České milenky nacistů
Václav Miko
Milenky nacistů, agentky tajných služeb a konfidentky gestapa, takto se dá shrnout obsah této knihy. Autor líčí neobvyklé životní osudy českých žen, které si v období protektorátu Čechy a Morava začaly s Hitlerovými muži, a vrhly tak na sebe cejch nacistických milenek. Některé se dokonce snížily k tomu, že gestapu – tajné nacistické policii, donášely či s gestapem aktivně spolupracovaly. Jednotlivé osudy jsou rozmanité a některé nejen překvapí, ale i zarazí. Zatímco si ke svému mladému tělu Adina Mandlová připouštěla jednoho milence za druhým, dokázala v posledních 37 letech svého života vést spokojený vztah s proslulým homosexuálem a ještě k tomu roznítit český národ za svoje pletky s nacisty. Protagonistky této knihy přinášejí řadu překvapujících skutečností a nečekaných souvislostí. Nebyly jen krásné a vyzývavé, ale některé také nebezpečné a nevyzpytatelné.... celý text
Tento autor mi zkrátka nesedí. Připadá mi, že si prostě k daným faktům doplňuje své vlastní spekulace, které můžou být dost zavádějící. Nelíbí se mi ani jak se o některých postavách vyjadřuje. Některé výrazy do literatury faktu vážně nepatří. (Narážím na kapitolu o Adině Mandlové.) Kromě toho jsem se občas v textu ztrácela a nevěděla o kom je zrovna řeč. Někdo by si měl text před vydáním přečíst a ujistit se, že dává smysl. No nic, byla to má druhá knížka od tohoto autora a opět zklamání. Za dobrý nápad dávám dvě hvězdičky, ale to je tak vše.
Nelíbil se mi přístup autora k obsahu knihy. V jednu chvíli se snaží být nezaujatý, na další stránce ovšem cítíme osten kritiky, ať už oprávněné, či neoprávněné. Nejsem si jistá, zda mělo jít o seriozní literaturu, nebo jen o populární, ale mnohé nasvědčovalo druhé variantě (prozaické líčení určitých situací, které mi hodně vadilo, přímé řeči).
Závěr se mi nelíbil vůbec. Je to kniha o českých milenkách nacistů, nepotřebovala jsem do několika odstavců shrnout teorie o přesunu Čechů kamsi na Sibiř, protože to se milenek vůbec netýkalo...
O ilustracích se raději vyjadřovat nebudu.
Za mě je to kniha spíš na odpočinek, ačkoliv jí nemůžu upřít, že mě místy i překvapila.
Kdyby kniha byla opatřena fotografiemi, těžko by se dala kritizovat. Za některé nové skutečnosti dávám plný počet hvězd.
Ilustrace je otřesná, ale krizitizovat složení vět ??? to mi příjde tedy hloupé. Vypravěčský styl a formulace vůbec je na hodně vysoké úrovni. Snad jen jedna výtka k tomu, že autor dost hodnotí, ale to asi k faktorgrafii patří.
Jak již zmiňoval jardaplech i další - ilustrace si rozhodně mohli odpustit, ještě, že už dané dámy nežijí - mohly by ilustrátora klidně žalovat.
Pro mě mohl autor vypustit notoricky známé příběhy - Baarová, Gollová a více se zaměřit na ty neznáme.
Nelíbí se mi očividná zaujatost autora. Takové knihy se píší na základě faktů a odbornosti. A taky ubírám hvězdičku za katastrofickou ilustraci. Kniha se mohla obohatit dobovými fotografiemi. Jinak informace zajímavé...
Vyčetl bych ilustraci, ale obsah a zpracování kritizovat nejde, to už je pak závist nebo hloupost
Dobrý nápad, ale mizerně zpracován. Autor často spekuluje bez podpory faktů, také literárně je to občas slabší. Redakční práce zřejmě minimální.
tak naše ženy rády nacky? Většinu v knize bez výhrad jenom ty obrázky???? fotografie by daly knize slušnou hodnotu ale jinak lepší průměr
Velmi čtivé a dynamické. Netušil jsem, že bych jí přečetl za den. Hodně mě překvapil obsah a docela jsem hltal historii, kterou jsem myslel, že už máme probádanou. Kniha se fakt povedla, a také chválím stylistiku psaní
Nekdy velice malo informaci a naopak hodne nazoru autora. Ale v celku se mi kniha docela libila...
Styl autora mi teda vůbec nesedí. Na literaturu faktu mi mnohé jeho komentáře přijdou hodně subjektivní. Zajímavé téma, které by mohlo být zpracované mnohem lépe.
Zajímavé osudy některých českých žen . Kniha se mi líbila, jen u některých kapitol bylo přeci jen dost málo informací narozdíl od Baarové nebo Mandlové.
druhá světová válka (1939–1945) Česko, Česká republika Protektorát Čechy a Morava
2016 | Prostituce v nacistických táborech |
2015 | České milenky nacistů |
2015 | Manželé Goebbelsovi - Svůdník a vražedkyně |
2016 | Manželky a milenky nacistických pohlavárů |
2016 | Zdrogovaný Hitler - Perverze a choroby |
Kniha je zajímavá, dozvěděla jsem se pro mě nové věci, nová jména. Jen autor má často zaujatý postoj.
A v knize jsou bohužel i chyby...viz."Jeden z dopadených výsadkářů Karel Čurda pod tlakem neuvěřitelného mučení totiž také mnohé vyzradil.".....no comment