Cesta
Cormac McCarthy
Román Cesta se odehrává ve světě sežehnutém neznámou katastrofou. Otec se synem putují šedivou zimní krajinou a děsí se každého náznaku, že nejsou sami, kdo přežil; od posledních lidí totiž rozhodně nemohou čekat nic dobrého. Dvojici drží při životě jen to, co uveze jejich nákupní vozík a co občas najdou v prázdných domech. Jejich cílem je mořské pobřeží, ale i tam se samozřejmě ukáže, že naděje už neexistuje. Nebo snad ano? Za tento román autor obdržel v roce 2007 Pulitzerovu cenu.... celý text
Uf tak takhle temnou věc jsem už dlouho nečetl. Pocit bezmoci, strachu a deprese je cítit z každé stránky. Mám rád rozsáhle post-apo světy, baví mě představa totální změny lidských hodnot a nové fungování společnosti. Tady se ale žádné hlubší popisování, vysvětlování či větší uvedení do děje nekoná, tady autor čtenáře prostě hodí do vody a on musí plavat sám.
Viděl jsem i film a myslím, že je to jeden z mála filmů, který zvládl alespoň částečně předat atmosféru knihy.
Knihu máte přečtenou za jeden den a pokud Vás zajímá, jak by to asi mohlo vypadat, až se svět opravdu jednou zblázní, je to čtení právě pro Vás. Akorát si připravte pevné nervy a rozsvícenou lampičku na několik dalších nocí. Protože i tady platí, že největší zlo na tomhle světě je jen člověk sám...
Stroze, rychle a žádná velká alegorie. To je ve zkratce Cormac. Když jsem svoji kamarádku slyšel ve vlaku vyprávět, že se ve své disertační práci specializuje na Cocmaca McCarthy, přiznám se, že jsem do té doby (2018) ani ntušil, že někdo takový existuje. Viděl jsem ovšem filmy Tahle země není pro starý a Všichni krásní koně. Ihned jsem nelenil a zakoupil si na tu dobu dosti drahou knihu Cesta na doporučení vítězů "pulicerky" s hrůzou jsem po rozbalení zjistil, že jsem dal 600,- za 180stránkovou brožuru s moc pěkným přebalem. Tak jsem kamarádce hned volal, jestli náhodou Cocmac ještě neudělal víc dílů protože se přece pulicerka nedává za brožuru.
Ovšem po začtení, které trvá cca 10 prvotních slov, se člověk vrací a vrací k těm slovů a souvětím, které ho tak zvláštně a nepříjmeně mrazí a s jistou dávkou deviance se vrací v představě těch surových výplodů, které tvoří pouhá slova jako: dětské tělíčko na rožni či lidská spižírna (jatka). Každopádně klobouk dolů. Cormac je příkladem toho, že někdy méně je i více pane autore Hry o trůny :)
Děsivé. Syrové. Obnažené až na kost. Burcující. Mrazivé. Ponuré a depresivní.
Může se tohle stát? Jasně, že jo. Měli bychom se bát? Rozhodně.
Proč se tedy nebojíme?
Protože tohle, ačkoli absurdní a možná nereálné, realita vlastně je. Realita blízké budoucnosti, pokud s tím lidstvo něco neudělá. Protože cesta, po které kráčíme, je velmi podobná té, po které kráčely postavy v této knize. Jen my to zatím, bohužel, nevidíme...
...kdysi bývali v horských bystřinách pstruzi...
Nezbývá než věřit, doufat, bojovat... Za letmý dotek slunce, za naději, za lásku, za svět, za vzpomínky na to co bylo - a co možná jednou...
