Černá hra

Černá hra
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515518/bmid_cerna-hra-6VT-515518.jpeg 4 267 267

Čierny kruh série

1. díl >

Drsný thriller z krvavých devadesátých let líčící dramatické osudy členů podsvětí. Krátce po Sametové revoluci zavládlo ponuré období – smrt nikdy nebyla daleko a dařilo se všem druhům svinstva. V této atmosféře a nových podmínkách se z obyčejných lidí, kteří se snaží vyšvihnout, stávají výpalníci, drogoví dealeři, překupníci zbraní, zločinci v bílých límečcích nebo první mafiánští bossové. Do temné spirály chtě nechtě vtahují i své nejbližší, manželky i děti. Zatímco někteří získávají čím dál větší moc, jiní kráčejí k předčasnému konci. Černá hra je román o násilné epoše a lidech, které tato pohnutá doba spolkla. Slovenský spisovatel roku 2014 v nejprestižnější anketě Martinus – Kniha roku! Držitel ocenění nakladatelství Ikar za více než 100 000 prodaných výtisků! Cena literární kritiky Zlaté pero za román Černá hra! Drsný thriller z počátku 90. let, který dobu těsně po revoluci zobrazil tak realisticky a nemilosrdně, jak se to v České republice ještě nikomu nepodařilo!... celý text

Romány Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: , Argo

Čierna hra, 2015

callahanh
19.03.2019 4 z 5

Jak už tu bylo několikrát napsáno, Černá hra silně připomíná knihy Dominika Dána, jen v ní chybí detektivní zápletka a policisté. Jinak je ale podobně čtivá, má spád, především ale působí dost autenticky, což je na ní to nejmrazivější, protože není pochyb o tom, že podobně to v devadesátých letech na Slovensku (ale i u nás) vypadalo a bohužel je pravděpodobné, že to tak vypadá i teď, jen to není tak markantní. Žádná z postav rozhodně není kladná, přesto jsou všechny zajímavé a propracované, zároveň se ale čtenář s žádnou nedokáže úplně ztotožnit, takže pak trochu chybí emoce, ale možná to byl záměr, protože tím pádem to opravdu celé působí jako dokument. I přes množství hrdinů je vše přehledné a nikdy se čtenář v knize neztratí, navíc z ní trochu pochopí "romskou" mentalitu, za což určitě patří body navíc. Černá hra je trochu depresivní a smutné čtení, na druhou stranu zcela autentické a všem těm, kteří tu dobu nezažili, posyktuje výborný pohled na to, jak divoká byla a co vše bylo tehdy možné. 75 %

PetrKral
13.03.2019 5 z 5

Skvěle a silné napsané.

PetK
24.02.2019 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se k ní probojovala zástupem dalších knížek, které čekaly v řadě, ale ještě že jsem to udělala. Tohle bylo moc dobré. Úplně jiné než Trhliny, Strachy a Tmy. Děsivé taky - ale jinak.
Co se dělo na Slovensku před revolucí a hlavně po ní. Mafie, politika a jejich prorůstání. Najdeme k knížce předobraz "Měčiara" a jeho praktik (i když se samozřejmě jmenuje jinak), a můžeme se jen dohadovat, co ostatní je v knize pravda a co fikce. A já se obávám, že většina toho se skutečně stala, i když třeba jiným lidem, v jiných kulisách, ale ano. Postavy jsou plastické, nikdo není černý nebo bílý.
Mám snad jedinou výtku. Každá kapitola má své intro - takovou ochutnávku, co se v ní bude dít. To je v pohodě, často člověk netuší, ke které postavě se to vztahuje, a tak to jen zvýší zvědavost. Nicméně intro, které otevírá celou knížku, mi přišlo jako zbytečný spoiler od samotného autora. V podstatě hned víte, kam se bude ubírat vývoj příběhů hlavního hrdiny a jeho kamaráda.
Jen mě trochu mrzí, že jsem knížku neměla v originále, ale v češtině. Věřím, že ten zážitek by byl ještě autentičtější. Ale jinak - vřele doporučuju.

whiolet
14.11.2018 5 z 5

Skvěle napsaná kniha.
Autor umí výborně rozepsat charakterové rysy svých postav, a to znamená, že i když jsem si chvílemi říkala, jestli těch stránek není přeci jen zbytečně moc, u čtení jsem se rozhodně nenudila!

