Čajovna v Tokiu
Julie Caplin
Romantické útěky / Romantické úteky série
Fiona je vášnivá fotografka a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen. Na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí kdysi zlomil srdce. Popadněte cestovní pas a vydejte se do země mrakodrapů, tradičních chrámů, čajových rituálů a rozkvetlých sakur.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , CosmopolisOriginální název:
The Little Teashop in Tokyo, 2020
Kniha není špatná, ale bohužel jsme si neporozuměly. Nejsem milovnice asijské kultury ani fotografování - na těchto tématech je příběh postaven. Děj byl z mého pohledu plochý, nezáživný a utahaný. Celkový dojem nezachránila ani romantická linka, která byla spíše upozaděná - k postavám jsem si nevytvořila žádný vztah a občas jsem měla dojem, že autorka jen přepsala myšlenkové pochody hlavní hrdinky a dialogy mezi protagonisty z jiných romantických knih a filmů. Příběh je odpočinkový, chválím také motiv cestování - je vidět, že autorka cestování a poznávání jiných kultur miluje, ale jinak mě kniha neoslovila. Věřím však tomu, že pokud máte rádi asijskou/japonskou kulturu a fotografování, budete knihu hodnotit mnohem lépe než já.
Knížka mě naprosto uchvátila. Styl jakým autorka dokázala naprosto dokonale popsat Japonsko od A do Z a přitom v pozadí nechat, sice jasnou, romantickou zápletku je dokonalé.
Určitě to není poslední kniha, kterou si od Julie přečtu... V dnešní době, kdy cestování je tak trochu problémem, je to dokonalý útěk do jiného světa....
Milostná zápletka je sice hned z počátku jasná, ale naštěstí (pro mně) upozaděná. Autorka by měla více věřit v krátkodobou paměť čtenářů/čtenářek a stále neopakovat, že hlavní hrdinka udělala před deseti lety „pubertální“ chybu, která nepříznivě ovlivnila její další život.
Velký prostor má v příběhu především Japonsko a zejména jeho dualita: obklopeni nejnovějšími technologiemi respektují Japonci umění, kulturu a tradice. Čajový rituál, kvetoucí sakury, chrámy, gastronomie, Šinkansen, Fudži, muzeum digitálního umění, křižovatka na Šibuji… To vše můžete, byť bez ilustrací, barvitě zažít.
Najdete zde zjevné, ale i skryté formy manipulace, vzácný vztah žen tří generací a mnoho pasáží zaníceně popisujících fotografické umění. Samozřejmě zde nechybí trocha východní filosofie, např. wabi-sabi, šinrin-joku a ani v poslední době časté (bohudík) zmínky o „životě v přítomném okamžiku“.
Romantické útěky mají sice stejné schéma: zklamanou ženu, sobeckého muže a jejich konečné splynutí. Ale to vše se odehrává v zajímavých, lákavě popisovaných kulisách, že máte chuť vydat se, navzdory Covidu, na cestu. Už jsem si v knihovně zarezervovala Hotýlek na Islandu. V blížících se letních vedrech přijde trocha ochlazení vhod.
Hezký romantický příběh zasazen do kouzelného Japonska. Kniha mě bavila, byly mi sympatické tři generace japonských žen i hlavní hrdinka. Hned bych se do Japonska jela podívat.
Z celé série se mi tento japonský díl líbil nejvíc. Příběh Fiony a Gabea je sám o sobě pěkný, a navíc je hezky doplněný cestopisným popisem japonských zajímavosti. Všechno se dobře doplňuje. Příjemná oddechovka.
Kniha se mi moc líbila, skvěle se četla a rozhodně nadchne na cestu do Tokia. Bylo super, že malé tajemství Fiony, bylo odhaleno až v půlce knihy. Konec knihy je tak dojemný. Super můžu jen doporučit.
Další příběh z oblíbené série, kde funguje autorčina osvědčená šablona (žena na útěku, případně žena s malým sebevědomím + uhrančivý muž, s nímž se nesnáší) a zajímavá destinace. Oddechové milé čtení.
Další z romantických útěků , který byl skvělý. Autorka umí navodit atmosféru, krásně, barvitě popíše kulturu a zemi v které se příběh odehrává.
Nejinak tomu bylo i v této knize, která nás zavedla do Japonska a my mohli jejím prostřednictvím poznat rušné ulice Tokia, jeho obyvatele, kulturu, jídlo i čajové obřady.
V tomto příběhu se setkáváme s fotografkou Fionou, kterou již známe z Kavárny v Kodani. Fiona vyhrála v soutěži a díky této výhře má možnost navštívit Japonsko, kde má nasbírat zkušenosti v oboru.
