České pohádky
Jan Drda
Jan Drda: České pohádky. Ilustroval Josef Lada. Vydalo nakladatelství Československý spisovatel v Praze roku 1977, edice Zlatý klíček. 7. vydání, 318 stran - 12 pohádek, ISBN: 22-119-77, náklad: 80 000 výtisků, pevná vazba, pro čtenáře od 6 let.
![Jaruš7 Jaruš7](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/140643/m_140643-rwF.jpg?v=1505109777)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
České pohádky od Jana Drdy jsou pro mě ty NEJ, je v nich kouzlo životního moudra poučné spolu s humorem. Takže se nedivme, že jako Češi máme smysl pro humor v krvi, když jsme spolu s Drdovými pohádkami jedli vtipnou kaši a jsme tak mírumilovní , neboť když večer usínáme, tak se po pohádkovém vzoru se přikrýváme čistým svědomím. Takže to je ta česká pohádková hodnota, která nám zdobí charakter.
![DuncanIdaho DuncanIdaho](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásné pohádky, které by měly být přečteny každému dítěti. Z této knihy musí rodiče číst i dnešním dětem.
![veronie veronie](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/35364/veronie-e6m.jpg?v=1541174084)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úplně první knížka, kterou jsem četla své malé princezně. Moc krásné pohádky, ke kterým se určitě ještě vrátíme.
![MarkétaLore MarkétaLore](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68985/m_68985-ed5.jpg?v=1459854945)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dařbujána pandrhola, Zapomenutý čert, Jak šel honza do lenoráje... O princezně jasněnce , Jak proncezna hádala až prohádala.. nicméně Troška to zprznil, ani ta nejkrásnější kniha holt není imuní.
![Harry Harry](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24121/24121-Ysy.jpg?v=1444983555)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klasické české pohádky, které jsem hltal jako dítě a kde nechybí loupežníci, vodníci, králové - prostš všechno, co patří do srpávných pohádek. A k tomu kouzelné ilustrace Josefa Lady . Nádhera !!!
![Kate.S Kate.S](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/26490/26490-bpy.jpg?v=1472400126)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moc ráda jsem tyto pohádky četla. Moje nejoblíbenější byla Dařbuján a Pandrhola, kterou jsem listovala snad nejvícekrát. I teď se na tuto knížku alespoň očkem podívám a pohádky miluju doteď:)
![maryzka maryzka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
kdysi sem Drdovým pohádam nerozuměla jenom jedné - O zapomenutém čertovi a to ještě díky zfilmováním. Ale díky zfilmování pár pohádek pana Trošky jim jakž takž rozumím.
![hortenzie hortenzie](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14133/14133.jpg?v=1381127951)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nejen krásné, ale i vtipné pohádky. Mám je ráda od dětství, potom jsem je četla svým dětem a nyní začnu vnoučatům.
Část díla
Český Honza |
Dařbuján a Pandrhola |
Jak Kuba parohatou princeznu léčil |
![]() |
Jak princezna hádala až prohádala |
Jak šel Honza do lenoráje |
1975 | ![]() |
2007 | ![]() |
1965 | ![]() |
1982 | ![]() |
1960 | ![]() |
Krásné pohádky s nádhernými ilustracemi Josefa Lady. Kniha mi tu ležela polozapomenutá v knihovně. Bohužel jsou pohádky hrozně dlouhé na čtení dětem před spaním... Ale teď v rámci Výzvy 2017 oprášeno a přečteno. Některé pohádky jsou známé z filmových zpracování, některé jsem nikdy nečetla ani neslyšela. Nejvíce se mi líbila pohádka Zlaté kapradí.