Co jsme si nikdy neřekli
Yasmin Rahman
Úzkost a deprese dohnaly šestnáctiletou Mehrín Miahovou na samotný kraj zoufalství. A tak se přihlásí na MementoMori – na server, který přiřazuje uživatele do skupin a určuje jim čas a provedení sebevraždy. Tam se Mehrín seznámí s dvěma dívkami, které se mají sejít a postupně splnit úkoly, které jim stránka uloží. Hned při prvním setkání se ukazuje, jak dobře si trojce rozumí a vznikne mezi nimi hluboké přátelství, které jim odhalí důležitou pravdu – společně jsou mnohem silnější než každá zvlášť. A pokud vyhledají pomoc, jejich životy se mohou změnit. Rozhodnou se proto dohodu se serverem MementoMori ukončit. Správce stránky je však nenechá odejít tak snadno, a tak začíná vražedně nebezpečná hra… Doporučený věk 15+... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Bude vydáno: 2025 , Yoli (ČR)Originální název:
All The Things We Never Said, 2019
Líbilo se mi, jak byla kniha čtivá a děj mi ubíhal hrozně rychle. Posledních asi 150 stránek jsem přečetla na jeden zátah a nemohla jsem se od knížky odtrhnout jak se všechno tak náhle a hrozně rychle událo a už jsem jen čekala jak to vše dopadne. Všechny tří dívky jsem si oblíbila. Místy mě štvalo chování Cary a ze začátku mi nebyla moc sympatická, ale nakonec byla fajn. Olivii obdivuju jak se svou situací nakládala a že i přes to všechno co se jí dělo dokázala být tak milá a hodná a líbil se mi styl jakým byly psané její kapitoly. Téma bylo zajímavé a věnovalo se hodně problémům co se dějí v dnešní společnosti a že je třeba to řešit.
4,5/5
Naprosto srdcervoucí příběh tří děvčat a jejich bojem s depresí. Krásně znázorněno mentální zdraví v dnešní době, při čtení se dokážu naprosto nacítit na hlavní postavy a jejich odlišná ale ke konci univerzálně podobná traumata jakými si prožívají. Skvěle ukázány problémy s kterými se jako spolećnost stále vypořádáváme a úžasně popsané pocity s kterými se dívky setkávají. Po pár přečtených stránkách jsem nemohla myslet na nic jiného a i dny po dočtení, mé myšlenky stále nacházím ve větách této knížky. Také velmi cením reprezentaci islámské víry.
Celkové tato kniha byla nádherně napsaná a ukázala jak složité může být prát se s depresivními myšlenkami a pocitem nenormálnosti. Je škoda, že o knížce neví více lidí.
Ač je to YoungAdult literatura, ač pro mě kniha neměla žádný hlubší přesah, v závěru se mi líbila. Zajímalo mě, jak to s děvčaty dopadne, jak se vymaní ze spárů. Pěkný příběh
(SPOILER) Knihu jsem přečetla za pár hodin což se u mě moc často nestává a ze začátku jsem se bála ale po prvních 10 stranách jsem se do ní hrozně začetla. Sice mi ze začátku trochu vadilo chování Mehrín ale to se rychle změnilo. Nejvíce se mi líbila Olivie. Ať už ze stylu psaní což bylo zvláštní ale moc se mi to líbilo nebo celkově její chování a to jak se poprala s tím idiotem. Cara měla na druhou stranu úžasnej humor a oblíbila jsem si jí. Celkově nápad na knihu se mi zalíbil a na to že čtu spíš contemporary to byl zážitek a knihu bych doporučila.
Námět dobrý, ale zpracování bylo pro mě místy zdlouhavé.
Věřím však, že pro někoho ve složitém období bude tato knížka přínosem, neboť je tisíckrát lepší vyhledat pomoc než udělat za životem, tak razantní krok.
Jedná se o naprosto skvělé čtení už od první stránky. Strašně se mi líbilo charakteristické zpracování textu pro jednotlivé dívky. Další plus bylo, že každá z nich měla jiný problém a stejně si tak dobře rozuměly. Jen s Carou jsem bohužel nedokázala sympatizovat. Super bylo i neustále se zvyšující napětí.
