Bratři Lví srdce
Astrid Lindgren
Krásný, nevídaný a strhující příběh odvahy, cti a přátelství.
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , Albatros (ČR)Originální název:
Bröderna Lejonhjärta, 1973
Interpreti: Tereza Kostková
Četla jsem ji jako povinnou četbu když mi bylo 8 let. Byla to novinka, maminka mi ji sehnala já se začetla. Pamatuju si, jak jsem se dívala na zadní stránky, a říkala si, že je doporučená pro čtenáře od 8 let a že je to u mě na hraně.
Divné na tom je, že vyšla v roce 2001, kdy mi bylo 12 let.
Doteď to nechápu.
Milovala jsem ji, byla to první kniha,kterou jsem přečetla naráz, jedním dechem, dokonce za jednu jedinou noc.
Kniha je opravdu nádherná, skvěle napsána, že ani v dospělosti jsem se od ní nemohla odtrhnout. Celou dobu jsem si říkala, že jí budu jednoho dne číst svým dětem, ale po přečtení mě napadlo, aby moje děti nechtěli umřít a žít v tak nádherné zemi. Takže teď z ní mám rozporuplné pocity :)
Moje prvni knizka. Prectena v peti letech. A ted se k ni o dvacet let pozdeji vracim. Vzpominam jak jsem ji nenavidela a rvala u ni, ze ji nebudu cist. Zacatek je opravdu drsnarna pro pětileté dítě i dospělaka. Ale pak se to rozjede a ja uz ani nemukla. Pri mem nynejsim cteni jsem byla prekvapena, jak je knizka i celkove drsna a plna utrpeni. Skoro bych ji ani mladsim detem nedoporucovala. Vzdyt ja z toho tenkrat mela skoro trauma! Take mi tenkrat nebylo jasne, jaktoze neexistuje dalsi dil. Byt to napsano ted, v dobach knizek na pokracovani, tak urcite dalsi kniha je. Ale v tom vsem spociva kouzlo knihy. Vyborna hlavni postava, vykreslena osobnost. Doporucuji.
Knihy od této spisovatelky mi vždycky přišly ryze dětské, až na tuto, která mě v tom dětsví přiměla trochu povyrůst.
(SPOILER) Ani bych netušila, že by Astrid Lindgrenová napsala něco tak úžasného a... a... dobrodružného a smutného. Hned v prvních kapitolách oba kluci, o kterých kniha vypráví, zemřou a ocitnou se v Nangijale. Tam prožijí spoustu dobrodružství, ale i smutku a napětí. Záhadně se oba bratři Jonatán a Suchárek (Karel). Musí do Karmánie, kvůli záchraně svého - Třešňového - údolí a i sousedního údolí. Čeká tam na ně dokonce Katla (drak), v Katlině sluji zachránili Urbana, pak spolu bojovali proti Katle a hnusnému a krvelačnému Tengilovi, nad kterým pak i zvítězí, ale zemře i spoustu přátel a blízkých Karla a Jonatána. Koně kluků - Hrom a Pírko - bohužel zemřeli a Jonatán ochrnul kvůli ničivému ohni Katly. Pak se kluci rozhodnou, že radši zemřou, a tak skočí ze srázu a tím se dostanou do Nangilami. Knihu jsem obrečela. Je prostě nádherná...
Moc krásný příběh, jeden z mých nejoblíbenějších. Ač je psaný pro malé, i dospělý si v něm něco najde. Moc se mi líbí vztah obou bratrů. Mám sestru, kdyby se nám něco takovího stalo, myslím, že bychom se zachovaly stejně. Obětavost, láska, spravedlnost odvaha =Nádhera, co dodat?
Mám neobyčejně ráda tuto autorku, pro děti jsou snad všechny knížky krásným čtením. Toto je jedna z těch opravdu smutných, ale přesto krásných. Určitě stojí za přečtení. Jen bych ji asi nečetla úplně malým dětem. Těm se bude více líbit Lotta z rošťácké uličky, Pipi nebo Děti z Bullerbynu.
Četla jsem to jako malá, příběh mě už tehdy oslovil. Po asi sedmi letech jsem si pořád dokázala vybavit určitá jména, citace... To se mi opravdu nestává často - a to mluví už za sebe, nee?
Knížka, která mi kdysi vyrazila dech. Otevřela jsem ji jako dítě, které bylo v té době zvyklé spíš na Děti z Bullerbynu nebo Lottu z Rošťácké uličky a pak přišlo tohle... Hned na prvních stránkách nemoc, smrt, strach... Úplně mě to tehdy dostalo a knížce jsem úplně propadla, byla hodně nevšední a zajímavá. Od té doby si už dlouhé roky říkám, jak si ji musím znova přečíst, tak snad se k tomu brzy dostanu, protože četby téhle knížky snad nejde litovat. :)
Tedy...na dětskou knížku je to docela silný kafe. V podstatě regulérní fantasy a to relativně temná (napadá vás nějaká jiná kniha pro děti, která začíná smrtí hlavního hrdiny?), navíc ten závěr je opravdu zatraceně kontroverzní.
Jako malýmu se mi to samozřejmě strašně líbilo a ani po pětadvacítce to není marná četba :)
přátelství smrt pro děti zfilmováno švédská literatura sourozenci dobrodružství diktatura odvaha
1962 | Děti z Bullerbynu |
2001 | Bratři Lví srdce |
2007 | Ronja, dcera loupežníka |
1998 | My z ostrova Saltkråkan |
2007 | Karkulín ze střechy |
Moje kniha z dětství! Doteď si pamatuju jak jsem z ní byla úplně paf :)
Asi si ji přečtu znovu :)