně šťastným způsobem. Ale je to má nejoblíbenější postava a moc se mi líbí způsob, jakým se Doktor Galén vyjadřoval.
Konec mě skutečně šokoval, už jsem se těšil, že vše dobře dopadne (asi jsem byl trochu naivní). Nicméně symbolika v něm obsažená je poměrně jasná. Hluboké a promyšlené drama, které právem patří do povinné literatury – přečíst by si ho však měli i školou nepovinní. Opravdu stojí za to.
I když nemám ráda válečná témata, Bílou nemoc jsem přečetla dobrovolně, bez ohledu na povinnou četbu. Čapek pro mě byl a vždycky zůstane Panem Autorem.
Nevím, jedna z knížek která se mi od Čapka moc nelíbila. Je poutavá a má svůj styl. Bohužel válka nepatří k mím oblíbeným.
Čapek je nejzručnější český spisovatel, jaký kdy kráčel po naší matičce Zemi a Bílá nemoc je jeho nejlepším dílem. Je potřeba vědět více?
Malé dílo s velkým poselstvím. Pamatuju si, jak jsme tohle dílo probírali ve škole, věděla jsem jak skončí...a stejně jsem na konci musela zadržet dech. Tak silně mě ten příběh zasáhl....
zfilmováno divadelní hry rozhlasové zpracování pandemie dramata klasická literatura
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Až děsivá "přesnost" výpisu budoucnosti.
Pan Čapek je opravdu geniálním spisovatelem.