Bird box
Josh Malerman
Děsivé postapokalyptické drama a zoufalý pokus o útěk do bezpečí. Venku číhá něco děsivého... Nikdo neví kdo, nebo co, to je a odkud se to vzalo. Záhadné bytosti manipulující mysl každého, kdo se na ně podívá, jsou nevysvětlitelnou hrozbou, která pustoší celý svět. Malorie žije v opuštěném domě nedaleko řeky a už dlouho sní o útěku na místo, kde by mohla být ona i její děti v bezpečí. Cesta, která ji čeká, však bude děsivá: 20 mil po řece na člunu se zavázanýma očima. Vystrašená, ale odhodlaná Malorie se musí spoléhat na své instinkty, aby její rodina přežila. Od smrti je totiž dělí jediná špatná volba. Birdbox je napínavý a emotivní thriller, od kterého se nebudete moct odtrhnout a který vás donutí přemýšlet o tom, jak daleko jsme ochotni zajít, abychom ochránili ty, které milujeme. Tento nervy drásající bestseller se v roce 2018 stal předlohou pro jeden z nejúspěšnějších filmů z produkce Netflixu se Sandrou Bullock v hlavní roli (V pasti). V červenci 2023 uvádí Netflix volné pokračování nazvané Bird Box Barcelona (V pasti: Barcelona).... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2023 , KanopaOriginální název:
Bird Box, 2014
Naprosto super příběh, s radostí si přečtu druhý díl. Utíkat a nevědět před čím je naprosto bezvadný námět.
Ke konci jsem si vzpomněla na knihu Hostitel, viděla jsem tam jistou podobnost.
Myšlenka s nepřítelem, na kterého se nesmíte nikdy podívat, byla fakt dobrá, jen jsem si musela chvíli zvykat na poněkud strohý styl psaní, který tomu ale ve finále opravdu pasoval.
Přečteno za vikend, napětí se pomalu stupnovalo až nešlo knihu odložit, i když se dal zaver ocekavat. Styl psani mi vyhovoval, naopak to dle meho presne vyjadrovalo pocity Malorie a to, co se ji odehrava v hlave. Presne takto totiz mozek ve stresu funguje. Prestoze chapu, ze deti musely byt vycviceny dobre, tak ma za prilisnou prisnost Malorie bodik sympatie dolu:-)
Byla jsem na to hodně zvědavá, ale kniha mě až tak moc v napětí nedržela, asi to bylo i tou psanou formou, která mi moc nesedla:-(
Ale jdu na Malorie, nebotˇse chci dozvědět, a doufám, že dozvím, co jsou ti tvorové zač:-)
Po dlouhé době kniha, která dokázala po všech těch klišé provařených konceptech zaujmout. Josh Malerman dostal skvělý nápad; vymyslet originální příběh a přizpůsobit jeho jedinečnost k vlastnímu stylu psaní. Kniha se odehrává především "za zavřenýma očima", takže se autor nemusí nijak zvlášť crcat s podrobnými popisy - o ně tu v zásadě nejde, tématem je nezaměnitelná hrůza z neznámého (asi nejsilnější ze všech lidských strachů). Děj tak rychle odsýpá, je svižný, napínavý, zajímavý, a to způsobem, že čtenář se chce dozvědět víc a víc a těžko se mu kniha odkládá. Vše postupně graduje do strhujícího finále. Tahle kniha je skutečně sui generis v hororovém žánru. Ano, daly by se textu vytknout jeho zkratkovitost a vágní popis, ale k ústřednímu tématu knihy, kdy se hlavní hrdinové musí s nebezpečím popasovat se zakrytýma očima, by se to ani nehodilo.
Něco tak hrůzu nahánějícího jsem snad ještě nečetla. Nejedná se totiž o žánr, kterému holduji. Také jsem neviděla film, takže jsem neměla tušení, co mě čeká. I proto mě příběh překvapil a místy mi bylo nepříjemno, úzko a nevolno. Vlastně po celou dobu čtení mi nebylo zrovna hej. Tak moc jsem se ponořila do děje. Během dvou dní jsem knihu přečetla a rovnou jdu pokračovat čtením Malorie.
Tajemný příběh se četl dobře, ale ... na konci jsem si připadala trochu ošizená. Čekala jsem nějaké to wau a ono nic. Nicméně pokud přijdu k druhému dílu, tak si ho přečtu. Už jen proto, aby mi vyplnil bílá místa.
Postapokalyptické knihy, nebo filmy nejsou úplně můj šálek kávy. Tady jsem se nechala zlomit kamarádkou a knihu si na její doporučení přečetla. Rozhodně toho nelituji.
Víc jak poutavě dokáže autor už na prvních stránkách, vybičovat čtenářovu zvědavost a pustit fantazii na plné obrátky... ,,Kdo, nebo co, číhá tam venku...?" A jak velké jsou šance Malorie, aby sebe a své děti ochránila a odvezla je do bezpečí...?! Střídání se dvou časových rovin v příběhu, byl určitě dobrý nápad. Tím se pocit napětí, strachu, ale i odhodlání..., víc a víc umocňuje.
Nakonec jsem byla s knihou velice spokojená...