Autorka krásně poukazuje na to, že ať už člověk vypadá jakkoli, může mít daleko horší problémy než navenek ukáže.
V průběhu čtení mi do očí vstupovaly slzy. Nedokážu pořádně vyjádřit jak krásná a zároveň těžká kniha to je.
Tohle by si opravdu mělo přečíst víc lidí, aby si uvědomili, že psychické problémy jsou stejně vážné jako fyzická zranění, ne-li víc.
Příběh mi dlouho bude rezonovat v hlavě.
Ještě nikdy se mi nestalo, že bych se do knihy tak začetla, že bych ztratila pojem o čase a dala knihu na jeden zátah.
Kniha se na prvních několik desítek stran tváří docela i nevinně, tři dívky se sejnou, díky aplikace na sebevraždu, splní první úkol a zjistíte pár informací ohledně hlavních postav. Ze začátku, mi to připadalo spíše jako jeden velký fňuk nad životem, ale když se dostáváte hlouběji do příběhu, začínáte odhalovat temné minulosti Olivii, děsivý Chaos Mehrín a Cařinu ne tak svobodnou vůli.
Čím hlouběji jdete do příběhu, tím více mě začalo mrazit ze všech okolností. Asi ze všeho to nejděsivější byla právě ona stránka-Memento Mori.
Posledních 100 stránek jsem si pomalu ani nedovolila dýchat, jak napjatá jsem byla. Nakonec, i když jsem se začala smiřovat s nevyhnutelným, to dopadlo poměrně dobře. Za mě rozhodně reálné zakončení.
Jsem ráda, že jsem se ke knize dostala, protože tohle bylo opravdu silný příběh.
Tohle téma je hodně silný. Člověk si uvědomí, kolik lidí okolo je na tom psychicky špatně, kolik lidí se trápí a přemýšlí nad tím nejhorším. I když tento příběh je hodně promyšlený, je skvělé napsaný a každá stránka je zajímavá. Musím říct, že se mi kniha skvěle četla. Každá dívka byla jedinečná a čekala jsem jak to s nimi dopadne. A když se do toho začalo i něco dít, byla kniha o mnoho víc zajímavá. Knihu by si měli přečíst lidi co mají takové myšlenky, aby věděli, že na to nejsou samy a vše se dá i jinak vyřešit.
Hned na začátek bych chtěla říct, že na debut to vůbec není špatné. Ba naopak. Několik prvních desítek stran jsem byla opravdu překvapená, jak dobře je tato kniha napsaná. Pocity, myšlenky, úzkost - zkrátka všechno. Zápletka s webovou stránkou také super. Místy mi až běhal mráz po zádech. Ale. Závěr mi přišel trochu urychlený, moc věcí se seběhlo naráz. Je to škoda, protože ta atmosféra připomínající thriller byla skvělá a rozhodně by si zasloužila dotáhnout lépe. Proti hlavním hrdinkám nic nemám. Byly fajn, každá svá. Zároveň mi ale nepřirostly k srdci natolik, abych mohla hodnotit plným počtem. I tak si ale kniha rozhodně zaslouží pozornost!
Tři dívky, tři jiné životní příběhy, tři silné důvody proč spáchat sebevraždu. Knihu bych doporučila jako povinnou četbu všem. Nejenom dospívajícím a jejich rodičům. Kniha má důležité poselství a ukazuje, jak snadno přehlédnutelná mohou být zranění na duši.
Tohle byla síla, naprosto nepředvídatelná, hluboká kniha, místy se mi až svíralo srdce.
Moc se mi líbilo že jsme mohli vidět příběhy, názory , pohledy na situaci od všech třech hlavních postav. Taky se mi líbilo jak různé a reálné byli charaktery postav, Mehrín vypadá roztomile, vypadá že má dokonalý život a přesto ji její myšlenky přemůžou a dokáže si ublížit.
