Boží muka
Karel Čapek
Stavební princip jedenácti novelových balad spočívá v tom, že v nich všechno směřuje k nějaké neviditelné, neznámé nebo nerozluštitelné události...
Je potřeba se hodně soustředit, aby čtenáři neunikalo, co Čapek říká. K téhle knížce se už asi nevrátím.
Čapkovým knihám jsem dlouho nemohla přijít na chuť - na gymplu jsem nechápala všeobecné nadšení z antiutopických dramat a románů, jinak tomu nebylo ani první rok na bohemistice. Postupně se mi ale začal dostávat pod kůži - nenápadně.
Jeho díla o relativitě lidského poznání (noetická trilogie Hordubal, Povětroň a Obyčejný život + román Život a dílo skladatele Foltýna) mám v hlavě už nějakou dobu. Jsou to knihy nadčasové, moderní (podobnost: Coetzee - Zrání, Roth - Druhý život). A zamilovala jsem si je.
Do stejné kategorie (ačkoliv ranější) řadím i povídky ze souboru Boží muka - to je Čapek, který mne zasáhl...
Kniha ma neoslovila tak, ako som čakala. Bolo to dosť náročné čítanie a asi treba mať na ňu tú správnu náladu.
Velmi náročné psychologické čtení. I když se se závěry vyplývajícími z příběhů mohu ztotožnit, připadají mi povídky (novely), oproti dramatům, až zbytečně rozvláčné.
Část díla
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Velké překvapení Čapkovi tvorby. Oproti ostatním, jednoduše načrtnutým dílům obvykle s nápaditým prostředím Boží muka přináší obyčejné příběhy spojené s hlubokým zamyšlením. Knížka mi trochu připomíná ruské klasiky. Tak jako tak se jedná o čtivé, podmanivé dílo. Nejsilnější mi přišly delší povídky na začátku knihy. Boží muka pro mě jsou jedním z vrcholů dramatické tvorby tohoto milovaného českého spisovatele. Doporučuji všem, kteří sledují Čapkovo dílo nebo se rádi zamyslí či tak nějak niterně zahloubají.