Boj o Skandiju
John Flanagan
Hraničářův učeň / Hraničiarov učeň série
Blíži sa jar a Will s Evanlyn môžu konečne ujsť zo Skandije. Evanlyn však unesú temudžajskí jazdci, príslušníci početného národa, ktorý obýva rozľahlé stepi na východ od Skandije. Will sa vybral za nimi, ale jeden chlapec má proti šiestim ostrieľaným temudžajským bojovníkom len nepatrnú nádej - i keď je hraničiarskym učňom. V poslednej chvíli ho vystopujú Halt s Horácom a pomôžu mu Evanlyn zachrániť. Ale na radosť zo stretnutia nie je čas, pretože Halt si je istý, že šesť Temudžajcov tvorilo iba prieskumný oddiel veľkého vojska, ktoré sa chystá vpadnúť do Skandije. Štyria Araluenčania musia Skandijcov varovať a ponúknuť im pomoc - pokiaľ však ich pomoc príjme oberjarl Skandijcov. Dokážu nezmieriteľní nepriatelia bojovať bok po boku, aby zachránili svoje životy a svoje krajiny pred ničivým vpádom nepriateľa, ktorý nepozná zľutovanie?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2010 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Oakleaf Bearers/The Battle for Skandia, 2006
Vlastně nevím, proč knihy neustále hodnotím za 4*, protože příběh nejoriginálnější není, forma je jasně pro děti. Po tomto díle definitivně nenávidím slovo "usmát se". Hrdinové totiž skoro nic jinýho nedělají, i když plánují válku, zrazují se nebo třeba žárlí. Ale série mě nějak získala (a možná proto mě tolik mrzí, že tohle jediný slovo občas celou scénu úplně zabije), takže zatím pokračuju.
Hned po nejslabším dílu série, přichází podle mě skoro to nejlepší co Hraničářův učeň nabízí. Úžasný napínavý děj, Will opět v hlavní roli, spousta akce a hlavně ta poslední pasáž knihy byla absolutně úžasná.
Tato kniha byla prostě úžasná. Podle mě tento díl předčil jen první. Skončil teda smutněji, ale určitě bude mít krásné pokračování. Doporučuji k přečtění.
MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY:
Bylo dojemné jak Halt s Horácem zachránil Willa s Evelyn. A ta bitva mi brala dech. Nevím, jak to ten chlap dělá. Normálně by člověk trnul hrůzou nad tou pohromou. Ale John Flanagen umí přesný opak. Já jsem se smála od celého začátku až dokonce. Řehnila jsem se furt a to i když Will byl na krajíčku smrti. Jak král Duncan omilosrdnil Halta, bylo krásné a já jsem byla dojata!
Další výborný díl. Sice mi chvilku trvalo začíst se, ale nakonec jsem knihu zhltla jedním dechem!
Kniha se četla téměř sama a lehce. Čtení mě vždy pohltí a já nemohu přestat, prostě báječné.
Tyto příběhy jsou psány tak jednoduše a příjemně, že mne čtení vždy pohltí. Už se těším na další díl.
Ničím mě to nepřekvapilo, přijde mi to stejné, jako předešlé díly, neustále se opakující zápletka, reakce, a tak dál.
Proč na každou knihu vybírájí jiného ilustrátora??!
Hezky napsané ale za ilustraci -2 hvězdičky. Vím, že autor za to nemůže, ale
opravdu s tím nejsem spokojená. Když už si čtenáři zvyknou na tu postavu z předešlých tří dílů,
tak proč by se měla pořád měnit? To samé 5., 6., 7. atd. díl.
Asi mě prostě nebaví psaní o velkých bitvách - to je moje vina. Ale vlastně když si povzpomínám, tak mě ta knížka chytla. Zvláště začátek a... no prostě všechno před bitvou. I když některé části bitvy byly skvělé. :D No jo.. četla jsem to tak skoro před rokem... A mám blbou paměť. :) ;)
Kniha se čte velmi dobře. Celá sága mi učarovala....
Jsem ráda, že se nakonec Skandijici v tomhle díle ukázali jako milí lidé :D. A bitva byla popsána skvěle.
Nemám slov. Autor sice nemá takový cit pro dialog, jako například J.K. Rowlingová nebo Tolkien, ale vypravěč je výborný, i když ten konec byl až překlišéovaný :)
odvážné, hezké a zábavné. Jsem ráda, že pan Flanagan se drží stále stejného ducha a nesnaží se vše splácat dohromady, jako je tomu občas u jiných spisovatelů.
Tenhle díl dostává nečekaný směr, který mě velice mile překvapil. Autor si sice trošku drze vypůjčuje charakteristiky středověkých národů z naší historie, ale myšlenka střetnutí mongolů s vikingy tento fakt bohatě vynahrazuje. Na závěr bych sice snesl o něco méně pohádkový happyend, ale u knihy určené spíše mladší generaci čtenářů se s něčím takovým prostě musí počítat.
přátelství rytíři australská literatura fantasy pro děti čest hraničáři fantasy hrdinská fantasy
2008 | Rozvaliny Gorlanu |
2014 | Hraničářův učeň 1-12 |
2012 | Vyděděnci |
2008 | Hořící most |
2014 | Královská hraničářka |
Kniha byla úžasná. Podle mě zatím druhá nejlepší, ale možná ještě změním názor. Bylo to nádherné a obdivuji styl psaní kterým píše John Flanagan je to hrozně poutavé. Vždycky!!! DOPORUČUJI CELOU SÉRII!!!