Břicho nestvůry
Louise Penny
Případy vrchního inspektora Gamache série
Nemine den, aby devítiletý Laurent Lepage nebil na poplach. Podle něj hrozí vesničce Three Pines neustále nějaké strašné nebezpečí, od invaze mimozemšťanů přes chodící stromy, okřídlené nestvůry až po dinosaury zahlédnuté na návsi. Jenže všichni včetně Armanda a Reine-Marie Gamachových, kteří teď v quebecké vísce bydlí, jsou přesvědčení, že má prostě jen moc bujnou fantazii. Vždyť kdo by těm jeho šíleným historkám věřil? Avšak když chlapec náhle zmizí, najednou se zdá, že aspoň v něčem možná nelhal. Tak začíná horečné pátrání po chlapci i po pravdě a to, co při tom vesničané objeví v lese, spustí řetězec událostí, jež vedou k vraždě, ta zas ke starému zločinu a ten ke staré zradě. A ta vede ke dveřím zahořklé staré básnířky. A teď je tu, ten stín, píše Ruth Zardová, už po tobě sáh. Three Pines kdysi navštívila nestvůra, která tam zapustila hluboké kořeny. A Ruth ví, že nyní je zpátky. Armand Gamache, bývalý šéf oddělení vražd Sureté du Québec, se zatím potýká s vlastním svědomím. Je totiž možné, že když chlapci nevěřil, má na následujících hrozných událostech svůj díl viny.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2020 , KalibrOriginální název:
The Nature of the Beast, 2015
Lituji všechny, kdo nedočtou - a lituji ty, kteří nezačali Zátiším a neprošli dalšími dosavadními devíti díly. Louise Penny je neuvěřitelná. Dlouho klade vedle sebe slovo vedle slova, jednotlivosti banální i nepostřehnutelně důležité, drobné situace i kouzelné okamžiky - a čtenář se nechá pohltit, ani neví jak; má smysl pro humor, takže čtenáře přivádí k dojmu, že celý případ je součástí celosvětového spiknutí a potvrzením konspirační teorie o čemkoli, aby to vzápětí rasantně popřela návratem nohama na zemi a bytostně lidským řešením. Umí popsat doteky zla, skvěle píše dialogy, dávkuje napětí jako Hitchcock, výborně proplétá krimi s osobními příběhy; evidentně miluje Quebec a nechává se inspirovat jeho dějinami a parádně těží z kontrastu mezi "velkým zlým" světem a vesničkou Three Pines, která je pro mnohé křehkým útočištěm (pozor, není to Midsomer - lidi tady často přežívají - spíše jako by tudy kráčela historie častěji než jinde, i když skrytě a nečekaně). Opět přiznává význam umění pro život obyčejných lidí, po Ruthině básnění (sbírku Jsem V POHODĚ nutně potřebuji, asi si ji budu muset napsat) a Clařině malování tentokrát ukazuje podobu a význam sousedského divadla; nad popisem čtené zkoušky v závěru srdce plesá, i když jde jen o epizodu. Zkrátka hledání vraha malého kluka, tvůrce děvky babylonské a odpovědi na otázku co dál, když se duše uzdravuje, se vydařilo.
Mega blbost. Asi sto stran absolutně o ničem a pak kovová nestvůra v kanadském lese. Bože! Nedočteno, škoda peněz.
Howgh!
Ufff... Kniha byla - ostatně jako všechny předchozí díly - opět naprosto skvělá. Ke konci už jsem ani nedýchala. :) A musím přiznat, že mě poměrně šokoval autorčin doslov, budu si to muset trochu nastudovat.
2014 | Zátiší |
2014 | Vražedný chlad |
2015 | Nejkrutější měsíc |
2017 | Hladový duch |
2017 | Pohřběte své mrtvé |
Jo! Paráda!
Zdá se, že vrchní inspektor Gamache si neužije klidu ani v důchodu. Není divu, když si pro místo svého odpočinku vybral vesničku Three Pines, ve které se nějaká ta vražda vždycky stane.
Paní Pennyová napsala výborný příběh na hranici reality a fikce. Základem jsou skutečné, historicky podložené, události. Z nich autorka vytvořila možnou variantu dalšího vývoje. Povedlo se jí to skvěle a tak ani jedenáctý díl nezklamal mé očekávání. Doporučuji.