Bílé noci a jiné prózy
Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Svazek zahrnuje jednak práce z konce čtyřicátých let (tj. povídku Bílé noci, "sentimentální román" dvou ostýchavých milenců, román Nětočka Nězvanovová, pohnutý příběh dcery zkrachovaného hudebníka, příběh, v němž autor citlivě vystihl dětskou psychologii, povídku Malý hrdina, napsanou r. 1849 ve vyšetřovací vazbě) a jednak práce z konce padesátých let (tj. satirickou novelu Strýčkův sen, karikující maloměstské prostředí a zaostalost statkářské šlechty, a satirický román Ves Stěpančikovo a její obyvatelé, v němž je podán typ vesnického tyrana, pokrytce a lháře).... celý text
Dobrá, krátká kniha. Snílek se zamiluje, ale dívka si myslí, že se do ní nezamiloval, má ho za kamaráda a přemýšlí o muži, kterého před elty poznala a zamilovala se do něj, snílek je chvilku v naději, že dívku získá, ale ta nakonec odejde se svým vyvoleným. Taky v tom vidíte přítomnost a realitu? Kdo by takovýto příběh neznal z vlastní zkušenosti, viďte.
"Nastěnku chci za ženu." Kdyby to hlavní hrdina řekl dříve a pohádkový příběh měl i pohádkový konec, nechá se jistě mluvit o romantismu, ale tohle je realistické dílo, jak se patří.
Úplně první kniha co jsem od Dostojevského četla, zapůsobila na mě natolik že se na ní velice ráda vracím.
Prešiel len krátky čas čo som si túto tenučkú knihu prečítala, ale mám nutkanie sa do nej zase pustit.Proste nádherné, dojemné,milé a zároven aj smutné.
Bílé noci nebyla úplně nejlepší kniha jakou jsem přečetla, ale popis "snílkovství" byl nejlepší jaký jsem doposud četla.
Bílé noci mi přišly maličko nedotažené do konce v tom smyslu, že na můj vkus bylo až příliš dlouho ticho před bouří a až pak se události daly do pohybu. Pochopitelně však Dostojevskému skláním poklonu za to, jak se psychologicky vyznamenal, jak už je o něm známo.
19. století romantismus ruská literatura rozhlasové zpracování
2004 | Zločin a trest |
2004 | Bratři Karamazovi |
2008 | Běsi |
1958 | Bílé noci |
2020 | Idiot |
Tento krátký, romantický a citlivě napsaný příběh mladého muže, který se zamiluje do dívky při náhodném setkání na ulici Vás přenese do atmosféry Peterburgu 19. století. Láska není nakonec naplněna, což je typické pro období romantismu. Nejvíc oceňuji nevinnost, se kterou dva mladí lidé vnímají své city a svět kolem sebe.