Británie
Simon Scarrow
Římská provincie Británie roku 52 našeho letopočtu. Zatímco centurion Macro, který utrpěl zranění během hlídky, je nucen zůstat v pevnosti, prefekt Cato táhne s legionáři do srdce hor ovládaných nepřáteli. Jeho úkolem je zlikvidovat baštu druidů a zpečetit tak vítězství Říma nad britskými kmeny. S blížící se zimou, která přináší studený déšť a sněžení, však vojsko během pochodu naráží na stále nové a nové překážky. Když předsunuté hlídky Macronovi ohlásí, že kolem pevnosti potkávají čím dál méně Britů, zkušený římský voják a velitel pojme mrazivé podezření. Zastřely snad ambice úsudek zastupujícímu guvernéru Quintatovi, a on proto podcenil nepřátele? Pokud totiž Britové skutečně v horách přichystali na Římany vychytralou a smrtící past, bude to právě Cato se svými muži, kdo se do ní chytí.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno:Originální název:
Brothers in Blood, 2015

Macro a Cato. Stále spolu, stále kámoši, stále útrapy vojenského života a nakonec stále někdo, kdo jim velí a je zaslepen svou politickou kariérou. Horké kameny z ohně zase musejí tahat právě Macro a Cato.
Opakující se scénář s obměnou prostředí a situací. Díla už nemají valnou, historicky vypovídající hodnotu, ale jako literatura s prostředí římských legií jsou stále velmi pěkně zpracovaná a čtivá.

Výborné - už jsem úplně zapomněla, jak je Scarrow dobrý (četla jsem vlastně jen první knihu série a poté mě totiž otrávil Riches svojí povrchní sérií - a odradil mě od všeho aspoň trochu podobného zaměření). Příběh je velice čtivý, nepostrádá dějinné souvislosti, napětí, citovost a dobovou, místní i klimatickou atmosféru. Postavy jsou uvěřitelné, nejsou to supermani (ale na konci jim už musí okolí pomoci, aby vůbec oba pánové vyšli z bojů živí), mají svoje mouchy a stesky, ale jsou morální a nepostrádají odvahu a zodpovědnost. I když i tady jsem některé pasáže přímého krvavého boje prostě vypustila, není jich tolik, aby si nepočetly i měkkosrdcaté dámy. Budu se asi vracet zpět po stopách Catona a Macra v přechozích dílech...

Chviličku mi trvalo se vrátit do všech dějových souvislostí, po půlroční pauze. Velice mě překvapilo úmrtí Julie, která je v rejstříku postav popsána jako "nešťastná manželka" - nebo je to důsledek nevhodného překladu? Bohužel jen 4 hvězdy, neboť i přes svou čtivost a barvitý popis mě trochu zklamalo "zbytečný" třídílný návrat do Británie a v dalším díle čeká Catona a Macrona cesta do Hispánie.

Řekl bych ,že tento díl je jeden z nejlepších z celé série. Rozhodně je nejakčnější , skoro pořád se tu něco děje. U konce knihy jsem si myslel ,že oba hrdinové to budou mít za sebou , ale autor je zase zachránil.Více se mi líbila z celé série jen Orlova kořist. Macro je jako nesmrtelný Richard Sharpe od Cornwella.

Poměrně ponurý díl. Smrt tu nečíhá jen na válečném poli, ale zasáhne i tam, kde by to Cato a Macro nečekali. Spoiler: Ale popravdě řečeno, nejsem moc spokojen s tím, jak je to podáno, nechat odejít důležitou postavu ze scény takhle mimo vyprávění se mi pranic nelíbí. I když právě proto chovám naději, že nás ještě čeká nějaké překvapení.

Macro a Cato se účastní tažení s cílem zlikvidovat centrum druidů na ostrově Mona, výsledek výborně vyjádřil Macro. Budu citovat. Takže je všechno při starým. Ať už se vrtneme kamkoliv, vždycky se ocitneme až po uši v bryndě. Přísahal bych, že nás někdo proklel skrz naskrz.
2010 | ![]() |
2011 | ![]() |
2010 | ![]() |
2012 | ![]() |
2014 | ![]() |
Má první kniha od tohoto autora. Od začátku mi bylo jasné, že jde o ryze chlapskou četbu. Což knize rozhodně neubírá na kvalitě a napínavosti. Tedy, pokud někoho zajímají neustálé boje pořád dokolečka. Ono mi to vlastně spíš připadalo jako přímý přenos z bojiště kdesi v Británii. Musím vyslovit obrovské uznání Catovi, Macronovi i jiným za obdivuhodné fyzické výkony. Počasí hnusné, zbroj těžká, všude mokro a Macron do toho se svou bolavou nohou...nu, my bychom nevydrželi ani dva dny, a to bez boje. A oni museli. Vypíchla bych pochvalu za úžasnou záchrannou akci na rozbouřeném moři. Cato, přestože není kdovíjaký plavec, se pouští do riskantní záchrany původně předem ztracených námořníků na potápějící lodi. Všechna čest, milý Cato!