Černá věž
P. D. James (p)
Adam Dalgliesh série
Klasická detektivka anglické autorky je založená na napínavém pátrání po pachateli surové vraždy v uzavřeném okruhu možných pachatelů. Autorka s velkým smyslem pro psychologii postav vypráví příběh o záhadných vraždách mezi pacienty luxusního soukromého sanatoria na mořském pobřeží. V pozadí příběhu, který byl u nás televizně zpracován, stojí jako prvotní motiv lidská chamtivost a fanatismus, který se nezastaví před ničím.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2003 , MottoOriginální název:
The Black Tower, 1975
Černou věž bych zařadila mezi průměrné detektivky. Příliš mnoho postav, děj zdlouhavý a hlavní rozuzlení na posledních dvaceti stránkách. Kniha by se dala klidně o třetinu zkrátit, informace o pacientech byly až příliš rozsáhlé a některá fakta byla omílána pořád dokola. Zápletka byla zajímavá, škoda že autorka více nevyužila potenciálu knihy a nezačala odhalovat „činnost“ domova o trochu dříve a právě na tomto místě doplnit charakteristiku postav. Bohužel, situaci na konci pouze vysvětlila a rozloučila se. Škoda.
... klasická moderní detektivka ... zápletka nenadchla ... vyústění příběhu velmi zbrklé (až neurotické) ... nicméně i tak slušný průměr ... dávám čtyří hvězdy za úžasný zvukomalebný jazyk ... autorka mě jím zaujala ... nebo je to možná díky skvělému překladu pana Šmoldase :) ...
Psychologicky skvěle propracovaná detektivka zasazená do ponuré atmosféry rozervaného pobřeží Dorsetu. Ve svém žánru vynikající.
Vražda v domě, a ne jedna. Tentokrát žádný vyšetřovací tým, komandér Dalgliesh řeší záhadu sám. Ponuré a lahůdkové čtení, užila jsem si nejen samotnou detektivní zápletku, ale i "naťuknuté" příběhy jednotlivých postav. Právě kvůli tomu mám P. D. Jamesovou tak ráda.
Velice kvalitní kniha, podle které byla zfilmována minisérie se stejným názvem. Propracovaný děj, který se opět odehrává v uzavřené komunitě, charismatický Commander Adam Dalgliesch a také atmosféra vzniku díla, tedy rok 1975, je pro nás starší přímo kultovní. Žádný Internet, počítače, mobilní telefony a stará dobrá papírová pošta a deníky. Poměrně mnoho postav nutí čtenáře k pečlivému sledování děje, aby události do sebe postupně zapadly jako puzzle. Z tohoto pohledu nelze knihu označit jako vyloženě odpočinkovou, o to víc si ale na své přijdou milovníci propracovaných příběhů, jímž tato detektivka rozhodně je. Dávám plný počet bodů.
detektivní a krimi romány zfilmováno – TV seriál
1986 | Třikrát Adam Dalgliesh |
1991 | Pachuť smrti |
1992 | Černá věž |
2013 | Smrt přichází do Pemberley |
2009 | Soukromá pacientka |
Asi si budu muset začít psát postavy, klíčové momenty, vazby. Trochu jsem se v tom ztrácel, což je - podle mne - chyba čtenáře. Detektivka to začíná být až v závěrů, nastínění trvá dvě třetiny knihy a v nich mi leccos uteklo. Naštěstí klasické shrnutí poznatků a závěr vše napravilo. Není to až tak úchvatné, ale svůj účel detektivka splnila.