Čajovna v Tokiu
Julie Caplin
Romantické útěky / Romantické úteky série
Fiona je vášnivá fotografka a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen. Na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí kdysi zlomil srdce. Popadněte cestovní pas a vydejte se do země mrakodrapů, tradičních chrámů, čajových rituálů a rozkvetlých sakur.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , CosmopolisOriginální název:
The Little Teashop in Tokyo, 2020
Nejenže má tato kniha překrásnou obálku, která mě hned upoutala, ale také skrývá opět (jako v dalších knihách autorky) krásný a velice čtivý příběh. Popravdě když kniha vyšla a já si přečetla o čem to bude, řekla jsem si "nic moc" a po čase si knížku koupila spíše kvůli té obálce, nicméně jakmile jsem se do příběhu začetla, zcela mě pohltil. Japonsko mě láká už nějakou dobu a takhle jsem se o něm dozvěděla aspoň něco víc. Když jsem četla stránky, ve kterých navštěvovali restaurace, měla jsem na to jídlo velkou chuť.
Autorka je prostě skvělá a těším se na další výlet do krásné země.
P.S.: Kdo neví jak cestovat, může cestovat s Julii Caplin.
Čajovna v Tokiu byla první kniha od Julie Caplin, kterou jsem četla a určitě ne poslední.
Vyzvednout musím v prvé řadě nádherné obálky, a to nejen Čajovny, ale všech knih autorky, které u nás vyšly, protože obálky jsou naprosto dokonalé.
Pokud jde o knihu, tak se mi velmi líbily popisy Japonska, japonská příroda, památky a jídlo, na které jsem měla celou dobu chuť . Hodně jsem si také oblíbila japonskou rodinu, u které hlavní hrdinka pobývala. Takový vztah jsem si, ale bohužel nevytvořila k hlavní ženské a mužské postavě.
Romantika v knize byla za mě spíše taková doplňková, místy docela těžko uvěřitelná, "objevila se" v podstatě z ničeho nic...
Celkově mě ale kniha bavila a zkusím i další
Hodnocení: 3,75*/5*
„Cesta za omamnou vůní sakur a tradičním čajovým obřadem.”
No a konečne som sa dostala do predposlednej knihy tejto autorky. Či bude mať aj ďalšie časti, to neviem, ale každopádne sa môžem s polovice rozlúčiť s touto sériou, a poďakovať, že som mala možnosť si ju prečítať. Aj keď nebola najlepšia, ale nebola rozhodne ani najhoršia, ale určite si ju každá romantická duša musí prečítať :)
Ak mám byť úprimná, tejto časti som sa zo všetkých častí predtým najviac obávala :D trocha som sa zľakla tej všeobecnej témy že Japonsko, sakury a pod. spomenutých vecí v knihe, ale naopak, príjemné ma prekvapila :) Veľmi si cením od autorky to, že niektoré časti napísala fakť naučne, že ten človek ktorý tam nebol, sa veľa dozvie napr. pri tejto knihe, či už to boli rôzne tradície, niečo o samotných Japoncoch a pod. a samozrejme nebolo to len pri tejto časti, ale aj pri niektorých iných. Jednoducho stručne napísané, že atmosféra Japonska je cítiť až od prvej strany do konca a naozaj ma to úprimné celkom bavilo.
„Krásna fotka se pozná podle toho, že ji tak vníma divák, ne tvůrce.”
O postavách písať nejdem, aj keď v tejto časti som si úplne zamilovala postavy Haruko a Satsuko, oni boli jednoducho úžasne dobré, milé, múdre ženy - jednoducho prečítajte si to, a zistíte sami. (Inak celkovo zo serií mám dojem, že sú všetky skoro rovnaké v každej jednej časti) napíšem iba toľko v krátkosti pocit z tejto série, že je to aj tak všetko na jedno kopyto, čo ma zo všetkého mrzí najviac. Zo začiatku sa tam nájde vždy nejaký blbec, do ktorého sa ma na konci čitateľ očividne akože obrazne povedané „zamilovať”
čo sa teda u mňa vôbec nestalo, keď nepočítam druhú časť Pekáreň v Brooklyne, za mňa tá časť zo všetkých ostatných je najlepšia a Todd, ten bol od začiatku obrovské zlatíčko, ale ostatné časti ako som písala vyššie - Na začiatku blbec, a potom akože veľký miláčik. A to, ako sú tie časti všetky písané tak predvídateľné, to asi písať ani nemusím. Postavy sa chovali asi skoro v každej časti ako takí 14 roční pubertiaci bez rozumu. Naozaj asi jediné čo ma bavilo na tejto serií je to, že každá kniha je o inom štáte, autorka vás zavedie na také miesta, ktoré ste určite ani vy ostatní ešte nenavštívili no a potom také náučné pasáže, z ktorých sa naozaj veľa naučíte, pretože ste o tom možno ani nevedeli.
