Billy Summers

Billy Summers
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533038/bmid_billy-summers-65ddc7b231113.jpg 4 819 819

Udělá jen poslední pif paf a vypaří se jako Houdini. Vystačí si ale s maskou, díky níž zatím osudu unikal? Už je to vážně naposled, protože si chce dopřát důchod s milionem na zapikolovaném kontě. Billyho Summerse přestalo naplňovat zaměstnání nájemného snipera, byť odpravoval výhradně nejpodlejší lumpy. I při poslední zakázce, podle níž má v nudné díře na Středozápadě skoncovat se zabijákem, jehož výpovědi před místním soudem se mafie ukrutně bojí, se tenhle veterán z války v Zálivu na zásah jaksepatří připraví a nic neponechá náhodě. A jako pokaždé si taky nasadí masku přitroublého mamlase, který lehce splyne s okolím, ačkoli ve skutečnosti má pořádně za ušima, je ukázkově sečtělý a usebraný jako zenový mnich. Přesněji řečeno mnich s pěkně uleželým posttraumatickým syndromem. Jenže v den D se cosi zvrtne a plány jdou nadobro šejdrem, když mu osud předhodí do cesty Alici… Morální thriller amerického krále hororu na téma vykoupení spájí kriminalistický bystrozrak Émila Zoly s etikou dalšího francouzského klasika. Každý je přece podle Saint-Exupéryho zodpovědný za to, co k sobě připoutá. „Nesporný mistr hororového žánru, přesouvající se tvorbou do říše noirových thrillerů, svou novinkou dokládá, že nás dokáže překvapit a ohromit i po všech těch desetiletích.“ – Esquire... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Billy Summers, 2021

SONP
19.08.2022 5 z 5

Skvělé to bylo! Až se trochu stydím, že téměř cokoliv, co má na sobě napsáno Stephen King (i kdyby to byla krabička od olejovek) snad ode mne dostane pět hvězd. Jenomže je to prostě tak! Námět, který by vám na obálce knihy připadal fakt přitažený za vlasy (cože? sečtělý introvertní nájemný vrah s jemnou povahou?) dokáže King zpracovat tak, že kniha je prakticky neodložitelná... Ano, jsem taky v týmu "první půlka", ale ani válečné vzpomínky ani závěrečná road movie/vendetta žádnou hvězdu neodebere, možná tak maximálně tři procentní body. Takže 97%!

jonas4731
11.08.2022 4 z 5

King je zpět! Chytlavé čtení, v němž nechybělo napětí, atmosféra emoce. Něco možná předvídatelné, něco vůbec. Pomrknutí na jiný svůj román je už taková jeho klasika. Škoda že to muselo skončit. 85 %

Dejnau
10.08.2022 4 z 5

Billy.. To je srdcař, milý soused, kolega z kanclu, zachránce spravedlnosti, atd. Zuřivě jsem četla jednu stránku za druhou. Bohužel pak přišlo válečné povídání, které mě nutilo jej prostě nečíst a přeskakovat. U konce knihy jsem stále doufala, že se Billy ukáže s vysvětlením u sousedů v Midwoodu nebo jak si kvete Dafne s Walterem:) Za mě by klidně stačilo 300 stran, a proto hvězda dolů.. Velmi chválím zmínku na hotel O. v Coloradu.

heavy66
03.08.2022 5 z 5

Romantický příběh literárně nadaného nájemného střelce, s lekcemi z gramatiky? Nenapsat to Stephen King, ani to neotevřu! Ale takhle, co můžu dělat, od Kinga rád přečtu i návod k vysavači!
Kdysi jsem držel palce Forsythovu Šakalovi, teď zase Billy Summersovi. Špatného hrdinu si oblíbíte, pokud vám to váš oblíbený spisovatel podsune. Ale to je přece od něj obyčejná sprostá manipulace! ....
Ano, prosím, přeji si být manipulován!

changaj
02.08.2022 4 z 5

Docela inteligentní oddychovka na léto...První půlka knížky nemá chybu a postava Billyho je prostě od hlavy po paty povedená, stejně jako jeho příběh(y). Vykonáním "poslední prácičky" a následným příchodem Alice na scénu se story láme a nastává taková trochu hořkosladká pohádka. Bohužel její postava mi připadne ve svém chování hodně nelogická a pro mě nepochopitelná. Zprůměrováno na 4 hvězdy.

