Cigaretka na dva ťahy
Dominik Dán
Naše Mesto / Případy Richarda Krauze (Deník dobrého detektiva) série
Ubehol presne rok od vraždy na brehu rieky a od vraždy Tibora Hakla - jedného z kapitánov Bossa podsvetia. V oboch prípadoch zohrali dôležitú úlohu Krauzove kontakty na podsvetie. Občas sa vypečení kamaráti z detstva zídu aj detektívovi z oddelenia vrážd. Našťastie Tiborovu mŕtvolu nikto neobjavil, oficiálne sa nevyšetrovalo, nikto nepátral po súvislostiach. Jedine Burger tušil, že jeho žiak mu prerástol cez hlavu - ak nie profesionálne, tak v riskovaní určite. No v polovici deväťdesiatych rokov sa aktivizovalo nielen podsvetie, ich metódy sa pokúsili napodobniť aj iní. Hoci amatéri, v brutálnosti vraždenia si s podsvetím vôbec nezadali. Na jar 1995 sa chlapcom z oddelenia vrážd dostal na stôl prípad vodiča dodávky - chlapca zastrelili a upálili v aute. Hrozná smrť, desivé zohavenie mŕtvoly, ťažký kriminálny zločin. No nielen pátranie po vrahovi trápilo Krauza a Chosého, ako vždy, aj tentoraz prišiel problém ruka v ruke s ešte väčším. ..... celý text
Tato série od tohoto autora je pro mě zárukou, že se při čtení pobavím. Mám za sebou 17 knih, takže už tu partičku kriminalistů z Našeho města doma v obýváku vítám jako své velmi dobré známé, kteří mě vždy zaujmou svými neortodoxními vyšetřovacími metodami a postupy, vtípky, oddaností boji proti zločinu a také mnohdy zcela svérázným přístupem k nadřízeným i ostatním kolegům.
Na hodnocení tohoto i předchozích dílů nemám co měnit, zůstávám fandou této série.
Cigaretka na dva ťahy je ďalším svižným a čítavým dielom z 90. rokov. Vtipne zachytáva nástup mobilov aj medzi policajtov, či prepojenie tajnej služby na organizovaný zločin, čo je verejne známe tajomstvo obdobia 1994-1998. Hviezdičku uberám kvôli vyšetrovaniu, kedy obzvlášť v línii príbehu s tajnou službou bol šťastných náhod a informácií zadarmo až príliš veľa. Neviem ako inak nazvať rozhovor s "dedkom" v záhradkárskej osade, ktorý vysvetlí na pár stránkach nielen kto a prečo, ale aj kde a kedy a vec je zrazu vybavená. Bondovské spôsoby Krauza, ktorý to jeden večer ťahá s podsvetím a na druhý deň seká frajera pred policajným prezidentom, tiež treba brať s rezervou.
Po dlhšom čase som opäť prevetral DD. Za mňa kniha patrí k tomu lepšiemu z jeho pera, možno aj najlepšia. Dej mal spád, zápletka, klasické policajné dialógy, ako som už u DD zvyknutý. Určite stojí za prečítanie.
Opět nádherný díl, ani se nemuselo tolik vraždit. Rok 1993 - podsvětí bují, StB se převléklo za jiné tajné služby a policisté, tedy pouze někteří se neštítili ani toho nejhoršího. A pak to má jeden poctivý policajt vyřešit, tedy vlastně dva - Krauz a Chosé. Tentokrát musí sehraná dvojka z mordparty zastoupit i kolegy z protidrogového. A navíc se potýkat s novým zlepšovákem, mobilním telefonem. Krauzovu nechuť k němu chápu ještě v dnešní době :-)
70%
"Pojdete do Biskupíc, toho maróda treba povyzvŕtať a preveriť u lekára, či tam naozaj bol. Vobec by som sa nečudoval, keby ste zistili, že ležal doma s opicou, iba sa hanbí priznať šéfovi."
"Blbosť! U nás sa nikto nehanbí," protestoval Chosé.
"Nie všade pracujú také svine drzé ako na oddělení vrážd! Možná sú medzi najmi aj slušní policajti, čo sa za opicu hanbia!"
_____________________________________________________________________________
Dobrá kriminálka. Hledají se ti, kdo ukradli 4 kg heroinu z uzamčeného policejního skladu. Tady se Krauz obrací na svoje kamarády z ulice, což znamená na podsvětí. A zjišťuje se, že korupce vede do nejvyšších míst.