Takže toto bolo také všeobecne zhrnutie všetkých častí dokopy, pretože ako hovorím, nedá sa písať o každej zvlášť, keď sú skoro všetky na jedno kopyto.
„Fotografové se často schovávají za fotoaparátem a pak tvoří plytké, povrchní snímky. Dobrý fotograf umí nahlížet do hloubky.”
V tejto časti bolo mimochodom toľko krásnych a dosť veľa rôznych myšlienok, a niektoré vám sem aj napíšem :)
Takže týmto by som aj pomaly končila a určite odporúčam všetkým. Ja túto sériu zaraďujem to takej milej letnej oddychovky, pri ktorej vôbec nemusíte rozmýšľať. Takže ak máte či už ťažký deň alebo pracovný, či už hocijaký iný, posadťe sa na gauč, zoberte si knihu od Julie Caplin ponorte sa do sladkých dobrôt, navštívte rôzne krásne miesta, a zaručujem vám, že úplne vypnete.
„Není třeba nic psát, protože jedna fotka vydá za tisíc slov.”
Knížka Julie Caplin mě opět pohladila na duši. Načerpáte z ní klid a pohodu. :)
Po dočtení Kavárny v Kodani jsem věděla, že sérii Romantické útěky přečtu celou. Nicméně se mi podařilo přeskočit všechny díly a po Kavárně v Kodani jsem se mi dostala do rukou Čajovna v Tokiu. Vůbec to nevadilo, jen konci knížky byl menší spoiler na díl Pekárna v Brooklynu.
S hlavní hrdinkou Fionou jsme se seznámili už v Kavárně v Kodani, kde mě jako vedlejší postava zaujala a bylo mi líto, že jsme se o ní nedozvěděli víc. Čajovna v Tokiu nám příběh Fiony naservíruje s dávkou romantiky, osobního růstu a s celou řadou cestovatelských tipů. Velmi se mi líbil kontrast moderního a tradičního Japonska.
Příběh je čtivý a psaný z pohledu obou hlavních postav. Oceňuji části psané z pohledu Gabea, lépe mu porozumíme a pochopíme jeho chování, které bylo někdy vážně na facku. Ale jinak to byl sympaťák. :)
Knížku vřele doporučuji a těším se na další díly. :)
Krásný příběh,hned bych se chtěla do Japonska podívat,nicméně bych řekla ,že tento díl byl asi o trošinku slabší než ty ostatní.
Japonsko a jeho kulturu miluju, stejně tak i fotografování, proto jsem si knížku z knihovny vypůjčila. Předpokládala jsem, že to bude velká slaďárna, kde se do sebe oba zamilují hned na první pohled a to upřímně moc nemusím, ale naštěstí jsem se mýlila. Kniha byla milá, čtivá a ideální na léto. Přesto tu bylo pár věcí, které se mi nelíbily, nejvíce z nich asi drobná "sexuální" scénka, kterým se v knihách naprosto vyhýbám a nemám je ráda. Fiona mi byla sympatická, s Gabem to bylo trošku horší, ale i tak jsem ho začala mít ráda. Z postav jsem ale měla nejradši Haruku. Konec byl přesně takový, jaký jsem předpokládala.
Tak tahle kniha mě absolutně zklamala. Po dvou přečtených knížkách od této autorky to měla být tutovka. Pláž v Chorvatsku a Pekárna v Brooklynu byly moc krásné, dobře se četly, měly sympatické postavy ale tohle ne. Tohle mi přišlo jako totální splátanina vložena do hlavní postavy Fiony, která mi absolutně nesedla. Chovala se jako namyšlená puberťačka, která si přiletěla do Japonska vyřídit dávný trapas ze střední školy. Moc tomu nepomáhá fakt, že na každé druhé stránce váhala, jestli nemá odjet. Proč tam tedy jezdila?
Jediným pozitivním aspektem této knihy jsou nádherné popisy japonské přírody, které jsem si užívala ze všeho nejvíc.
