Biomanželka
Michal Viewegh
![Biomanželka Biomanželka](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502443/biomanzelka-oaf-502443.png?v=1663787696)
Biomanželka série
1. díl >
Autor, který se po celý čas svého vyprávění netají tím, že napsaný příběh je inspirován jeho osobou, se rozhodl za pomoci humoru a místy až kruté ironie popsat nový životní styl "eko-bio" ženy. (v Městské knihovně Praha 2. elektronické vydání)
![Fcelicka_maja Fcelicka_maja](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zase krize, zase rodina, zase problémy. Jak to ten chlap asi vyřeší? Občas jsem se zasmála, námět mě už vysiluje, nejhorší je, že se od doby před 20 lety přemnožily.
![Kendykenndy Kendykenndy](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/256890/m_kendykenndy-qq1.jpg?v=1544046057)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Na audiotéce to má štítek "Humor, satira a komedie". Tak to prosím ne-e. Je to solidní depka a je to neskutečně reálné.
![Hani77 Hani77](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Váhala jsem mezi 3 a 4*, protože jsem docela soucítila s manželem a některé jeho postřehy byly docela trefné. Pro mě jedna z lepších Vieweghových knih. Akorát mě zklamalo, že to vlastně nemělo žádnou pointu.
![p.stranska p.stranska](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27001/27001.jpg?v=1381127968)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Narozdíl od většiny tady, já se pobavila. S nepřehlédnutelnou ironií autor popisuje to, co se děje ve většině dlouhodobých vztahů... ženy si život a vše, co s ním souvisí, představují naprosto odlišně od mužů. Muži nerozumí ženám, ženy nerozumí mužům, přesto spolu dokážou žít a mnohdy jeden druhého i milovat. Ano, kniha není žádné veledilo, ale tak nízké hodnocení si podle mě nezaslouží.
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Další z exkurzů do života MV. Docela chápu jeho rozčarování nad původně úžasnou manželkou, která, docílivší hmotných statků, proměnila se v eko-bio-ženu a již svého narcistického manžela tak nějak nepotřebovala. Nicméně, jako literatura mne autorův životní omyl zas tak moc nenadchl a vydržela jsem do konce jen proto, že jsem aktuálně neměla při domácích pracech nic jiného k poslechu.
Takže tak.
Jo, mimochodem, biožena byla původně knihovnicí, takže se to nečekaně hodí i do ČV.
![bazdobrknih bazdobrknih](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/449390/m_bazdobrknih-6596a792d7e06.jpg?v=1704372114)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Koupeno z druhe ruky...a treti predano rychle dal. Dilo ponekud slabší a jaksi bolestinske. Ostatni knihy pana Michala jsou lepsi. Tohle zkratka nesedlo...
![freejazz freejazz](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/187291/m_freejazz-7xv.jpg?v=1540884794)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
krivé zrkadlo nastavené něcistom a pestovateľom všetkých ezotupostí, ktorými je doslova zaprasená celá česká spoločnosť. mať doma niečo také, tak sa sťahujem na mesiac, nie, na Mesiac:)
ale dobrý fór - pestovanie ezokultúry ako základný životný program unudenej manželky dobre zarábajúceho muža.
![SSTknihy SSTknihy](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/125411/m_sstknihy-1hh.jpg?v=1540838357)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
O fous lepší než následné pokračování Biomanžel, rozhodně méně ufňukané, ale i tak se celým příběhem line bolestínsky uražené ego a snaha vypořádat se rádoby vtipnou formou se zhrzenými ideály a se ztrátou představy o dokonalé manželce. Nebavil mě ani styl vyprávění, ani příběh, ani postavy. Omlouvám se všem příznivcům, ale nic dalšího od pana Viewegha už fakt číst nebudu.
![Lele61 Lele61](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/167526/m_lele61-1Yy.png?v=1681903256)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Bohužel úplně nejslabší román od Viewegha. Zdaleka nedosahuje kvalit jeho ostatní tvorby. Tato kniha mě prostě vůbec neoslovila.
![Zelený.úval Zelený.úval](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160228/m_zeleny-uval-4np.jpg?v=1620426940)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha se kupodivu dobře četla, ale jinak moc nevím, co si o ní mám myslet. Někdy mi bylo Mojmíra až líto a v některých situacích se zase spíš kloním k Hedvice.
![norrasun norrasun](https://www.databazeknih.cz/img/users/86_/86088/m_norrasun-JxG.jpg?v=1692258716)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
No. Každému v životě se něco děje, jen ne všichni to umíme takhle pěkně knižně zúročit jako tuhle pan spisovatel. Já jsem se solidně pobavila, s hodnocením u mě panuje shoda s DominouCZ včetně těch mykóz. Třešničkou pro mě byly v knize zmíněné mé milované Hnusle, kde opilý Mistr porůznu vegetoval. Takže s klidem dávám pět vaginálních čípků..
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
četení nešlo moc rychle ale v zásadě to nebyla špatná kniiha, ovšem chápu, že ne pro každého...
![Aranel15 Aranel15](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160121/m_aranel15-bas.jpg?v=1600153250)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Styl humoru nebyl úplně mým šálkem kávy a pořád si myslím, že kdyby se Hedvika po mateřské normálně vrátila do práce, nevymýšlela by blbosti
![IvikaS IvikaS](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/185726/m_ivikas-ZfZ.jpg?v=1540928216)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha názorně ukazuje, že mnoho problémů vznikne když se lidé mají příliš dobře. Jsou zdraví a bohatí a nemusí každý den ráno vstávat do práce tak co jim zbývá jiného než se babrat v nesmyslech.
![Romalu Romalu](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Nic proti panu Vieweghovi, ale já moc nerozumím tomu, jak může být nejčtenějším spisovatelem v Česku. Humor mi moc nesedí, ke stylu vyjadřování hlavního hrdiny cítím nesympatie.
![Aleh Aleh](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/133202/m_aleh-9aT.jpg?v=1585312041)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nesouhlasím s tím, že je tato kniha prezentována jako humoristický román. Jsem zvyklá u Michala Viewegha na to, že své čtenáře pouští do svého soukromí až příliš často, ale na můj vkus popisuje některé události a vyjadřuje se k různým situacím. které by nám čtenářům mohly být možná jen okrajově sděleny nebo i zcela utajeny. je to samozřejmě otázka vkusu samotného autora i nás čtenářů. Rozhodně, ale tento příběh nebude patřit k těm, které bych si s chutí znovu po čase přečetla. Je mi to líto, ale je to tak.
2002 | ![]() |
2006 | ![]() |
2010 | ![]() |
1994 | ![]() |
2011 | ![]() |
Je to smutný ale vůbec jsem si nepočet