ondra295
01.08.2022 5 z 5

Kingovi se tahle novinka skutečně povedla a dokázal vyčarovat asi nejvíce netypickou kladnou postavu, kterou jsem kdy viděl. Billyho nejde nemít rád, protože ačkoliv normami společnosti jeho jednání samozřejmě správně není, uvnitř tak nějak cítíme, že to všechno myslí dobře a fandíme mu. Kniha se láme ve své polovině - tím nechci říct, že by první byla horší nebo lepší než druhá, spíš jde o úplně rozdílné knihy. V první polovině Billy plánuje, připravuje a žije normální život, druhá je daleko více akční, přidává se Alice a sledujeme jejich putování po Státech. Líbily se mi obě a to moc. King umí kombinovat věci, které se k sobě zdánlivě nehodí a pořád zůstává autorem, kterého stojí za to sledovat.

Celaena_S
31.07.2022 5 z 5

Boží...tohle se autorovi povedlo, Billyho jsem si zamilovala.

nadali
30.07.2022 4 z 5

Kniha je jemná a delikátní. Za pár dní přečtená. Od poloviny do konce nešlo přestat číst.
Čas ubíhá jako v mašince Ššš-šš. Snad ještě budeme mít co číst.
Říkám díky.
A nechť jsou tvé dny dlouhé a noci příjemné, sai.
A tu jednu hvězdu jsem ubrala za ten konec, i když se dal očekávat :)

january
29.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Vzhledem k rozporuplným hodnocením první vs. druhá polovina knihy hlásím, že jsem tým “první půlka”.

Do poloviny knihy mi to přišlo lowkey genius. Stephen King mě opět dohnal k lásce k problémové postavě a zpochybnění mého morálního kompasu. Hrozně mě bavilo všechno to plánování, myšlenkové pochody, převleky, prostředí. Druhá půlka knihy mi přišla jako feel good pohádka. Pořád jsem si říkala, proč mi není Alice nijak zvlášt sympatická a tak nějak si myslím, že byla prostě ne uplně dobře napsaná. Happy end, kdy potřebovala k tomu, aby mohla vzít konečně život do vlastních rukou, tj. studovat, dolary od nájemného vraha mi přišel napůl trapný, napůl nehezká vizitka Ameriky a placeného školného; zajímalo by mě, zda na to King takto myslel.

Je to pořád dobré čtení, jen bych si radši početla o vlku samotáři, popřípadě nějaké opravdu silné ženské postavě jako jeho parťačce.

PS Kingovi leží republikáni hodně v žaludku (a je to dobře).

evickakyticka
29.07.2022 4 z 5

Ale jo, líbila se. Miluji ty popisy, ve kterých se hned ocitám za velkou louží. Billy byl sympaťák, i když nebyl typicky kladná postava. Trochu mě zarazilo, že si Stephen vybral jako parťačku Alici. To by se všem nemuselo líbit. Já se ale nechala příběhem nést a moc jsem nad tím nepřemýšlela. Hodnocení mezi 3 a 4.

Vampucha
27.07.2022 3 z 5

Billy Summers je zajímavý příběh, osobně bych brala kdyby měla knížka tak o 100 stran méně. Ke konci už jsem s tím dost bojovala a přišlo mi to zbytečně natažené.
První půlku jsem celkem hltala a příběh nájemného odstřelovače mě hodně bavil vč. té linky kdy Billy píše knihu a vlastně se dozvíme více o něm samotném. No a to bylo asi všechno, chápu záměr, ale prostě ta druhá půlka knihy mi moc nesedla.
Na můj vkus je celý příběh dost pomalý, ale postupně se odhalují detaily, které příběh hezky spojují.
Kdo má rád pomalé psycho thrillery bez haldy mrtvol, možná by mohl být spokojený. Billy je neskutečný sympaťák a musí si získat snad každého. I některé další postavy, které nemají v knize tolik prostoru, jsou skvělé a příběh díky nim dostává trošku spád.
Ale je to klasický King, ten jeho styl se prostě nezapře :D

radus
26.07.2022

Nikdy nevím, jak to ten King dělá, že dokáže čtenáře strhnout, i když se někdy téma zdá obyčejné. Ale King je vždy originální, takže jsem se opět nechala strhnout a hltala stránku za stránkou.

