Bledý jezdec
Laura Spinney
Španělská chřipka, jejíž epidemie se šířila v letech 1918–1920, má na svědomí 50 až 100 milionů životů a také největší globální humanitární katastrofu nejen dvacátého století, ale dost možná v celé zaznamenané historii. Proto je s podivem, že v učebnicích dějepisu je je zmínka o ní jen pouhá poznámka pod čarou v kapitole o první světové válce. Laura Spinney vypráví příběh opomíjené pandemie, která postupovala z Aljašky do Brazílie, z Persie do Španělska či z Jižní Afriky do Oděsy. Vypráví příběh z pohledu obyčejných lidí, kteří v té době žili, popisuje, jak vir během cesty mutoval a hlavně zničující následky, které měl. Autorka se opírá o nejnovější výsledky výzkumu z oblasti virologie, epidemiologie, psychologie a ekonomie. Líčí katastrofu, která lidstvo změnila na celá další desetiletí i dozvuky až do dnešní doby. Výsledkem je zjištění, že tehdejší pandemie španělské chřipky měla na formování dnešní moderní doby větší vliv, než obě světové války dohromady; změnila globální politiku, rasové vztahy, rodinné struktury a významně ovlivnila i medicínu, náboženství a umění.... celý text
Literatura světová Historie Zdravotnictví
Vydáno: 2017 , OmegaOriginální název:
Pale Rider: The Spanish Flu of 1918 and How It Changed the World, 2017
Pekný náčrt o pohrome ako takej, určite výborné na doplnenie informácií. Štýl písania mi nevyhovoval úplne na 100%, ale keďže som to nečítala v origináli, ťažko určiť, či išlo o nešikovný preklad, alebo originál. Nemám rada, keď niekto opisuje niečo, čo bude opisovať neskôr a pritom to opisuje hneď po troch až desiatich vetách.
Každopádne aj tak doporučujem! :)
Konečně jsem se dočkal knihy o Španělské chřipce a nutno říci, že mě velmi zaujala a já ji přečetl jedním dechem. Zajímavá a čtivá kniha. Je šokující, že teprve koncem 20. století se podařilo řádově odhadnout, kolik těch obětí bylo-asi 70-100 milionů.
Na knihu jsem se strašně těšila a popravdě mi dala dost zabrat. Je to rozhodně zajímavé téma, ale v této knize mi nepřijde zrovna zdařile zpracované, vše mi přišlo spíše chaotické.
Vzhledem ke složitému tématu by se mohlo zdát, že bude i samotný čtenářský zážitek obtížný. Opak je ale pravdou. Příběh se čte velmi dobře, děj plynule ubíhá a nové a nové zajímavé poznatky a souvislosti vás nenechají býti nepozornými
Bledý jezdec je dostatečně srozumitelná publikace. Zvolené téma je velmi zajímavé. Je až s podivem, že z období španělské chřipky nemáme mnoho děl, která by zachytila život lidí v době nákazy.
Dílo se mi celkově líbilo. Považuji ho za velmi přínosné. Autorka nepopisuje jen děsivou nákazu. Vezme vás do více částí světa a nechá vás nahlédnout do několika odlišných kultur. Odhalí vám mnoho lidských příběhů, kde mimo utrpení z pandemie naleznete soudržnost, dobrovolnickou činnost a péči o sirotky. Konkrétní případy vás zcela ochromí.
Chcete-li dostat odpovědi na některé otázky ohledně chřipky, nejen té španělské, doporučuji vám knihu Bledý jezdec.
první světová válka (1914–1918) epidemie nebezpečný virus pandemie španělská chřipka na pozadí skutečných událostí
Po obsahové stránce tato kniha podává spoustu zbytečných informací, které s španělskou chřipkou nějak nesouvisejí. Autorka tedy na mnoha místech odvádí pozornost čtenářů od podstaty věci, co má za následek, že se v textě lehce ztratíte. Záměrem pisatelky zřejmě bylo knihu natáhnout na co nejvíce stránek, což se jí i povedlo... Ovšem zcela zbytečně... Nesporně druhým největším nedostatkem tohoto "díla" je naprosto zvrzaný překlad. V češtině se kniha čte neskutečně težkopádně a nesrozumitelně. Vydavatel zřejmě zase šetřil tam, kde neměl... O gramatických chybách a stylistice raděj ani nemluvím..