Bílý tesák
Jack London
Již více než sto let provází malé i velké čtenáře příběh Bílého tesáka, psa, v jehož žilách koluje i vlčí krev. Se zatajeným dechem sledujeme na stránkách knihy jeho osud: od prvních krůčků až po tvrdé zápasy dospělého psího samotáře. Boj o život v ledových pustinách Aljašky, hledání té pravé lidské smečky, úzkost i slzy dojetí – to všechno jsou přísady, které z Jacka Londona dělají mistra knih odvahy a dobrodružství.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1949 , PráceOriginální název:
White Fang, 1907
![Selve Selve](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/263486/m_selve-65a4133710174.jpg?v=1705251639)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem sice četl před mnoha lety, ale neskutečně mě bavila. Příběh o týkající se věrnosti zvířete k člověku je dojemný. Rád si knihu připomenu a uvidíme, jak mne osloví po delší době. Každopádně vřele doporučuji ;)
![VeruMalfoy VeruMalfoy](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/336228/m_verumalfoy-HGU.jpg?v=1606385471)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherný příběh věrnosti zvířete k člověku, za každé situace, ať už špatné či dobré. A krásně to ukazuje, že za naši dobrotu a lásku pro nás náš mazlíček udělá vše, co nám jen na očích uvidí. Když tedy někdy vidíme špatné zacházení se zvířetem, musíme vždy zakročit, protože i to má duši a srdce, jež se nám poté odvděčí.
![Johana Johana](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/2603/johana-bS1.png?v=1609464791)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tohle jsem kdysi dávno nedočetla - a ani teď. Jak tam Šedý Bobr pejska brutálně mlátí - kdysi jsem u toho odpadla a pak jsem na to zapomenula, abych teď odpadla znovu.
Jinak pana Londona má ráda, Tulák po hvězdách a Žízeň po životě jsou mezi mými nejoblíbenějšími knihami.
![Pejuška Pejuška](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/205162/m_pejuska-zil.jpg?v=1577359047)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Wow, ke knížce jsem se dostala náhodou, když jsem byla nemocná. Napřed jsem poslouchala mluvené slovo, které mě motivovalo si knihu přečíst. Jedním slovem nádhera! Děj mě neskutečně vtáhl a nechtěl pustit, moc mě kniha bavila. Myšlení Tesáka, člověka a příroda. Neskutečné a vřele doporučuju.
![Janek Janek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Možná už jsem na tuhle nejklasičtější klasiku moc stará, možná jsem si na ni měla udělat víc času. Nějak mi to nesedlo.
![kikidok kikidok](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh fyzickém i psychickém vývoji smíšence vlka a psa, který si s nikým nerozumí a stejně ať někdy šťastně a někdy nešťastně žije svůj život. Od knihy jsem čekala pohádku a dostala jsem surový a velmi emotivní a poučný příběh, vyprávěný z pohledu vypravěče. Hodně poučných a velmi emotivních scén. Příběh o tom, jak těžké ale zdaleka ne nemožné je nechat se zkazit a znocu napravit. O tom, že láska není to stejně jako věrnost. O tom, jak se kdokoliv může snadno stát závislý na někom, koho ve skutečnosti nepotřebuje. Příběh k zamyšlení, zahřátí u srdce i na rozpoutání hněvu. Bylo tam prostě všechno. Bravo!
![Zakon_smecky Zakon_smecky](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/320800/m_zakon-smecky-J2o.jpg?v=1595588948)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Chtěla bych mít taky svého Bílého Tesáka, kterého bych ochočila. On by byl mým nejlepším kamarádem :)
![kokrokr kokrokr](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ano, Bílý tesák není člověk a nemůže jako člověk vnímat a cítit. Nechápu, co některým čtenářkám na tomto tvrzení vadí. Realita je ta, že Bílý tesák je divoká šelma, která při lovu zabijí, trhá zkrvavené syrové maso a hltá ještě teplé vnitřnosti ze svého úlovku. Tohle není domácí mazlík, co baští granule a psí konzervy. Tesák je nebezpečné zvíře, tvor reagující instinktivně a pokud je ohrožen zaútočí nebo uteče a je schopen zabít i člověka. Selekce je v přírodě neúprosná a pro šelmy platí zabij nebo pojdi hlady. Sám jsem četl tento dobrodružný román z drsného severu poprvé jako školák. Doufám, že i dnes školáky zaujme kouzlo romantického příběhu o Bílém tesákovi. Je třeba si občas přiznat, že civilizace okolo nás má slabou slupku a skutečný svět přírody je krutý a nelítostně pragmatický.
![georginaa georginaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19133/georginaa-FTk.png?v=1657799882)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jako holka jsem četla hodně knih z knihovničky mých bratrů. Ani tento příběh se mi nevyhnul. Vniknutí do myšlení zvířat je odvážné a nemyslitelné, ale náznaky se dá předurčit jejich chování a přizpůsobit situaci. Bílý Tesák je velmi poutavý příběh a zanechá vzpomínku.
