Co když žádné zítra nebude?
Dagmar Digma Čechová
Slíbily si, že jejich přátelství přetrvá až do smrti. Nečekaly, že se to stane tak brzy, navíc že je ještě předtím rozdělí sám život. Štěpánčinou realitou, kterou se ze všech sil snaží mít pod kontrolou, tak otřese nejen zpráva o tom, že jednu ze svých nejbližších osob už nikdy nespatří, ale také nečekané dědictví. K jeho přijetí však vede jeden nepřekonatelný krok: odpuštění. Lze zapomenout na zradu, která jí rozklížila rodinu? A co když problémy s manželem i dětmi mají ve skutečnosti kořeny jinde a Zu se na poslední chvíli pokusí svou chybu napravit?... celý text
Moc pěkná kniha. Čtivě napsaný příběh o přátelství, zradě, o lásce, o všedních i nevšedních starostech. Lze napravit a odpustit něco, co má člověk pocit, že nikdy napravit a odpustit nelze? Autorku přidávám mezi své oblíbené.
Psychologický román o přátelství, zradě a odpuštění, který se odehrává v těžké životní situaci.
Příběh se točí kolem Štěpánky, ženy, jejíž život se zdánlivě vymyká kontrole. Její přátelství s nejlepší kamarádkou Zuzanou (Zu) bylo vždy silné, už od dětství, i přes to, že každá byla úplně jiná.
Vše bylo fajn, až do chvíle, kdy došlo ke zradě, která je rozkmotřila. Poté spolu nebyly několik let v kontaktu a nic o sobě nevěděly. Až do chvíle, kdy Štěpánce přišla obsílka od notáře. Zu zemřela… ?
Aby toho nebylo málo, i vztah s manželem a dětmi pokulhává, a Štěpánka se snaží držet vše pod kontrolou. Neshody s manželem, hádky s pubertální dcerou Martinou a se synem Filipem to také není úplně jednoduché.
Kromě šoku dopis přináší i informaci o nečekaném dědictví, protože Zu Štěpánku uvedla jako jedinou dědičku. Přijetí tohoto dědictví ale znamená projít nelehkou cestou odpuštění.
Jak tohle nakonec celé dopadne? Přijme dědictví? Odmítne ho?
Střídá se nám zde časové linky - přítomnost a minulost, kde vypráví například jak jejich přátelství vzniklo a dále se vyvíjelo až k osudné chvíli zrady.
Příběh je protkán emocemi a dilematy, které Štěpánka musí překonat a nějakým způsobem vše zpracovat.
Autorka zobrazuje vnitřní boj hlavní hrdinky, která musí čelit minulosti a nalézt v sobě sílu, aby mohla jít dál.
Je možné odpustit takovou křivdu? Jaký vliv na rozhodnutí mohou mít všechny okolnosti kolem?
Štěpánka se musí vyrovnat s vlastním hněvem a zklamáním, aby pochopila, že některé problémy v jejím životě mohou mít hlubší kořeny, než si původně myslela.
Dagmar nám nabízí hluboký pohled do lidských emocí, které přicházejí v momentě ztráty blízkého člověka a nutnosti čelit pravdám, kterým bychom se nejraději vyhnuli.
První knížka od autorky a přečtu si určitě další. Příběh dvou kamarádek, střídání minulosti a současnosti.
Příběh dvou kamarádek - živelné a akční Zu a trošku uťáplé Štěpánky, které se však skvěle doplňují.
Zatímco se Štěpánka vdá, má děti a s nimi spojené starosti (to zná každá z nás), Zu žije svůj život v zahraničí a občas se ke Štěpánce vrací na návštěvy. Její příchod je jak nálet tornáda - a občas za sebou zanechá pěknou spoušť. Jenže jak už to u hvězd bývá - jednoho dne vyhasnou. Tahle vyhasne s tím, že své nejlepší kamarádce ublížila a pokusí se vše odčinit po své smrti.
Jsou věci, které se odpustit nedají, ale jak tomu je, když je viník po smrti? Může i potom křivda být tak hluboká?
Skvělý román pro nás, ženy v nejlepším věku :D . Musím přiznat, že jsem se tak začetla, že když jsem otočila na další stránku a tam bylo .... NIC...., byla jsem zklamaná, protože bych dokázala prožívat příběh Štěpánky dál.