Valdora
03.11.2018 5 z 5

Nejlepší, co jsem dosud od něj četla. Jednoznačně skvělé.

eliska2669
10.10.2018 4 z 5

Boží, boží, boží. Totální hnus, depresso jaxviň.
Spoustu věcí jsem ale autorovi nevěřila. Není to takový ten dokonalý styl psaní, který vás donutí věřit, že všichni tohle lidé skutečně žili - spíš pořád přemýšlíte nad tím, jestli by se takhle někdo skutečně zachoval nebo smýšlel - a to člověka dost dekoncentruje. Nicméně silný dojem z knihy a spoustu zajímavých nových informací o devadesátých letech, o Slovensku nebo třeba o Romech ty negativa docela přebily.

mirka71
30.06.2018 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala víceméně náhodou, a byla jsem velmi mile překvapená, dokonale mě vcucla. Věrný popis 90.let... je jedno, jestli na Slovensku, nebo v Čechách, v tu dobu jsme na tom byli stejně, Češi i Slováci...Jak už v jednom příspěvku bylo řečeno: podoba s Dominikem Dánem, jen bez detektivní linky.
Musím se podívat po ostatních knížkách autora, začal mě velmi zajímat. Téměř všechny postavy záporné, bordel, který v 90 letech ovládl celý stát, tenkrát ještě společný je vykreslený neskutečně pravdivě.....opravdu dobré čtení, stojí za to...

Pauvka
15.05.2018

Nemohla sem se dokopat ke čtení. Mě kniha nezaujala a přelouskala jsem jí jen skrz výzvu.

Melic
24.04.2018 4 z 5

Čtivé. Od komunismu ke kapitalismu a hle, k moci se bez ohledu na režim dostávají "ti nejlepší". Ale přeci jen pro obyčejného člověka je to dnes příjemnější. Teď jsem četl vůbec zajímavou posloupnost knih - Mít, nebo být?, Kladivo na čarodějnice a tuto. Všechny tři jsou propojeny tématem touhy po moci a majetku a člověku dohromady utváří ne moc pěkný obrázek o světě, který asi bude celkem reálný.

Radůz
27.03.2018 4 z 5

Dobré dobré, ale oproti knize Ve stínu mafie je to slabý odvar.

Moncele
22.02.2018 5 z 5

V tomto případě šlo o druhou knihu od Kariky, kterou jsem četla (první byl Strach). A myslím, že u těchto dvou nezůstanu... Postavy z Černé hry mi asi dlouhou budou ležet v hlavě, i když žádná z nich nebyla kladná. Byly velmi dobře vykreslené, od politického karieristu až po kluka, který z vězení vyšel jako rváč a drsňák. Zrození mafiána a chlapík, který si ukousl příliš velké sousto. A v pozadí? Člověk věrný svému "ideálu"... Bylo to nad očekávání zajímavé.

Věružš
18.02.2018 5 z 5

Nemohla jsem se od knížky odtrhnout.

Magriva
10.11.2017 3 z 5

Toto je má druhá kniha od autora (první byl 1. díl Ve stínu mafie), a tak se nevyhnu srovnání. Ve stínu mafie byla mnohem dynamičtější, naturalističtější, víc jsem prožívala příběh, dalo by se říct, že mě kniha přímo vtáhla. Černá hra vypráví o zrodu mafiána Štarcha, o jeho přerodu v bestii, o tom, co pro něj znamená postarat se o své lidi. I když je to temná kniha, hodně jsem se nasmála u Bobovi naštvanosti na milé, usměvavé lidi v Anglii a že potřebuje naštvané, nepříjemné, nadávající lidi na Slovensku. To bylo trefné. Jinak pro mě průměrná kniha.

Macek58
01.11.2017 4 z 5

Výborné čtení. Krásně přibližuje dobu a změny, ke kterým přicházelo v popisovaném období. Čtenáře vtáhne do děje.

JelloBiafra
03.07.2017 4 z 5

Deväťdesiate roky 20. storočia na Slovensku boli charakterizované mnohými radikálnymi zmenami. V prvom rade sme začali prechádzať od komunizmu ku kapitalizmu a následne v roku 1993 vznikla aj samostatná Slovenská Republika. Okrem toho boli tieto roky charakteristické do tej doby nevídanou explóziou kriminality a násilia, ktoré zachádzali do tých najextrémnejších podôb. Ako huby po daždi začali vznikať skupiny organizovaného zločinu a spoločne s vládnucou garnitúrou, ktorú v tej dobe predstavovala mečiarovská zgerba z HZDS, začali mafiáni rozkrádať všetko, čo sa len dalo. Kniha "Čierna Hra - vláda mafie" bola pre mňa viac než príjemným prekvapením. Autor tu využíva dobové reálie a veľmi autentickým spôsobom zachycuje premeny slovenskej spoločnosti v 90. rokoch. Ako sa rozbiehala gigantická privatizácia a podnikanie, dostávali sa ku korytu aj amorálne osobnosti i radoví kriminálnici až po úbohých výpalníkov. Kniha sleduje viacero postáv a charakter každej z nich je vykreslený viac než do hĺbky. V knihe mňa veľmi šokovala nevídaná brutalita, ktorú autor do knihy zakomponoval. Ale práve také deväťdesiate roky boli. Krvavé a brutálne.