Jak se naivní, křehká, nesebevědomá princezna bojovnice Xena podívala do Japonska, aby vyřešila školní trapas na úrovni bravíčka. Pubertální, naivní romance na pozadí turistického průvodce Japonskem. Nic to nevypoví o kultuře nebo snad čaji, bohužel i to někteří čtenáři očekávají. Kdo chce něco vědět o skutečném Japonsku - Suši v duši.
Na další knížku od Julie Caplin jsem se těšila, protože její předešlá kniha Hotýlek na Islandu se mi moc líbila:) Ani její novinka mě nezklamala. Tentokrát se příběhem ocitáme v Tokiu. I přes to, že jsem se o Japonsko nikdy nezajímala, tahle knížka mě donutila si nějaké informace a památky dohledat, abych měla přehled. Dozvíme se tak něco o úplně jiné kultuře, ale zároveň sledujeme romantický příběh angličanky Fiony a fotografa Gabea. Pokud máte sérii Romantické útěky rádi, zajímá vás Japonsko, nebo jen hledáte příjemnou oddechovku, můžu knihu jedině doporučit.
Julie Caplin mě s každým příběhem úplně přesouvá do různých koutů světa a já se nechávám s láskou unášet. Ani Čajovna v Tokiu nebyla výjimkou a já při čtení potřebovala mlsat a hledala si na internetu různé informace o čajových obřadech a dala si na tapetu telefonu sakury :). Prostředí Tokia je nádherně vykreslené a já pevně doufám, že Caplin bude psát a psát a psát a Kateřina (co ilustruje obálky) bude kreslit a kreslit a kreslit. Nádhera!
"Jedna fotka vydá za tisíc slov."
Opět velmi čtivé, kouzelné a ten konec byl prostě boží.
Člověk, který rovnou přizná svoji chybu a nesnaží se z ní vylhat, zaslouží obdiv.
Lidé si odvykli žít teď a tady. Místo aby si naplno vychutnávali věci, které právě vidí, snaží se je vyfotit a ukázat jiným lidem. Lidé by se měli soustředit na přítomnost.
Je lepší milovat a ztratí, než nikdy nemilovat.
Prostředí Tokia bylo krásně popsáno. Ale nedokázala jsem se do příběhu začíst... takov zdlouhavý a dlouho o ničem.
Tak u téhle knihy jsem se docela natrápila ... možná je to tím, že mi japonská kultura nic neříká ... ale celkově mi to přišlo dost utahané a nezáživné. Za mě nejslabší kniha ze série
Krásná kniha, která dokáže navodit pohodu a klid, přišlo mi, že jsem na mnohých místech s hlavní hrdinkou, vychutnávám si s ní lahodný čaj, užívám si v třešňovém parku, prostě oddechovka, jak se patří
Tato kniha se mi zatím z celé série líbila nejvíce, a to nejen svou dějovou linkou, která je u tohoto typu knih lehce předvídatelná, ale hlavně cestopisným popisem Japonska a jeho zajímavostmi. Při čtení knihy jsem se cítila, jako bych na daném místě skutečně byla, kdy následně jsem měla nutkání popadnout batoh, zabouchnout za sebou dveře a na tu dalekou očistnou cestu se skutečně vydat.
Odlehčený příběh na léto s klasickou romantickou zápletkou. Atmosféra Tokia mi přišla hezky vykreslená a jídlo bylo popsáno lákavě, až bych si taky něco zakousla. Oproti třeba Pláži v Chorvatsku mi přišel hlavní hrdina i hrdinka jako skvělý pár. :)
Japonsko pro ženy milostné romány romantika Tokio čajovny
2018 | Kavárna v Kodani |
2020 | Hotýlek na Islandu |
2021 | Chata ve Švýcarsku |
2019 | Cukrárna v Paříži |
2019 | Pekárna v Brooklynu |
Prvni kniha od autorky a za me velke zklamani...Japonsko, caj a foceni jsou moje zaliby a byla jsem opravdu natesena. A kniha byla po vsech strankach zklamani. Hlavni hrdinka se chovala jak nactileta a lezla mi na nervy, vsechno bylo takove povrchni a nic neslo do hloubky, neuchvatil me ani styl psani. Cajovy ritual na ktery jsem se tesila celou dobu byl odflakly jako vse ostatni. A to jsem se na celou serii knih tak tesila :( Opravdu jsem cekala o dost vic a nechapu tak vysoke hodnoceni. Kdyby nekdo vedel o necem kde clovek nasaje mnohem vice japonska, tak sem s tim :)