![Karina_ Karina_](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/226169/m_karina-QwW.jpg?v=1564323084)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Knihu jsem začala číst spíše z takové té povinnosti, je to přeci jen uznávaná klasika. Děj byl velmi krásný a některé momenty pro mě byly velmi dojemné, knihu jsem ovšem četla velmi dlouho a nemohla jsem se do knihy začíst, několikrát jsem se bohužel dokonce přistihla, jak jen slepě čtu, bez vnímání děje. Pointa a příběh určitě promyšlený a velmi krásný, ale styl psaní autora mi spíše nesedl, troufám si říct, že podle mého názoru je kniha zbytečně dlouho bez náhlých zvratů. Jsem ovšem tak trochu zkažená fantasy a sci-fi tvorbou, která se Bílému tesáku ani trochu nepodobá.
![Roscata Roscata](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/142677/m_roscata-Ada.jpg?v=1683113492)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Bílého tesáka jsem v dětství nečetla, po přečtení jsem za to ráda, a tak pořád nemůžu pochopit jak to může být něčí oblíbená kniha. Vadilo mi s jakou krutostí všechny lidské postavy vystupovali, a to i ty které nám byli představeny jako kladné. Skřípala jsem zuby, když autor neustále opakoval, že Bílý tesák není člověk a nemůže vnímat/cítit/prožívat stejné pocity jako člověk. Opravdu se mi to nečetlo dobře, a vůbec si nemyslím že tohle je dobrá kniha pro děti. Dočetla jsem jen proto, že mě zajímal osud Tesáka a jsem ráda že nakonec našel aspoň kousek štěstí.
IG: zrzi_cte
![verka5083 verka5083](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/237295/m_verka5083-653cb056dedbd.jpg?v=1698476120)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tuhle knihu jsem měla původně číst už v sedmé třídě na ZŠ. Ale jako každý žák jsem povinnou četbu neměla ráda. Po takové dobře mi to nedalo a řekla jsem si, že si knihu musím už přečíst. A jsem ráda, že jsem to udělala. Kniha je tak krásně napsaná a má tak úžasný dej, který Vás pohladí po duši, že mi až bylo líto, že jsem na konci knihy. Život tesaka jsem litovala s přála jsem si, aby byl aspoň na chvíli šťastný, což se mi nakonec splnilo. Knihu určitě doporučuji a věřím, že jsem si knihu ne přečetla naposledy.
![draka draka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zase ten Klub mladých čtenářů. Ještě na ZŠ jsem si v něm, za nemalého pochopení svých rodičů, pořídil spoustu krásných knih. Tato je jedna z nich. Se slzami v očích jsem četl strhujícího závěr příběhu. Jedna k tisíci, tak zněla optimistická předpověď k záchraně těžce zraněného Bílého Tesáka. Vyrůstal jsem od plen v přítomnosti nejlepších přátel člověka, a to přetrvalo dodnes.
![hroneczek hroneczek](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/118911/m_hroneczek-FKt.png?v=1614026050)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Útlá kniha, která ale přinese spoustu napětí i úsměvu na tváři. Ten, kdo má doma psího přítele, se do života Tesáka vžije ještě více. Krásná kniha jak pro děti, tak pro dospělé.
![Ashi Ashi](https://www.databazeknih.cz/img/users/99_/99048/m_99048-lkj.jpg?v=1459855076)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z mála "povinných" četeb", které jsem četla. Krásný příběh, dobře popsaný, úryvek v čitance mě donutil přečíst celou knihu.
![Monika1717 Monika1717](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/269399/m_monika1717-BL9.jpg?v=1594550911)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
J. London mě fascinoval nejen svou tvorbou,ale hlavně životem dobrodruha a zlatokopa. Bílý tesák mi tak trochu jeho život připomíná - pes, který si prožije své než najde místo, kam skutečně patří. I když nesnáším knihy, ve kterých se ubližuje dětem a zvířatům, příběh napůl vlka a psa mi učaroval. Četla jsem ji několikrát a ráda se k ní za dlouhých zimních večerů vracím.
![pismenkovyJoe pismenkovyJoe](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/179968/m_pismenkovyjoe-3HS.png?v=1561846939)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jack London napsal i napínavější dobrodružné příběhy, Bílý Tesák je ale jeden z nejsilnějších a přesto že jsem tento příběh četl poprvé až teď v dospělosti, tak mě jeho děj vtáhnul do sebe jako malého kluka.
přátelství, kamarádství Aljaška zfilmováno vlci dobrodružství psí zápasy příběhy o psech člověk a zvíře dobro a zlo krutostAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
1974 | ![]() |
1988 | ![]() |
Bohužiaľ, nedočítané. Ale potenciál táto kniha určite má, len škoda, že je tam príliš veľa opisov a dosť nudných pasáží.