Pak se v detektivce vyšetřuje vražda řidiče tabákové firmy a zmizení jeho peněz.
Nechybí ani humor.
Doporučuji.
Čte Marián Geišberg, tato kombinace s Dánem je silně návyková, myslím že je to nejlepší načtení Dánovek jaké jsem slyšel. Co se týká příběhu je zajímavý jen trošku neuvěřitelný.
Knihy od Dána u mě doposud kolísají mezi 2-4*, tento kousek je možná nejlepší. Sice je to občas na hranici uvěřitelnosti a neobvyklé náhody dost často přispívají k vyřešení případů, ale je to skvěle čtivé a knihu jsem měl za sebou za 3 dny. Dvě prolínající se různá vyšetřování jsou zajímavě vystavěná a protentokrát mně ani tolik nevadilo vzájemné "špičkování se" mezi policajty. Jen doufám, že v reálu všichni policajti tolik nechlastají a nekouří. :-)
Pomalejší začátek, postupně vše do sebe začalo zapadat. Nezlikvidovatelné drogové mafie, stálý problém. Další náhled do práce vyšetřovatelů, korupce až do nejvyšších míst. A vražda vlastně bez úmyslu. Zbytečná smrt. Dva propojené případy, za vše může hlad po penězích.
Opět skvělé čtení od Dominika Dána, ikdyž je těch knih hodně, tak se stále dobře čtou, ale o to hůř komentují, protože mám pocit, že se u každé opakuji.
Audiokniha. Čte Marián Geišberg.
Jak níže psala Rapeh, jaký komentář vymyslet? Asi žádný neboť bych musel označit spoiler a nebo napsat jen, že to bylo dobré, jak se na Dána sluší a patří. Trochu vysoká hra patriotů, trochu humoru, trochu krve (tady v jiné podobě) a samozřejmě špičkování mezi kolegy. Zkrátka Naše Mesto v plné zbroji.
S každou další knihou od Doninika Dána je těžší vymýšlet nové komentáře. Knihy jsou prostě super a popisovat dějovou linku je opakování předchozích komentářů
Nedávejte svým mazlíčkům jména po oblíbených postavách. Když můj kocourek Richard Krauz jinak lump onemocněl, nemohla jsem tuto knihu strachem o něj číst. Musela jsem sáhnout po Bryndzovi a ten mě nebavil, já prostě patřím do této partičky.
Kocour je v pořádku a lumpačí a spí se mnou a dlouhý život přeju i Krauzovi.
Přečetla jsem podruhé.
Můj tisící komentář.
Celkem solidní detektivka od jednoho z nejplodnějších současných autorů detektivního žánru.
Dobrý příběh, pobavil jsem se, ale na druhou stranu si dám trochu pauzu od autorových knih. Mám totiž pocit že při hodnocení jeho knih začínám být neobjektivní a současně cítím, že autor nám servíruje příběhy tak, jak vycítil, že je čtenáři očekávají.
Opět skvělé čtení. Devadesátá léta byla hodně divoká. Jsem zvědavá co za případy se časem dozvíme z doby současné.
Dominik Dán a já - jedno jsme (heart). Za každou knihu dávám vždycky a bez výjimky pět hvězd. Hezky jsem si početla.
Takhle kniha obsahuje dva příběhy, ze začátku detektivové řeší vraždu, ale pak dostanou drogový případ a já jsem na vraždu zapomněla. Ke konci jsem byla překvapená, když se k vraždě vrátili a já si říkala, no jo vlastně ještě musí vyřešit vraždu.
Jako vždy moc pěkné zkusím si dát pauzu než se pustím do dalšího dílu. Uvidíme jestli to vydržím.
Tak som skúsil toho mysteriózneho, velepopulárneho Dána, ulietavajúceho na časoch z dôb slovenského divokého západu. Teraz chápem, prečo je tak populárny. Aj písať vie, hláškovať, vytvárať akési filmové prostredie, kde sa stiera hranica medzi zákonom a zločinom, kde má násilie príchuť kaviáru a zaprdená Bratislava pôsobí ako stred svetového kriminálneho diania. A keď to načíta Geišberg, je z toho nefalšovaný slovenský popcorn. To však stále neznamená, že je to dobrá literatúra.
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
Moje v pořadí třetí "dánovka". Pěkné svižné čtení, jen jsem si chvíli nebyla jistá, na které straně zákona se vlastně některá policejní postava pohybuje. Ale závěr byl zcela jasný :-)