Chůva
Gilly Macmillan
Malá Jo zbožňuje chůvu Hannah víc než svoji matku, a tak když jedné noci Hannah beze stopy zmizí, holčička je naprosto zničená. O třicet let později se Jo vrací do rodičovského domu a je nucena čelit svému složitému vztahu s matkou. Jenže když jsou v jezeře na jejich pozemku objeveny lidské ostatky, Jo začne pochybovat o všem, o čem byla až dosud skálopevně přesvědčená. Pak když na dveře jejich domu zaklepe nečekaný host, Jo zažije další šok. Zoufale se snaží doplnit mezery ve svých nejasných vzpomínkách. Nezbývá jí než přijít na to, co byla její chůva zač a proč zmizela. A především se musí rozhodnout, zda může věřit vlastní matce… Chůva od autorky bestsellerů Spálená obloha či Dokonalá Gilly Macmillanové je temným a nepředvídatelným příběhem plným tajemství a klamu. Je to ďábelsky chytrý thriller, který nám připomíná, že někdy je mnohem snazší přijmout lež namísto kruté, bolestné pravdy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , KalibrOriginální název:
The Nanny, 2019
Příběh byl zajímavý, čekala jsem co z toho nakonec vyleze a musím říct, že tahle chůva mi lezla pěkně na nervy. Nicméně z autorčiných knih u mě stále vede její prvotina Spálená obloha.
Knížka se mi velmi líbila, závěr byl takový rychlý, ale co na něm prodlužovat, když se to finále připravuje celou knihu? Doporučuji ke čtení, je to čtivé a myslím i logické. Skutečnosti dějů minulých si lze odvodit, vysvětleny jsou pak téměř stejně, jako čtenářské odhady. A to vnímám jako veliké plus.
Přečteno. Poměrně málo postav, což až tak nevadí. Téma docela fajn i zápletka, ale konec knihy se mi teda moc nelíbil, bylo to takové honem honem ať už je konec. Chybělo mi propracování, za konec hodnotím max. 3,5 hvězdičky.
Líbilo se mi střídání vypravěčů, takže jsme děj mohli sledovat z různých pohledů. Také zápletka byla zajímavá. Nelíbil se mi ale konec, přišel mi takový odbytý. Jo prozřela tak nějak lusknutím prstu a čekala bych, že si s Vivien všechno vyříkají, ale to se nestalo.
Věděla jsem, že Chůva bude dle mého gusta, a byla. Užila jsem si ji od první do poslední stránky. Miluji příběhy odehrávající se na starých anglických šlechtických sídlech opředených nějakým temným rodinným tajemstvím. A to vše v sobě Chůva skrývá. Autorka perfektně zachytila temné vášně, které mezi hlavními hrdinkami bublají, zprvu pěkně skryté pod povrchem, postupem času se však již ututlat nedají a rozjede se slušná jízda. I když jsem celkem brzy rozklíčovala, jak se bude příběh vyvíjet, vůbec mi to neubralo nadšení ze čtení.
Kniha má takové pomalejší tempto. Nejsou v ní žádná chluchá místa, ale je to takové příjemné a oddechové čtení, kdy se budete pomalu prokousávat dějem.
Charaktery postav byly popsány moc dobře. Tady musím dát spisovatelce jedničku s hvězdičkou. Ať už byla kapitola z pohledu Jo nebo Virginie – oběma jste dokonale rozuměli a vlastně jste se celou dobu ptali, jak je možné, že se celý život míjí, když obě chtějí vlastně totéž – lásku té druhé.
Kniha má dvě dějové linky. Ta první je zasazena do současnosti, kdy prožíváme život spolu s Ruby, Jo a samozřejmě s Virginii a Hannah (chůvou). Druhá dějová linka nám odkrývá minulost a jak se věci vyvíjely.
Kniha mne rozhodně nenudila. Přestože jsem v ní postrádala jakékoliv napětí, musím uznat, že jsem si čtení opravdu užila. Knihu mohu tedy jen a jen doporučit.
Knihu mi půjčila kamarádka a nějak se mi do toho moc nechtělo, mám rady vraždy typu Carter, Kepler apod. Nicméně jsem se do toho pustila a nemohla přestat číst. Kniha je z pohledu několika osob a je opravdu zajímavě napsaná a rozhodně není nudná. Naopak, pořád vás to nutí číst, protože jste zvědavá jak to bude dál.
Perfektni,brilantně napsáno. Takovou detektivku jsem dlouho nečetla. Svižně ubihajici děj,žádné prodlevy a přesto vše krásně zahaleno tajemstvím,které pomalu rozpletate. Myslíte,že uz vite konec příběhu a znovu se objevi dalsi dílek informací,ktery rozbije obraz,který jste si složili. A konec,ten vás překvapí a věřte,že by jste na konci chtěli ještě aspoň dvě kapitoly číst
Tak toto se povedlo. Četla jsem jedním dechem. Příběh je napínavý, skvěle vymyšlený, plný nepředvídatelných zvratů a odhalení. Bez jediného hluchého místa. Opravdu napínavé až do úplného konce. Podle mě nejlepší knížka od autorky.
Napínavý, čtivě napsaný příběh. Výborně se čte. Líbil se mi posun děje z hlediska více hlavních postav. Jediné, co mě zklamalo byl závěr. Nepřipadá mi reálný. Možná jsem naivní, ale nemyslím si, že by "normální" člověk byl schopen takto všechny události zpracovat a žít dál. Jinak ale doporučuji, určitě kniha stojí za přečtení.
Moc pěkně napsaný příběh, plný napětí a zvratů. Doporučuji přečíst všem co milují psychothrillery. Bez zbytečného násilí a krveprolívání se stejným efektem.
Někteří lidé jsou horší než štětina v …. Hned na začátku tu máme zločin, vcelku brzo máme i pachatele, ale čí je to tělo? No a závěr to všechno ještě rozmíchá. Napínavé až do konce.Vřele doporučuji.
Příjemná četba, psychothriller bez zbytečné krve. Nemohla jsme se odtrhnout. Až do poslední chvíle jsme jen spekulovala o tom, kdo vlastně chůvu sejmul. Psáno z pohledu několika postav (matka, dcera, chůva a detektiv), dvě časové linie.
Kniha mě pohltila už od začátku. Za pár večerů jsem ji přečetla. Napínavý děj. Kniha se velice dobře čte. Za mě super střídání vypravěčů.
Všem doporučuji, opravdu povedená kniha.