Jak přežít svého muže
Jana Bernášková
Mladá herečka Lucie se po mateřské dovolené snaží vrátit ke své herecké kariéře, ale setkává se s běžnými strastmi svobodných matek a zamotává se do bláznivých situací při hledání lásky. Svérázně a s vtipem řeší a komentuje různé životní situace, které by někteří označili za tabu a při nichž by leckdo raději přivíral obě oči. Hrdinku na její nelehké životní cestě nedoprovázejí pouze její extrovertní a tak trochu potrhlé kamarádky, ale i Šedivka, její vnitřní hlas, se kterým má komplikovaný vztah. Skrze příběh čtenář nahlédne do světa mateřství, filmu a sexuality. Román nejen pobaví, ale zároveň nutí se zamyslet a klást si stejné nebo podobné klíčové životní otázky jako Lucie. Kolik mužů a žen musíme v životě přežít, než potkáme toho pravého?... celý text
Knihu nemůžu hodnotit, víc než do poloviny jsem jí i přes velkou snahu nezvládla přečíst. Z počátku jsem byla mile překvapená, protože jsem bohužel viděla film, ve srovnáním s ním by se mohla kniha řadit mezi klasiky... po půlce už to ale nešlo, neuvěřitelná přitažlivost Lucie, její schopnost poradit každé kamarádce a šišlavost Kiky jde už příliš na nervy. Své čtenáře si najde, ale to i Zlaté stránky.
Zase jedna "celebrita", která se snaží za každou cenu zužitkovat svou (pochybnou) "slávu".
Mé hodnocení se týká pouze prvních 35 stran, protože číst dál jsem považovala za ztrátu času. Velkou část zabírají dialogy s hlavou, které nejsou ani vtipné ani chytré. Něco, co se odehrává v hlavě každého, ale v životě by mě nenapadlo to publikovat. I další dialogy v knize jsou velmi slabé. Děj žádný (aspoň na těch prvních stránkách).
Pro autorku možná kniha měla nějaký terapeutický přínos, ale pro čtenáře...
Pěkná kniha, velice čtivá. Moc jsem si oblíbila Šedivku, inspirativní postava. :) Janě Bernáškové moc fandím, je to žena mnoha talentů. :)
Oddychovka asi zejména pro ženy po rozvodu. Plusem pro mě byly krátké kapitoly, naopak co se mi nelíbilo, byly neznačené přímé věty a časté série několika vykřičníků na konci vět, to už je jak z deníčku dívek ze základních škol :) Sprostá slova ani sexuální scény mi nevadili, vlastně celá knížka byla o chlup lepší něž moje očekávání, těším se na filmové zpracování.
Když od této knihy nečeká člověk zázraky, tak ji lze přečíst a sem tam i může bavit....ale opravdu jen sem tam.... Ujde, ale myslím, že za měsíc, dva už asi nebudu vědět, o čem byla. A byla vůbec o něčem? Sem tam...
Mou první přečtenou knihou Jany Bernáškové byla Coura. Škoda. Při čtení této knihy, jsem už věděla jak se děj bude vyvíjet. Ale nicméně jsem se zasmála a pobavila. Je to taková oddechovka.:-)
Nenáročná oddychovka pro ženy. Ale od čtení neodrazuji, svou cílovou skupinu si kniha jistě najde.
A mně se to taky líbilo.. čtivá, vtipná, smutná víkendovka ze života.. :) ikdyž vulgarismy a šišlání Kiki mi taky trochu vadilo, ale nemůže být vše stoprocentní .. :)
A mně se to líbilo...Možná proto, že jsem od knihy neměla žádné očekávání.
Bylo to oddechové čtení, u kterého nemusíte moc přemýšlet. Lásky a zvraty jsem prožívala s hlavní hrdinkou.
Akorát bych vytkla vulgarismy při oslovování kamarádek, to mi nesedělo.
Dvě hvězdičky, protože úplně blbý to nebylo a jako nenáročný čtení na pláž asi ideální. Ale po literární stránce docela bída. Vyprávění o strašně divný, nesympatický hlavní hrdince a jejích kamarádkách, které jsou ještě divnější, hysterické, vesměs coury... V té knížce mě iritovalo tolik věcí, že to ani nejde popsat. Naprosto šroubované a nereálné dialogy (upřímně, kdo si s někým telefonuje a v každé větě toho druhého neustále oslovuje jménem? Kdo mluví takhle spisovně a zároveň neskutečně sprostě? Kdo si s partnerem vyměňuje dialogy jak z filmu pro pamětníky?), šišlající Kiki byla šílená, popisy sexu jsem ani nečetla, ale rovnou přeskakovala, protože byly spíš trapné než vzrušující. Ne, prostě mi to nesedlo, měla jsem plné zuby snad všech, kdo se v knize objevili.