kolacky
25.07.2022 5 z 5

N-a-p-ř-e-d s-e t-o strašně vleče... a pak prásk a jsme v háji.
Vynikající příběh - příběhy. Přítomnost, minulost, válečná a příšerná co do dětských Billyho vzpomínek. Fantastická část o sžívání se se sousedy - před "akcí". Skvělá Alice, skvělý Bucky.
Nádherné pasáže s Vyhlídkou a obrazem.
Konec..? Vyberte si.

3nitka
24.07.2022 5 z 5

Teda. Zasa jedna literárna postava, do ktorej som sa zamilovala. :-)
Kniha skvelá.

Anushka1
21.07.2022 4 z 5

Novinka od Kinga, která vyšla letos na jaře, opět dokazuje, že král je stále ve formě. Příběh o muži, který si z minulosti nese nehezké vzpomínky a zároveň je nájemným vrahem. Ovšem tady pozor, zabíjí pouze špatné lidi. Billy se rozhodne, že zabíjení už má dost a tak vezme poslední kšeft, který mu zajistí hezký důchod. Ale tentokrát nejde všechno hladce. A vše se pokazí úplně, když mu osud přivede do cesty mladou dívku, kterou najde polomrtvou před svým bytem.

Billy Summers je dílko, které má klasický pomalý rozjezd. Prvních 150 stránek je v podstatě předehra k tomu hlavnímu, co následuje po výstřelu z pušky ze čtvrtého patra Gerard Tower. Pak už je to rychlá jízda (doslova), která vás vtáhne a nepustí. Jo a King si tu opět neodpustil easter egg na nějaké své předchozí dílo. Tady je to Osvícení a hotel Overlook (Vyhlídka).

cube6
21.07.2022 3 z 5

Ani nevím proč, ale tohle mi úplně nesedlo. Možná jsem byl ve špatném rozpoložení... nevím. Námět má všechny předpoklady, pro to, abych byl z knihy nadšen, ale nestalo se.

Hodnocení : 6/10

hanina.k
20.07.2022 5 z 5

Tak tohle byla teda jízda! Billy Summers, nájemný zabiják a jeden z nejlepších ostřelovačů ever! Chce s prací seknout, má ale ještě jeden kšeft, který se zavázal splnit, ale má jednu podmínku, zabíjí jen špatné lidi, jak tohle dopadne?
Kniha plná napětí, nečekaných zvratů, která se čte úplně sama a zase to je o něco jiný King, než ho znám z předchozích knih. Z tohoto příběhu jsem naprosto nadšená, neotřelé a originální!

magnolia
17.07.2022 3 z 5

Já to věděla, že další knížka, přečtená po posledním Galbraithovi, to bude mít těžké. A přesně to se stalo. A nebo to nebyl "kousek" tak úplně pro mne, i když některé části byly dobře napsané, nejen ty napínavé. Válečné vzpomínky jsem později i přeskakovala.

vosje
16.07.2022 5 z 5

Nájemný zabiják, s pověstí nejlepšího ve své branži, přijme před svým plánovaným odchodem do důchodu poslední zakázku, která se jeví jako velmi dobře placená... Jak už to tak u tohoto autora bývá, napínavé je to až do konce a nic se nedá předvídat. Četla jsem to se stejným zaujetím od začátku až do konce.

faba
14.07.2022 3 z 5

Váhal jsem mezi *** nebo ****.
Můj oblíbený autor (mám ho v oblíbených) a vyšla nová kniha. Co asi tak můžu udělat? Koupit si ji a hned ji začít číst. A ještě takové recenze. Pozor!!!
Začátek skvělý za pět (*****). Prostředek se nějak vlekl a ne a ne se s tím ztotožnit. Něco mi tam vadilo... Tempo? Jako bych se nudil? (**1/2)
Ale konec (dva konce), to už byl King v plné síle. Konec opět za pět.
Takže nakonec za ***.
p.s.: Chyběl mi Králův doslov (ty mám rád). Byl tam, ale slaboučký.