Boží pěst
Frederick Forsyth
Poté co v létě roku 1990 zaútočil Saddám Husajn na Kuvajt, začaly v Saúdské Arábii přípravy na největší bojovou akci od druhé světové války. Obrovské množství vojenské techniky, kterou západní mocnosti proti Husajnovi shromáždily, nepřipouštělo žádnou pochybnost o tom, jak blížící se konflikt dopadne. Západní tajné služby jsou přesto nadmíru zneklidněny - není totiž vyloučeno, že diktátorova nepochopitelná sebejistota pramení z toho, že Irák vyvinul jakousi neznámou zbraň hromadného ničení. Pracovníci amerických a britských tajných služeb začnou zoufale hledat informátora, který by vyzradil Husajnovy úmysly. Když se dozvědí o existenci člověka ze Saddámova okolí, který již dříve vlastní režim zrazoval, vsadí všechno na tuto kartu - na tajemného muže, jemuž dají přezdívku Jericho Forsyth ve svém napínavém románu neobyčejně živě líčí svět vysoké politiky, mezinárodní špionáže i vojenského velení, ale hlavně se soustřeďuje na barvité osudy několika velmi rozdílných hrdinů, které zvláštním způsobem spojí kuvajtská krize. To, co zažijí, v nás znovu vyvolá prastarou otázku: Může jediný člověk změnit chod dějin? (Knižní klub)... celý text
Literatura světová Válečné Thrillery
Vydáno: 1994 , Knižní klubOriginální název:
The Fist of God, 1994
Líbí se mi jak autor splétá osudy lidí, kteří se nikdy nepotkají a přesto se ovlivňují.
Na Forsythovi mám ráda jak umně splétá realitu s fikcí. Válku v zálivu si celkem dobře pamatuji a v této knize opravdu nejsem s to rozeznat hranici mezi tím co je pravda, ale já se k takovým informacím prostě nedostala, a tím, co si Forsyth vymyslel. Skvělé. Pro mne asi nejoblíbenější autorova kniha. Snad ještě Ikona s ní bojuje o první místo.
Snažím se snažím, ale nedaří se mi. Zatím jsem sotva dosáhl sté stránky, ale knihu neustále odkládám, nutím se do ní a nebaví mě. Je to tak barvitě popsané, že si připadám jako v dokumentu s příliš mnoho informacemi... Snad se to zlomí dřív než mě to přestane bavit zkoušet.
Kvalitný komplexný a premyslený príbeh, faktograficky dobre spracovaný, dej vhodne umiestnený "do svojej doby" čo potvrdzuje mnoho dobových faktov
Šakal to tedy není, ale stejně jsem si tuto knihu užil. Určitě stojí za přečtení. Kdo má rád tento žánr, tak nebude zklamán.
Z faktického hlediska na jedničku. Co se týče příběhu a literárního zpracování celkově tak nic moc.
Velmi čtivá kniha, prostředí Blízkého východu v roce 1990, kdy Saddám a jeho vojsko vstoupilo do Kuvajtu. Klasický čtivý styl, kvalitní popisy špionážní práce hlavního hrdiny i vojenských operací, které mají reálný základ ve skutečné válce, která proběhla před 20 lety.
Ne že by mě zrovna lákalo vojenské prostředí, ale tahle kniha mi byla doporučena a přečetla jsem jí s velkým zájmem, dobrý, doporučuji.
1975 | Den pro Šakala |
2004 | Boží pěst |
2008 | Vyjednavač |
2005 | Ikona |
2014 | Seznam smrti |
Forsyth je prostě mistr vypravěč. Na pozadí válečného konfliktu se odehrává drama jednotlivých lidských osudů a rozhodnutí, kde nakonec všechno souvisí se vším. Jeho informovanost problematiky jednotlivých témat, která jsou nosným prvkem jeho knih, je úžasná, proto má většina z nás problém rozeznat kdy už autor popustil uzdu fantazii. Je to jedna z jeho nejlepšíh knih.