Tato kniha je klenot do dámské knihovny! :-D
Děj se motá okolo podobně staré hlavní hrdinky jako jsem já - Lucie. Tato hlavní hrdinka mi hned sedla svým vyjadřováním, humorem a má o pár let starší dceru, než mám já. :-D Kapitoly jsou krátké a tady platí případ - ještě fakt jen jednu kapitolu a jdu něco dělat. :-D ... no klasicky jsem u toho seděla furt. A taky přestava, že už brzy bude filmové zpracování mě vrazilo do ruky tuto knihu a vůbec toho nelituji! Konečně další česká autorka, která má dar psát, děj není nudný a o ničem a super slovíčkaření v knize je bonusem!
Lucie má smůlu na muže, často naráží na zadané muže, kteří mají potřebu zahýbat. Náhle se ale nejde muž, který vypadá, že by mohl být konečně ten pravý, má doma ale kočku, o kterou se musí až podezřele čas starat - hlavně přes noc nebo je to jen přezdívka pro někoho jiného?
Kniha se motá okolo hereckého světa, castingů, seriálu, večírků a vlezlých i normálních kolegů.
Lucka objeví svůj vnitřní hlas - Šedivku, se kterou vede dlouhé konverzace, občas jsem u toho umírala smíchy.
Autorka je česká herečka @ . Mile mě překvapilo, že na zveřejněné stories s knihou reaguje paní Jana téměř okamžitě, mile a s pokorou ke svému psaní a hlavně! je skvěle komunikativní a toto se mi u autorů vůbec nestává. Proto obdivuji, že to ve svém životě stíhá a dávám klobouk dolů! Už mám připravení 2. díl s názvem Coura, která mi bude dělat společnost na dovolené. Už se nemůžu dočkat a DOPORUČUJI!!! :-)
Vtipná a zábavná kniha. Docela jsem se pobavila životními eskapádami mladé herečky po mateřské dovolené, s malou holčičkou, bez manžela. Když nic neočekáváš, přijde oddechovka vhod.
Tak to nebylo moc pro mě. Třistapadesát stran kde je sex, žvatlání kamarádek o chlapech, sex, šišlání hyperaktivního dítěte, sex, pár castingů, sex...A to vše okořeněno velkým ale opravdu velkým množstvím vulgarismů. Již nikdy víc!
Občas je fajn nemít očekávání. Je to oddechovka, ze života, určitě tam každá z nás najde situaci, kterou zažila a možná ne jednu. Originálně psané, vtipné, občas vulgární, občas erotické, občas "případ pro pana Chocholouška", ale ve finále mě to děsně bavilo. Taková odreagovačka po mentálně náročných dnech v práci. Na nočním stolku už mě čeká Coura...
Kniha se mi docela líbila, je to oddechové čtení , příběh ze života, ve kterém se pozná každá samoživitelka. Na vulgarismy a absenci uvozovek u přímé řeči jsem si časem zvykla. To co mi vadilo spíše byl vnitřní hlas hlavní postavy- Šedivka.
Určitě zkusím ještě další dva díly Couru a Kolouška.
(SPOILER) Ráda si dělám srovnání knih verzus zfilmování, a tak jsem sáhla po knize velmi skromné a milé herečky a autorky Jany Bernáškové - JAK PŘEŽÍT SVÉHO MUŽE. Není to pro mě první kniha od Jany, i když musím uznat, že jsem začala s propracovanějším textem (miluju sledovat psací progres), ale mě humor i styl Jany prostě baví - prostě ideální kniha, když člověk chce prostě vypnout :-)
Tato osvěžující komedie, možná s trošku pomalejším začátkem, nás zavede do světa herečky Lucky, která po mateřské hledá nový restart. Ex Tomáše si odvedla kráva (Nicol) a sama potkává jeden průser za druhým (prostě má pech na ženáče). Nahlédneme malinko pod pokličku herce, což pro mě bylo velmi zajímavý a díky autentičnosti uvěřitelný.Do toho nám autorka nenápadně podstrkává zajímavé myšlenky z přemýšlení, což v knihách miluju.
Dcerka Kristýnka teda v knize šišlala, ale protože mám doma stejně starého rošťáka (Kiiho), tak jsem se bavila stejným situacím. Samozřejmě se stane přesně to, co čtenářky čekají :-)))) a "šedivka" jí to správně rozseká.
Naštěstí kamarádky, práce, život (nejen ta virtuální) přivádí i Lucce do života změnu... Zapomeňte na bohaté alfa samce, toto píše vážně život a upřímně-myslím, že hodně v knize je přímo ze života této krásné herečky <3
Co se v knize stalo a kam směřuje, už nechám na Vás-ať už v knize, nebo ve filmu, na který se nyní chystám. Protože aby tak úžasná ženská, herečka, autorka bestselleru, byla i hlavní hrdinka ve zfilmované verzi-to se tuším ještě nikdy nikde nenatočilo.
Jani, miluju Tvůj humor! Ráda tě stolkeruju (protože jsi vážně pěkná baba). Talentovaná jak s perem, tak za kamerou. Přeji upřímně jen to nejlepší a ať se daří hlavně v té roli největší. Maminky a superženy!