Cara co se snaží vypadat tvrdě, ve skutečnosti je citlivá. A Olivia která vypadá jako bohatá a rozmazlená slepice má ve skutečnosti strach, rozbité myšlení, rodinu. Je to zajímavá kniha která ukazuje že věci a lidi nemusí být takoví, jak se na první pohled zdají , že ti co vypadají štastní a perfektní můžou být ve skutečnosti opravdu zlomení a že i rodiny dovedou překvapit. Doporučuji!
Tak tohle mě dostalo. Podle anotace mě vůbec nenapadlo, jak hluboko bude příběh do tématu zasahovat, a tak mě děj úplně rozsekal.
Strašně se mi líbilo, jak se postavy navzájem vnímaly. Dívka, která se mohla zdát jako nafoukaný rozmazlenec, měla ve skutečnosti strašně roztříštěné myšlení. Pocity těch dívek tu byly tak skvěle vykresleny a celkově jsem měla při čtení žaludek stažený úzkostí. Nechápu, jak mohl někdo knihu hodnotit méně než pěti hvězdičkami, protože tohle bylo strašně silné, čtivé a zároveň hrozně znepokojující.
Nedoporučuji těm, kteří si prochází něčím podobným jako hlavní postavy, protože (jak už jsem zmiňovala) pocity jsou tu vykresleny až děsivě skutečně. Varování, že kniha není pro každého, by mělo být na zadním přebalu větší. Ale kniha rozhodně za přečtení stojí.
I když nezapadám mezi ty, pro které byla knížka napsána, vcelku mě bavila. Určitým lidem si myslím může i pomoct.
I když nejsem zrovna cílovka této knihy, tak jsem ji přečetla jedním dechem. Nejhorší na celém tomhle námětu je, že takhle zoufalých slečen je v dospívání po světě všude dost. Příběhy všech tří se mě dotkly. Autorka sama měla s tímto problémem zkušenosti, a proto myslím dokázala skvěle podat Mehrínino "volání o pomoc" a co dokáže ve špatnou chvíli způsobit nezájem okolí.
Chápu, že někoho nezaujme, ale každý by jí měl alespoň zkusit přečíst. Jediné co můžu vytknout je, že úplný závěr knihy mi k celku úplně nesedl, a proto ubírám jednu hvězdu.
Tohle nebyla ta správná knížka pro mě. Věřím, že to té správné cílovce pomůže. Ale na mě to bylo všechno takové předvídatelné a Cara mi nebyla moc sympatická jakožto postava. Štvalo mě tam nějak moc věcí. Málem jsem ji nedočetla
(SPOILER)
Všechny tři holky mi byly sympatické a dokázala jsem se vžít do jejich situace. Mehrín trpí depresemi, Cara je na vozíčku po těžké autonehodě, při které zemřel její otec a ona si to vše dává za vinu a Olivia musí čelit zneužívání od přítele její matky.
Knížka je opravdu čtivá, měla jsem ji za dva večery přečtenou. Plusové body si zaslouží i krásné grafické zpracování, kdy každá z dívek má svůj specifický styl vyprávění.
Autorka se zaobírá opravdu vážnými tématy, o kterých bychom se neměli bát mluvit. Je důležité říct, že tohle není kniha pro všechny, a myslím si, že pro spoustu dospívajících by mohla být důležitá.
4,5/5⭐️
Knížku jsem měla přečtenou za víkend, neskutečně moc mě bavila, vtáhla a do příběhu jsem se zamilovala. Všechny hlavní hrdinky mi přirostly k srdci a v některých situacích jsem se až moc viděla. Je potřeba o podobných tématech v young adult více psát a tahle knížka to udělala skvěle! Popisuje nejedno těžké téma, přednáší ho čtenáři citlivě, nenásilně a dává naději. Víme že v tom nejsme sami a že sebevražda není řešení. Za mě tam na konci mohlo být větší rozuzlení ze strany aplikace MementoMori, jinak ale skvělá knížka, kterou doporučuji nejen náctiletým čtenářům.
Nejsem příznivcem young adult a kdybych si v žánru této kategorie všimla, po knize bych nesáhla. Ale nebylo to tak zlé, jen hodně hodně naivní.
Štval mě grafický průjem v Oliviiných kapitolách. Méně je někdy více.