Brány do Atén
Conn Iggulden
Bitka pri Maratóne a posledný boj pri Termopylách sú dve z najznámejších bitiek starovekého sveta. Desaťročie v gréckych dejinách medzi rokmi 490 – 479 tvorilo základ politického a kultúrneho smerovania Západnej Európy na dve a pol tisícročí. Bravúrny príbeh hovorí o Aténčanoch, ktorí boli ochotní pre slobodu obetovať všetko. Stojíme pri zrode aténskej demokracie, ktorá sa stala vzorom pre dejiny a vývoj spoločnosti aj v dnešnej dobe. Brány do Atén právom radia Conna Igguldena k najlepším autorom epickej historickej fikcie.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2022 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Gates of Athens, 2020
"Brány Athén" je moje první kniha od autora. Zajímám se o téma antického Řecka a antických válek, a z téhle knihy jsem byla nadšená. Je to skvěle popsaný příběh, a i přesto, že jsem věděla, jak celá situace skončí, zůstala jsem celá napjatá až do konce. Ale nejsem si jistá, jestli by kniha bavila někoho, koho hodiny dějepisu o řecko-perských válkách neoslovily. Jinak určitě doporučuji :)
Skvelý príbeh z antického Grécka. Tento spisovateľ ma zaujal už pri Vojne ruží. Zaujímavo a pútavo opisuje veľké vojny medzi Grékmi a Peržanmi - bitka pri Maratóne, Termopylách a tiež na mori. Popritom vidíme začiatky demokracie v Grécku. Určite stojí za prečítanie.
Historický román o Grécko - Perzských vojnách v období približne 500 r. pred K.
Zvyčajne nesiaham po tomto type kníh, no vyskúšala som.
Román začína zmienkou o gréckom útoku na Sardy, čoho odpoveďou zo strany Perzie bol chystaný boj s Aténami. Slávna bitka sa odohrala pri Maratóne a všetci vieme, že Gréci vyhrali. Za týmto triumfom nasledovali roky príprav na oboch stranách na vojnu. Tu autor vcelku podrobne popisuje fungovanie prvotnej demokracie v mestskom štáte, porovnáva ho s riadením iných miest, napríklad konkurenčnej Sparty a dáva do kontrastu s tyraniou v Perzii. Nikdy som nemala rada dejiny, pretože to pre mňa boli iba dátumy a udalosti. Tento príbeh mi pomohlo hlbšie pochopiť princípy, ktorými sa jednotlivé kultúry riadili, hodnoty, na ktorých stavali a vnútorné vzťahy, ktoré tam vládli. Takto je dejepis pre mňa oveľa stráviteľnejší.
Kniha sa mi na jednej strane páčila, nakoľko sa v nej neboli vyzdvihované žiadne nemorálne vzťahy, možno iba pomenované fakty. Pokojne by som ju teda dala do ruky i deťom vyžívajúcim sa v histórii. Na druhej strane mi tam chýbal príbeh nejakej ženskej hrdinky, ktoré mám tak rada. Asi preto sa mi ťažšie čítala. Nič však autorovi nemôžem vyčítať. Odviedol dobrú prácu.
Conn Iggulden opět nezklamal. Kniha začíná popisem bitvy u Marathónu a končí odvetou Peršanů, námořní bitvou u Artemisia, bitvou o soutěsku u Thermopyl a útěkem žen a dětí z Athén.
Mezi dvěma slavnými bitvami se dozvídáme o počátcích demokracie v Athénách, o osudech slavných vojevůdců z bitvy u Marathónu, o ostrakizaci dvou z nich a hlavně o politikaření, které není specialitou dnešní doby, ale vlastně odjakživa.
U knih Conna Igguldena velmi oceňuji to, že na závěr knihy vždy popíše, co v knize byla pravda, co bylo pravděpodobné a co byla fikce.
Kniha mě nadchla už jen tím námětem... zpracovat do románu Řecko perské války... to mě prostě nadchlo ... a je fakt, že jsem se začetla už od prologu a nepustila mě celou dobu do konce po bitvu u Thermopil a námořní bitvu u Artemisia ... kniha v podání tohoto spisovatale je to ponoření se do dávných dějin, které vždy zaujme ... těším se na další díl...
(SPOILER)
Brány Athén je příběh o tom jak se několik malých městských státečků v čele s Aténami a Spartou vzepřelo první supervelmoci která existovala na naší planetě, Perské říši, která v té době ovládala území od dnešní Libye na západě až k řece Indus na východě. Je to jako by dnes vyhlásilo válku USA, Panama s Kostarikou, určitě by si na tyto dva středoamerické státečky nikdo nevsadil ani korunu, ale přesto se to Řekům podařilo.