...nebude :(
Problémem McCartyho je jeho celková čtenářská nepřístupnost. Jeho styl psaní je totiž hodně osobitý a natolik zvláštní, že hodně čtenářů vzdá jeho díla před dočtením. Cesta není jiná - je plná extrémně krátkých a úsečných vět, minima emocí, odtažitosti, přímé řeči, která není v uvozovkách a dlouhé pasáže jsou věnovány detailním popisům prostředí a krajiny. Když si na tohle čtenář zvykne, má co dělat s opravdu výtečnou knihou, jejíž hlavní devízou je temná, depresivní a bezútěšná atmosféra, která je takřka hmatatelná, naprosto dokonale promyšlená a v současné situaci až nepříjemně alarmující a možná i reálná. Obě hlavní postavy jsou záměrně načrtnuty jen minimálně, protože je sledujeme tady a teď, na minulosti nezáleží a budoucnost je nejistá, tak proč si k nim budovat nějaký vztah. Podobné je to i s příběhem, který je schválně epizodický a necelistvý a zvláštním způsobem působivý. Až na jeden moment se navíc McCarthy oprostil od pro sebe typických brutálních a násilných výjevů, takže v tomto směru je román přijatelný. Jediné, co se mu snad dá vytknout, je mnoho "deus ex machina" momentů, které jsou někdy opravdu do očí bijící a vykalkulované. Náboženské podobenství, o němž se mluví v doslovu nového vydání, asi není tak důležité, nicméně je zajímavé, na vyznění románu ale moc nezmění. 80 %
Přečteno po nouzovém stavu při corona krizi. Nevím , jestli to bylo prožitými událostmi, ale kniha mě zasáhla snad nejvíc ze všech doposud přečtených. Doporučuji překonat depresi příběhu a přečíst všem!
Nevěřila bych, že mi taková drobná knížka dá tolik zabrat. Velice vyčerpávající putování bez cíle a bez naděje, pouhá potřeba přežití ze dne na den.
Je pár věcí, které mi na knize vadí, ale ze všeho nejvíc zde postrádám vysvětlení, jak to všechno začalo. Co se stalo, že je svět v knize takový pustý, ošklivý a nebezpečný. Celou dobu jsem čekala jakékoliv vysvětlení a nedočkala se odpovědi.
Za mě velmi depresivní kniha.Asi nebyl správný čas na tuto knihu,tak ani nehodnotím.Snad někdy příště.
Velmi silný postapo příběh, který by rozhodně neměl uniknout nikomu, kdo má tento žánr rád. Kniha je sice poměrně depresivní, ale i přesto musíte číst dál. Prostě skvělé dílo!
Kniha naprostého zoufalství. Putování, které nevede nikam. Myslíte, že je tam alespoň kapička naděje? Totálně spálená Země. Slunce zahalené mraky z popela. Sugestivní kniha.
Kouknu z okna - vidím svoji mírně zanedbanou zahradu, sluníčko ještě svítí a vlaštovky pilně létají, někde vrčí sekačka - uvědomím si, jaká je to vlastně krása. Kniha Cesta mi na tu krásu, co mám, ukázala.
Zajímavá kniha, kdy sice nevíte, co se stalo a v jaké době se odehrává, ale pro příběh to není vlastně podstatné. Líbilo se mi, že i v tak ponuré náladě se našly chvíle naděje a téměř jsem za hrdiny dýchala.
McCormackova Cesta je portrét světa, který přestal dávat smysl, a vekterém otec a syn podnikají nesmyslnou cestu bez cíle. Živoří na tom, co zbylo ze starého světa... a proč vlastně? Všechno, ci dělají, jejich zásady a morálka, vše ztratilo význam.
V jejich životě se neodehrává nic smysluplného, samotná kniha v podstatě nemá příběh, je pouze plejádou fragmentů světa, který zaniká a ztrácí barvy.
A přesto ve všem tom zmaru autor nechává čtenáři možnost vidět i zde naději, pokud sám chce...