Naprosto skvělé čtení a ráda doporučuji!
Štěpánka a Zu. Kamarádky od svých 12 let, každá úplně jiná. Zu je nespoutaná, nic neřeší, žije dneškem, chce být herečka. Štěpánka se řídí pravidly, budoucnost má celkem jasnou, záleží jí na vzdělání.
V knize se střídají dějové linky, současnost je kombinovaná s minulostí a důležitými okamžiky jejich životů.
Životní sny, představy o životě versus realita, závist, přátelství.
Knížka je čtivá. Konec je příliš sladký a neuvěřitelný.
A "perla" z posledního odstavce "Už při hravé tónu jejího hlasu ucítil, jak se mu něco hlásí o slovo.". Copak to adi bylo?
Knížka se úplně hodí ke čtení při nachlazení nebo o dovolené na pláž.
Tento typ knih moc nečtu, ale na autorku jsem tady narážela docela často, tak jsem se rozhodla, že něco zkusím a vůbec toho nelituju. Kniha pěkně plynula, je ze života a některé věci mě vedly k zamyšlení. Jen ten konec byl na mě přehnaný, ale asi bychom si to tak všichni občas přáli.
"Zážitky jsou totiž to jediné, co vám nikdy nikdo nemůže vzít."
Čtivá kniha s bohužel kýčovitým koncem, avšak za účelem relaxace je určitě vhodným čtením. :)
Za mě asi dosud nejslabší kniha, kterou jsem od autorky četla, opět polička To číst už nebudu.
Další autorčina velice povedená kniha, zpočátku sice malinko depresivní s onou neutěšenou domácí situací hlavní hrdinky, ale jakmile jsem se začetla, chtěla jsem vědět, jak to vlastně všechno bylo a jak to dopadne (i když spousta věcí byla nasnadě a nijak nepřekvapila). Moc pěkně napsáno, přeskakováním mezi vzpomínkami, kdy sledujeme nerozlučné kamarádky Štěpánku a Zu od jejich prvního setkání na základní škole, a současností autorka šikovně udržovala napětí a pozornost, že se mi nechtělo knihu odkládat :-)
První kniha od autorky. Oddychové čtení. Psáno jednoduchým, lehkým způsobem. Místy zmatené, občas nebylo jasné mezi kým probíhá rozhovor. Kniha je pro nenáročné čtenáře, neurazí, ale ani nenadchne.
Moc příjemné čtení pro ženy o ženách. Jak spolu dvě nejlepší kamarádky vyrůstají a jak jim to funguje i v dospělosti. Každá žije jinak a jedna obdivuje, možná i závidí život té druhé. Až do samotného konce mě knížka bavila. Konec byl pohádkový, až moc "dokonalý". Určitě si přečtu od autorky i další knížky.
Krásně napsaný příběh dvou nerozlučných kamarádek, který nabádá zamyslet se co je v životě důležité. Je to první kniha od autorky Dagmar Čechové a určitě není poslední.
Opět moc hezky napsaná knížka. Děkuji paní Dagmar za krásné příběhy ze života, které pro nás píše a těším se na další.
Oddychovka ze života. Dost jsem u knihy přemýšlela. Fakt mě bavila, střídání dějů je za mě plus, happy end na konci mě nevadil. A vlastně mě kniha i dojala.
To bylo napínavé, oddechové a ze života. Kniha se bezvadně čte. Už se těším na další autorčiny knihy.
81%
Od autorky moje třetí knížka. Líbí se mi, že se neopakuje v námětech. Čtivá, lehce emotivní, s téměř pohádkovým koncem. O věrném přátelství dvou kamarádek, Štěpánky a Zu. A o lásce.
Tuto odpočinkovou četbu doporučuji.
přátelství partnerské vztahy rodinné vztahy štěstí odpuštění, odpouštění ztráta blízkých přátelství z dětstvíAutorovy další knížky
2020 | Nemusíš! |
2021 | Nesejdeš z cesty |
2022 | Jedna z pěti |
2021 | Okno s dívkou a ptáčkem |
2022 | Co když žádné zítra nebude? |
Příjemná kniha, opravdu mě bavilo ji číst. Doporučuji.