Gabbe je slavný fotograf, momentálně žijící v Tokiu a který se stanete Fioniným průvodcem i poradcem.
Romantická linka je malinko pomalejší a odehrává se v druhé polovině knihy, ale krásný konec, při kterém nezůstane nejedno oko suché, to zcela vynahradí.
Knihy Julie Caplin jsou možná psané jako podle šablony, ale nabízejí romantické příběhy v krásném prostředí. Umožní nám poznání nových kultur, měst jejich obyvatel a návdavkem je vždy i romantická linka. Kombinace všech těchto věcí, je právě to co nás na knížkách od Julie Caplin baví, proč je máme v oblibě a po dočtení netrpělivě vyhlížíme nový díl.
Krásná oddechovka. Pěkně napsaný romantický příběh a nádherně popsané zvyky v Japonsku. Za mě jedna z nejlepších v této sérii.
Fajn oddychovka, ale pořád tak nějak stejné jako všechny ostatní autorčiny knihy :) Ale psát a přitáhnout čtenáře tak, že knihu odloží teprve až po přečtení poslední stránky, to tedy autorka umí!
Vzhledem k tomu, že romantické knihy moc často nečtu jsou pro mě knihy od Julie Caplin příjemným zpestřením.
Knihy jsou čtivě, romantická linka nenucená a ano i přesto, že občas jsou knihy předvídatelné, nijak to v mém ohledu neubírá na kvalitě.
určitě se těším na další díl a doufám, že na mě bude působit stejně příjemné a oddechově jako dosavadních šest dílů.
Upřímně, po Hotylku na Islandu jsem si řekla, ze už si žádnou z této série neprectu. Přijde mi jedna jako druhá, romantické linky uplne průhledné...ale jelikož jsem pred 2 lety byla v Tokiu, musela jsem si knizku přečíst. Skoda, atmosféra by se dala vykreslit lip, hodně toho chybělo. Další díl si už urcite necham ujít.
Knížka je super, přečetla jsem ji přes noc jedním dechem. Nějak jsem se nemohla od ní odtrhnout, úplně mě přenesla do krásné země se spoustou tradic a zvyků, krásný romantický příběh. :-)
Knížka krásně popisuje prostředí Japonska, ale samotný příběh se mi úplně nevryl pod kůži jako ostatní knihy. Přesto jsem si zamilovala popis čajového obřadu, rozkvetlé třešně a přístup domácích k životu. Tento styl byl velmi příjemný a inspirativní. Příběh dvou hlavních postav mě však moc nezaujal :)
Hmmm........ jsem opravdu moc spokojená po dočtení této knihy. Miluju když vás kniha vtáhne do prostředí, kde se odehrává a ještě navíc je to tam tak úžasné, nechtěla jsem, aby to skončilo :)
Přiznám, že jsem fanynkou japonské kuchyně a tím nemyslím jen sushi, takže pro mě byla tato kniha opravdu příjemný zážitek se vším všudy. Japonsko, jídlo, tradice a hodnoty, pozitivní pohled na svět, fotografování a nepřeslazený happyend.
Opět skvělé čtení, které příjemně snoubí hyggie, cestování a romantiku :-)
Pohodlně se usaďte, objednejte si sushi a vydejte se spolu s Fionou, kterou si budete pamatovat z knihy Kavárna v Kodani, do dalekého Japonska...
Po dočtení nezbývá nic jiného než se těšit na další díl: Chata ve Švýcarsku...
Velice příjemná, oddychová knížka, která, kromě krásné pomalé romantické linky, v sobě skrývá i krásy Tokia a jeho obyvatel a pokrmů.
Japonsko pro ženy milostné romány romantika Tokio čajovny
2018 | Kavárna v Kodani |
2020 | Hotýlek na Islandu |
2021 | Chata ve Švýcarsku |
2019 | Cukrárna v Paříži |
2019 | Pekárna v Brooklynu |
Krásně vylíčené prostředí Tokia lákající ihned k odletu a prohlídce popisovaných míst. Autorka popsala poutavým způsobem zvyky a životní styl Japonců a oslovila mě vztahem tří generací žen jedné japonské rodiny. Na sérii Romantické útěky se mi líbila provázanost postav s předchozími díly. Při čtení jsem měla pocit, jako bych opět potkala staré známé, které již znám z předchozích dílů. Už se těším až vyjde sedmý díl. Celá série se mi moc líbila a myslím si, že je ideálním letním nebo dovolenkovým čtením, které navozuje správný pocit pohody.