Celkem dobré, chvílemi až mrazivé čtení. Tedy až na ten přítomný čas, ve kterém je kniha psaná. A úplně nejhorší věc - tisíce nesmyslných čárek ve větách, kam čárky vůbec nepatří.
Sice jsme se nedozvěděli, co celou apokalypsu způsobilo, ale slušné hodnocení si podle mě kniha zaslouží. Třeba se něco bližšího dozvíme v druhém dílu.
Celkem super kniha, výborně napsaná. Na mě ale až moc depresivní, proto jen 3 hvězdy. Ale to je asi záměr autora, působit depresivně, takže vlastně účel to splnilo :) předposlední kapitola je musím říct ale teda fakt jízda, klobouk dolů. To jsem snad ještě v žádné knize nezažil. Stojí za to se prokousat tou slepotou a depresí až do konce :)
Zajímavý nápad na napínavý příběh. Jelikož jsem neviděla film, tak jsem zpočátku čekala, co z toho vyleze. Ačkoli to není akční záležitost dokáže být ve své jednoduchosti děsivá. A sledovat přeživší lidi, jak se vypořádávají se situací je samo o sobě napínavé. Celkově se všichni snaží přežít ve světě, kde nemohou spoléhat venku na zrak.
První kniha, kterou jsem četla až po shlédnutí jejího filmového vydání, ale musím říct, že jsem se ani chvíli nenudila!
Tahle 300 stránková jednohubka mě zkrátka pohltila a velmi rychle vyplivla na druhém konci a ačkoliv jsem znala filmový děj, udržela mě v obavě, zda bude mít stejný konec.
Ideální na tiché a osamělé temné večery a dlouhá odpoledne. Jemné mrazení v zádech Vás bude jistě provázet všemi těmi úzkostně nejistými chvílemi života bez zraku. S nepřítelem možná přímo před vámi. Za mě super a uvažuji o druhém díle.
„Jak může očekávat, že její děti budou snít až ke hvězdám, když nemůžou zvednout oči, aby se na ně podívaly?"
Bird Box je knihou, která mě delší dobu děsila, ale přesto mě pomalu ale jistě přitahovala do svých spárů se zakořeňujícími se slovy „Přečti si mě.", dlouho. Nakonec jsem podlehla.
Horory ráda nemám, ale tajemno a postapo mě v knihách často láká a tenhle nápad mě natolik zaujal, že mě moje zvědavost předběhla a já si ke knize našla cestu.
A nestačila jsem zírat. Bylo to tolik napínavé! Po celou dobu. Občas mě i mrazilo. Znělo to všechno tak skutečně. Bird Box je sice moje první přečtená kniha za tento rok, ale i tak si troufám říct, že bude mezi nejlepšími. Josh Malerman je úžasný vypravěč, který dokáže zaujmout i ty, kteří nejsou příznivci hororového žánru.
Hlavou mi běží spousta otázek, na něž se snad dozvím odpovědi ve druhém díle. A jsem zvědavá i na film.
Nejsem zrovna fanda těchto postapokalyptických příběhu. Ale knížka byla svižná, četlo se to rychle, nebyla nouze o zajímavé chvíle. Ale čekal jsem konec s alespoň nějakým rozuzlením, odhalením. Podívám se na film a uvidíme...?
Trochu zklamání, podle recenzí jsem očekával více. Mám rád postapo, ale nemám rád zombie tématiku, tohle se tomu trochu blížilo. Takový dost nepravděpodobný příběh. Pokračování číst nebudu.
Čtivý příběh s dobrým nápadem, ale částečně nevyužitým. Kniha je vyprávěna píše v krátkých větách a kapitolách, takže má rychlý spád a čtení mne bavilo. Psychika jednotlivých postav (některé postavy inklinující k paranoie, některé k ostražitosti, některé se stále aktivním přístupem k řešení problémů, ..) víceméně dobře načrtnuta. Na druhou stran mi vadila absence nějakých větších zákonitostí fungování světa. Autor se tomuto vyhnul, takže pak dochází k situacím, které by ještě před několika stránkami byly těžko představitelné. Plus občas bylo těžké některé situace akceptovat (jet na neznámé místo autem x kilometrů?, přežívání víceméně jen na zásobách z domu?, ...). Jako oddychové rychlé čtení ale fajn.
Ač postapo moc nemusím, toto se četlo samo. Krátké věty na vás autor ,, střílí,, jak pistole náboje . Udržuje trvale v napětí, střídá dvě časově roviny. Uff.
Jak už to tak bývá, kniha lepší než film. Skvělé postapo, kdy sice skákání v čase znamená že už po pár stránkách víme, kdo přežije - ale to zas tak neva, když je to tak parádní atmosférický thriller.
boj o přežití zfilmováno deprese americká literatura thrillery šílenství úzkost prolínání minulosti a současnosti zrak postapokalyptická sci-fi
Ke knize jsem se dlouho nemohla dokopat. Viděla jsem nejdřív film, takže dějově mě nemělo nic už překvapit. Ale byla to bomba. Přeskakování z přítomnosti do minulosti a zpět mě bavilo a drželo v napětí.