Cíl neznámý
Agatha Christie
Špionážní detektivka od královny klasické krimi, jejíž příběhy nestárnou. Ve světě začnou podivně mizet mladí vědci. Jedním z nich je i nadějný výzkumník Thomas Betterton, jehož případ dostane na starost zpravodajský úředník pan Jessop. Ten se krátce nato setká s Hilary Cravenovou, která je nápadně podobná Bettertonově manželce, jež tragicky zahynula ve zříceném letadle. Jessopa napadne přichystat lest. Společně s Hilary se pouští do riskantní hry, aby se dostali na stopu organizace, která se pokouší ovládnout lidstvo.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , KalibrOriginální název:
Destination Unknown, 1954
Tak takový příběh jsem od Agathy Christie nečekala! Přestože to není detektivka v pravém slova smyslu a přestože začátek byl trochu dýchavičný, do knihy jsem se nakonec tak začetla, že jsem jaksi zapomněla, že bych se spíše měla věnovat učení ke zkoušce. Tak snad se mi to nevymstí :)
Je vlastně škoda, že Christie zapletla do příběhu i detektivní zápletku (ta mě osobně vůbec nezajímala a při čtení rušila). A ještě větší škoda, že více nerozvinula filozofické přemítaní nad sílou davu, silného vůdce, lidské povaze, roli ženy atd. atd. .... Netypická kniha od Christie tak trochu zamáznutá detektivní linií.
Za příběhem by asi jen málokdo hádal královnu detektivek - žádná detektivka to totiž nebyla, spíš náznakem špionážní až fantaskní příběh. Zřejmě tím autorka reagovala ještě na dozvuk hrůz 2. světové války, protože se hluboce zamýšlí nad zásadními tématy svobody a práva na moc nad lidmi a světem.
Menej známe dieko od královnej detektívneho žánru ponúka originálny a neokukaný príbeh ktorý sa výborne číta a dokonale baví.
Som rád že pani Agatha sa nestratí ani v špionážnom žánri, dokonca mi občas prišlo akoby tvorca Jamesa Bonda sa nechal inšpirovať práve touto knihou. :)
Úžasný příběh, snad až trochu scifiózní(-:
Celkem neznámé Agátino dílo, patrně neprávem opomíjené...
Tentokrát přišlo zklamání. Čtivé to sice bylo, ale napínavost tomu zcela chyběla. Dávám 51%.
Myslím, že autorka si je mnohem jistější, když píše o záhadných krádežích nebo vraždách. Špionské romány v jejím podání mi připadají až nezvykle naivní.
Nejedná se o úplně klasický detektivní příběh královny detektivek. Kniha v podtextu reaguje na události druhé světové války (byla také napsaná krátce po jejím skončení). Ale samotný příběh je poutavým špionážním románem. I když Christie určitě napsala působnější příběhy, stojí za přečtení.
Zvláštní kniha, která se mi úplně k "Agátě" nehodí. Spíše špionážně laděná s bondovskými prvky a špetkou sci-fi. Divné, ale čtivé. Ale teď radši sáhnu po nějaké klasice s Poirotem v hlavní roli.....
Miluju tenhle druh Agathiných knížek. Považuju je za její nejlepší (hlavně Muže v hnědém obleku!).
Skvělý příběh, velké očekávání, ale konec se rozpadne a vyšumí... škoda. Jinak by to mohla být výborná kniha.
Je to trošku jiný žánr, než jsme u Agathy zvyklí (tedy blíž k tomu má Tommy a Pentlička). Přesto je to velmi čtivý a napínavý příběh. Doporučuji!
Děj této knihy mne příliš neoslovil, spíše proto, že mi nebylo blízké špionážní téma. Jinak příběh je psaný velmi čtivě.
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Nejspíš nejlepší kniha od Agathy Christie, kterou jsem zatím četla!