Záhada zlatodolu
Zuzana Koubková
Bratr Zdislav série
Zemský soud je roku 1318 zavalen žalobami. Skutečné i domnělé oběti válečných událostí se po narovnání mezi šlechtou a králem Janem Lucemburským domáhají odškodnění. Jenže nejvyšší soudní úředník Petr z Rožmberka je podezřelý z vraždy mladé premonstrátské jeptišky v Louňovicích pod Blaníkem. Rožmberk se s žádostí o pomoc obrací na svého soudcovského společníka pana Chotka z Říčan. Na jih Čech je vyslán Chotkův bratr johanita Zdislav, který se v minulosti při vyšetřování podobně zrůdných zločinů osvědčil.... celý text
Příběh se zpočátku rozvíjí pomalu, ale později děj nabere spád. Tentokrát si užijeme i více soubojů. Hlavní postava johanita Zdík je stále sympatická, možná i díky svým lidským chybám. Mladý Herman dospívá a v závěru knihy už přemýšlí nad svou budoucností. Pro pacholka Güntera mám zvláštní slabost - od narození je ošklivý, kulhavý mrzák s křivou páteří, ale povahu má rovnější než většina postav kolem a rozhodně není hlupák.
Zápletka byla napínavá, kniha je opět místy vtipná a to oceňuji. Drsná doba 14. století, kterou autorka umí vykreslit, prostě přitahuje.
Kdyby to šlo, hodnotím na 90 %.
Pátrání bratra Zdislava a jeho průvodců bylo zajímavé, akční i napínavé. Na scénu autorka důvtipně uvedla Petra Ptáčka z Ledců, literární postavu z knihy Radoslava Šimáčka Zločin na Zlenicích hradě, l.p. 1318, který se přidal na stranu pátrajícího trojlístku. Knížka se mi líbila, děj byl věrohodný a zápletka byla rozmotána až v samém závěru. Hodnotím 4,4 hvězdy.
Páni - opět Petr Ptáček z Ledců! Díky, paní Koubková! Moc pěkné čtení. Jenom se mi zdá, že těch mrtvých děvčat je trochu moc... já vím, krutý středověk. Ale přece jen...
Příjemné počtení na neděli - ale myslím, že se zase rychle vytratí z mysli... Nicméně - nelituji, líbilo se mi.
První kniha této série, ale několikátá kniha autorky. Hodnotím popis reálií doby a postav. Navíc hlavní hrdina se neřadí do řady nesmrtelných a neporazitelných, kteří se objevují u jiných autorů. Prostě člověk se všemi klady i zápory. Těším se na další díl série, doufám, že v knihovně ho najdu. Díky za pohodové čtení.
Moje první knížka z této série. Historických detektivek je teď tolik, že jsem měla obavu, jaké to bude. Ale od paní Koubkové mám doma už jiné knihy, které se mi moc líbí. O to víc jsem ráda, že jsem se nezklamala. Bratr Zdislav není ze všech nejchytřejší, ze všech nejšikovnější a bez pokušení - je hodně chytrý, šikovný a statečný, ale je to člověk jako my. To se mi líbí. Příběh byl napínavý a trochu zamotaný. A přišlo mi originální, že je vyslaný vyšetřovat, ale vlastně neví co a proč :-) Jen jsem se trochu ztrácela v množství jmen a příbuzenstvích - ale tak to prostě dřív bylo. Rozhodně si půjčím i jiné díly.
Docela dobrá historická detektivka, která může klidně konkurovat obdobným příběhům Vlastimila Vondrušky.
Doporučuji k přečtení.
Skvěle napsaná historická detektivka - historické reálie jsou věrné, zvláště co se týká způsobu středověkého dolování, čtivé, napínavé a bonbonek navíc - oživení postavy Petra Ptáčka za Zločinu na Zlenicích hradě, zkrátka všech pět hvězdiček.
Co do příběhu, musím hodnotit jedině kladně. Bohužel styl jakým autorka píše mi nějak nesedl. Okamžik kdy hltám jednotlivé řádky a nemohu se odlepit od příběhu se nedostavil a dočtení knihy bych spíše přirovnal k setrvačnosti a rozhodnutí, že když už jsem začal, tak to zkrátka dočtu.
Děkuju všem za povzbudivé kritiky (ostatně já děkuji i za kritiky negativní, aspoň už vím, čemu se vyhnout). Paní Elizabeth_ba se nemusí obávat. Čtvrtý díl Zdíka už je na světě a Ojíř je tentokrát v samém centru dění :-)
Kniha se mi moc líbila, rychle mě vtáhla do děje a poučila o historii dolování v čechách
Doufám, že se nejedná o poslední díl detektivní série s bratrem Zdislavem, když nám už autorka "usadila" jednu z hlavních postav. Škoda, že jsme se tentokrát nepodívali ke křížovníkům do Prahy, ale zase jsme nahlédli k sestrám premonstrátkám a do jejich krásně osvětlené illuminátorské dílny. A navíc jsme konečně opustili Jindřicha z Lipé a nechali ho jeho politice... Celkem brzy se dalo odhadnout, kdo je sestra Barbora, ale jinak tomu nechybí vůbec nic, je tam velká láska, zrada, touha po pomstě, dočkáme se i několika soubojů a jako vždy a jako ve všem v tom mají prsty mí Vítkovci. ;-) Z Hermana se pomalu ale jistě stává muž a rozhodne se usadit v blízkosti své nedostupné lásky. No a třeba bychom se mohli někdy v některém z dalších dílů dozvědět nejen o dalších osudech řádových rytířů Zdislava a Ojíře, o prvních samostatných krocích Hermana a životě johanitského pacholka Günthera, pocházejícího ze šumavského Vimperka, ale také něco o rodině Zdislavově (zejména pak o jeho panu otci). A paní Koubkové moc díky a ještě mnoho takových povedených knih.
Skvělý historický detektivní román. Líbilo se mi, jak jej autorka zpracovala. Bylo zřejmé, že před tím, než se do jeho psaní pustila, zjišťovala si potřebné informace. Bylo to úžasné počtení a knihu mohu vřele doporučit.
2015 | Ztracený templářský poklad |
2003 | Rytíř zelené růže: Záviš z Falkenštejna |
2015 | Znesvěcený hrob |
2017 | Záhada zlatodolu |
2007 | Boleslav - Příběh bratrovraha |
Pěkný výlet do středověku a v pořadí již třetí setkání s bývalým templářem Zdislavem a jeho pomocníky, tentokrát při pátrání po vrahovi v královských zlatých dolech pod Blaníkem. Tenhle trojlístek detektivů-amatérů mě stále baví, historické reálie jsou věrohodné, zápletka zajímavá, a fakt, že pachatel je jasný už někdy v polovině, vůbec nekazí celkový dojem z dobré a napínavé detektivky. Už se těším na další díl.