Tato kniha je první ze čtyř kterou Conn Iggulden napsal o tomto období antického Řecka a popisuje dobu od legendární bitvy u Marathónu až k o deset let pozdější snad ještě legendárnější bitvu u Thermopyl, obě jsou známé hlavně okolnostmi s nimi související, zatímco ta u Marathónu se proslavila mimo vítězstvím nad Peršany, hlavně běžcem Feidippidésem, kterému po oznámení Athenským že vyhráli, puklo srdce, tak ta u Thermopyl je slavná tím jak 300 Sparťanů zadržovalo celou Perskou armádu, to je samozřejmě dost nadsazené, těch Sparťanů tam sice bylo opravdu jenom 300, ale mimo nich tam byly i bojovníci z jiných Řeckých států, a také každý Sparťan měl svého Heilóta, něco jako že každý rytíř měl svého panoše, ale i tak tam asi sedm tisíc Řeků zadržovalo čtvrt až půl milionu Peršanů, zároveň s bitvou u Thermopyl probíhal střet Perské flotily s tou Řeckou tvořenou převážně Athénskými triérami u Artemísia, který dopadl zhruba nerozhodně, ale nezabránil tomu že Atény byly Peršany zcela vypáleny.
Velké nosné téma knihy je také popis jak probíhala demokracie v její kolíbce v Aténách, měli by si to povinně přečíst všichni dnešní politici, aby viděli jak moc se odchýlili od jejich základů.
Brány do Atén sú pre mňa veľkým prekvapením. Podľa anotácie som očakával, že sa bude jednať o epický historický román, no dostal som niečo oveľa lepšie. Autor v knihe podrobne vykresľuje mentalitu vyššie postaveného človeka žijúceho v starovekých Aténach. Ukazuje nám fungovanie štátu, snemu a dáva čitateľovi možnosť byť svedkami aj súdneho procesu. Napriek tomu, že spracúva historické fakty, nemá tendenciu k učebnicovej suchosti. Príbeh je zameraný na politické intrigy, úskoky a spojenectvá. Na boj samozrejme príde tiež. Postavy sú prepracované, každá má svoje dobré aj zlé vlastnosti a koná s určitým motívom. Vydavateľstvo Tatran nesklamalo a opäť nám prinieslo kvalitný historický román zasadený do môjho najobľúbenejšieho obdobia dejín, teda do staroveku. Táto kniha je kandidát do mojich top 10 najlepších kníh za tento rok. Odporúčam !
Vynikajúco npísaný román o najznnámejších gréckoperzkých bitkách ako Maratón či Termopyly. Hneď po pár stránkach sme svedkami bitike, ktoré iggulden opísal famozne. Rovnako sa venuje aj spoločenským udalsotiam v Aténach ako črepinové súdy či politické boje o vytvorenie námornej flotily medzi Themistoklom a Xantipom. Už teraz sa teším na ďalšie pokračovanie série.
Zdá se, že avizované vydání 3.dílu o Čingischánovi ke konci roku 21 se nekoná ani v breznu 22. Místo toho vyšla kniha ve slovenštině, to má být snad nějaký marketingový tah? Jakkoli může být tato kniha dobrá, pochubuji, že si ji rodilý česky mluvící čtenář koupí, to se dělo před r.89 a ty doby už pominuly. Nu což, nezbývá, než počkat až vyjde v češtině. Po dvou měsících prodeje už ji nabízejí se slevou 37%, nechápu proč se to nepředložilo rovnou...
Persie Řecko Athény Sparta (starověké město)
2017 | Bouře |
2009 | Vlk plání |
2003 | Císař 1: Brány Říma |
2018 | Trojice |
2009 | Vládci luku |
Dějem románu jsem si připomněl události tak nějak z období -4. století v Athénách. Bojuje se zde zase z Dareiem a Xerxesem o bytí a nebytí tohoto demokratického městského státu. No, neměli to tenkrát chlapi nějak lehké o ženách nemluvě, otroky pomíjivě. Na můj vkus je zde tak nějak moc dialogů a popisů různých hostin a jiných nepodstatností a z toho plynoucí přebytek stránek. Na připomenutí snad dobré, jinak jsem četl z tohoto období a místa lepší, třeba od pana Zamarovského. Další díl o bitvě u Salamíny si však jistě rád přečtu.