astroweb
05.05.2017 5 z 5

Připomíná to Dominika Dána, jen bez detektivního příběhu. Perfektní nástin zrození "demokracie" na Slovensku. Věřím, že v Čechách to bylo podobné, ale doufám, že přece jenom ne tolik drsné.

Zrzavá_Tereza
04.04.2017 3 z 5

Jednoduše řečeno - drsné čtení.

rottovat
12.07.2016 5 z 5

Knihy jsem si nejprve všimla na letošním Světu knihy, ale nějak výrazně mne nepřesvědčila. Přišlo mi, že to bude brak. S tímto pocitem jsem si ji o několik týdnů později půjčila z knihovny a v podstatě z nouze, že nemám co číst, jsem ji otevřela. A byla jsem nadšena. Žádný brak se nekonal, naopak tak dobrý a čtivý příběh jsem dlouho nečetla. Nenazvala bych to zcela thrillerem, ale napínavé to je a drží vás to, dokud nedočtete. Několik laciných pasáží to sice obsahuje, ale výsledek jako takový je parádní. Místy je tam možná až moc násilí, ale to tomuto tématu prostě patří a bez nic by dílo ztratilo na autentičnosti.

Sandruše
28.05.2016 5 z 5

Čekala jsem solidní thriller a třeba i to, že překvapí. A co jsem dostala? Pořádný kopanec ryzí surovosti, až jsem chvílemi lapala po dechu...
Brilantně zpracovaná tématika spolu se všemi zvěrstvy, kterými byla tehdejší doba provázena...já tleskám a uděluji pět hvězd.

Ivan Kučera
12.01.2016 2 z 5

Čím je Jozef Karika slávnejší, tým sa rapídne znižuje šanca, že ešte niekedy napíše niečo také vzrušujúce a pútavé, ako boli prvé dva diely V tieni mafie. Bizarná trojka bola fakt zlá, dve časti Na smrť ma unudili (na smrť, ehm) a Tma bola vyložený prúser, ktorý akoby napísal za týždeň a na ten ďalší to šlo do tlače. Len horor Strach ma uspokojil, ale doplatil na na nedopečené finále a postavy skopírované z predchádzajúcich autorových románov (akurát s inými menami). Dobrou správou je, že prequel Čierna hra nepôsobí takým odfláknutým dojmom, ako Tma. Karika si evidentne veľa naštudoval. Veľmi veľa. Veľmi, veľmi, veľmi veľa. A rutinne to ukladá na papier. Mimo šialenej žirafy ma nič z toho nenadchlo. Ak je niečo ešte horšie, tak postavy. V plejáde vrahov, psychopatov a arogantných kriminálnikov niet komu držať palce. Je to zámer? Nie je? Nie je to jedno? Nedobre pôsobí finále, ktoré vyšumí do prázdna a chýba mu údernosť. Posledné strany nepôsobia súdržne; skôr ako keby autora pritlačil k stene deadline a tak narýchlo „niečo“ strieskal a odovzdal vydavateľstvu (a tomu to stačilo). Negatívne vnímam (autorove obľúbené) filozofické vsuvky, ktoré pchá do každého románu. Lenže keď postavy s IQ húpacieho koníka v hlave spriadajú rafinované vety á la „pod hladinou sa zbiehali spodné prúdy“, niečo tu nie je v poriadku. Plus slovné klenoty typu „spakruky“. A vystihnúť dobu temných 90. rokov prostredníctvom pesničiek s anglickými textami? Wtf. Najhoršia je však nezaujímavá zápletka, kedy postavy (ktoré čitateľa nezaujímajú a bude v nich mať hokej, pretože sa od seba odlišujú väčšinou len menami a orientáciou), dávajú fyzicky likvidovať jednu postavu za druhou a je len otázkou času, kedy sa povraždia navzájom.