Ponuré a depresivní. Pokud si berete současný stav naší planety k srdci, každá další ekologická katastrofa vás rozhodí a chování lidí k přírodě jako ke kusu ničeho důležitého, natož pro život potřebného vás štve … tak po přečtení této knihy nezbudou ani iluze, ne-li kapka optimismu nebo snad naděje. Až tak :o((
Čtení stále o tomtéž, snad jen jiný odstín šedi, takže metoda „pár odstavců ze strany“ se mění na „pár řádků“ až na rychločtení x-tá strana. Možná prvních a posledních 10 stran? I jen ty vystačí na týdenní či delší depku…. Klíčový vztah otce a syna tomu všemu dává citovou atmosféru, ale ani tahle jiskra v šedi nenabídne zář.... Až tak :o((
Přece něco pozitivního - čteno po nouzovém stavu, bez roušek :o))
Cesta je velmi čtivá.Na to jak je krátká má hodně silných myšlenek. Je potřeba číst i skrz stránky, abyste věděli, co všechno se v nich ukrývá. Když jsem pochopila, co chtěl autor říct,pak jsem měla na knihu jiný obrázek. S příběhem by se dalo určitě více pohrát,ale pak už by to nebyla novela,ale dlouhý román. A už by to také mohlo být něco jiného,než co ta kniha znamená teď.
Asi jsem rozmazlená dnešní dobou,co se týká tohoto post-apokalyptického tématu.Kniha mě nějak zvlášť příběhově nenadchla, ale dříve to musela být pecka, přečíst si něco takového jako je Cesta. Dneska spíše všichni doplňují a kopírují ty, kteří už něco takového vymysleli. Na trhu je hodně knih, co předčí příběhově tady tuto, bohužel nebo díky?
Já vám nevím, tématicky pro mě hodně zajímavé, vztah otec a syn na cestě postapokalyptickým světem je něco, co by mě mělo už ze své podstaty naprosto nadchnout. Svět je v tomto příběhu tou nejhorší možnou variantou, jakou může autor zvolit, kdy nepřežilo v podstatě nic a nikdo. A ti, co přežili, se stali tím nejhorším, co v sobě lidstvo má. Ale celkové podání, styl, atmosféra... a konec, v podstatě popírající to, co se buduje napříč příběhem, to mi prostě úplně nesedlo. Film jsem neviděla, asi si ho přidám na seznam, ale určitě ne kvůli knize. Ta pro mě zůstává tak nějak v průměru, kdy rozhodně neurazí, ale bohužel ani nenadchne.
Důrazné připomenutí, že človíček světu nevládne a jeho oblíbená hra na životní jistoty může mít obratem poněkud odlišná pravidla...
Pro mne snad nejsilnější knížka, jakou jsem četla. Tak málo prostředků, a tak silný příběh...
Miestami až kafkovsky bezútešná a bezcieľna Cesta predstavuje čitateľovi šedý svet zániku ľudstva, v ktorom každá, aj tá najmenšia strata ostražitosti môže znamenať rozdiel medzi životom a smrťou. McCarthy nato ide opäť svojim vlastným štýlom, ponurými opismi, vecnými dialógmi a hrôzostrašným defilé sveta, kde prežijú len tí silnejší a šikovnejší. A hoci sa v tomto strohom slohu môže zdať, že sa vzťah medzi otcom a synom vytráca, nič by nebolo vzdialenejšie pravde. Aj keď sa ich konverzácia zredukovala na životu potrebné minimum, McCarthy tieto praktické nedostatky vyvažuje v otcových vlastných vnútorných monológoch, ktoré objasňujú a kryštalizujú skutočný vzťah medzi hlavnými postavami aj bez slov. Záver knihy bol síce nevyhnutný, no predsa zabolel. Po Dieťati božom ďalšie skvelé autorovo dielo. Teším sa na ďalšie.
zfilmováno americká literatura Pulitzerova cena rozhlasové zpracování otcové a synové cesta, roadtrip postapokalyptická sci-fi
2008 | Cesta |
2007 | Tahle země není pro starý |
2009 | Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě |
2009 | Dítě boží |
1995 | Všichni krásní koně |
Cesta odnikud nikam. Výborné děsivé, depresivní post-apo i film o putování bez naděje, strachu z jiných přeživších lidí, tohle nás jednou čeká pokud se nevzpamatujeme.